În Oradea tinde să devină temă de campanie, după ce PSD-istul Adrian Madar l-a provocat la duel pe PNL-istul Florin Birta, refuzul acestuia de a se băga în „dezbatere” cu el. De frică, lămurește același Madar. Ceea ce ar putea fi parțial adevărat, dar și pe deplin justificat.

Și PSD, și PNL, și UDMR au ținut cu dinții de sistemul de alegere a primarilor cu un singur tur, iar asta contrar repetatelor propuneri ale partidelor mici, cum sunt USR și AUR. Urmarea e că, în toate marile orașe ale țării și în toate județele, politicienii aflați în funcțiile de primar și de președinte de Consiliu Județean, indiferent de apartenența la una dintre cele trei mari formațiuni, nu au niciun motiv să accepte provocări din partea outsiderilor. Nu o fac nici primari de la PSD, nici primari de la UDMR, ba nici măcar independentul Nicușor Dan, primarul general al Capitalei. De ce să se complice dacă pornesc din start ca favoriți? Doar ca să fie show?

Și de ce să accepte un primar o confruntare cu unul dintre competitori și nu cu altul? Ce-l califică, în Oradea, pe reprezentantul PSD să se contreze 1 - 1 cu edilul în funcție? Cu ce e mai cu moț candidatul PSD decât cel al USR?

Câtă vreme există un singur scrutin, niciun primar nu are vreun interes să ridice mănușa aruncată de un competitor care, tocmai știind că nu are șanse reale să ajungă în funcție, promite marea cu sarea. Ce i-ai putea răspunde unui contracandidat care promite scăderea prețurilor utilităților - iar asta într-o țară cu o inflație galopantă, la care a contribuit inclusiv partidul lui prin nesfârșitele pomeni! - și în același timp și plafonarea profiturilor companiilor de utilități, și extinderea utilităților la toate gospodăriile?

De unde să ia o firmă de apă bani pentru astfel de proiecte, toate costisitoare și toate de durată, dacă ar încasa doar o parte din contravaloarea serviciului furnizat? În privat, ar accepta un patron să producă pufuleți cu 2 lei punga și să-i vândă cu 1 leu sau 1,50 lei? Și-ar duce firma de gard în timp record.

Nu cred, deci, că alegerile locale pot fi câștigate cu o demagogie de anii 90. Societatea a evoluat, iar oamenii au învățat că nimic nu este gratis și că pentru orice plătește cineva. Dacă nu ei, alții.

O campanie decentă și corectă ar fi posibilă numai dacă alegerile locale s-ar întoarce la sistemul cu două tururi. Abia atunci, într-o primă fază, s-ar cerne grâul de neghină, ofertele serioase de cele umflate, pentru ca în turul decisiv să se confrunte candidații cu cele mai mari șanse la poziția de primar, măsurate deja printr-un vot.

Dacă ar fi cinstiți, niciun candidat de la PSD, PNL și UDMR nu s-ar mai da cu fundul de pământ că primarul în funcție nu intră în dezbateri cu ei, ci ar cere propriilor partide, pur și simplu, să schimbe legea. Abia atunci va fi rezolvat deficitul de democrație.

Dar sunt curios dacă bătăioșii din zilele astea își vor mai aminti despre democrație, transparență și șanse egale la toamnă, când vin parlamentarele.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!