Dumitru Ţiplea a fost, în aceeaşi zi, întâi eliberat şi apoi numit încă o dată în funcţia de prefect al judeţului Bihor de către Guvernul condus de Florin Cîţu, o mişcare cauzată de modificarea Codului Administrativ, conform căreia prefecţii nu mai sunt funcţionari publici, ci sunt numiţi politic.

De asemenea, tot miercuri, Guvernul a numit doi noi subprefecţi de Bihor, susţinuţi de UDMR, respectiv de USR PLUS. Este vorba despre Botházy Nándor şi Daniel Palaghianu.

Primul, Botházy Nándor, şi-a pierdut de curând jobul de director al Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Bihor, după reorganizările impuse de preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, în vreme ce subprefectul din partea USR PLUS, Daniel Palaghianu, este de profesie economist şi a fost ofiţer de armată.

Astfel, judeţul Bihor are în fruntea Prefecturii câte un reprezentant al fiecărui partid aflat în coaliţia de guvernare, Dumitru Ţiplea fiind susţinut, după cum se ştie, de PNL.

Funcţia de prefect al judeţului Bihor a fost viu disputată în coaliţie, fiind dorită de UDMR, care a și blocat o vreme discuțiile de la centru cu această pretenție. Totuşi, PNL nu a cedat în timpul negocierilor și a reușit să îl păstreze pe Țiplea.

Odată stabilită echipa de la conducerea Instituţiei Prefectului, este de aşteptat ca în perioada următoare să aibă loc şi negocieri privind împărţirea între formaţiunile aflate la guvernare şi a posturilor din conducerea instituţiilor guvernamentale deconcentrate, unele aflate şi acum sub coordonarea unor directori giraţi de PSD.