Protestul spontan de la Electrocentrale s-a încheiat. Muncitorii au reluat lucrul joi în jurul orei 14 după ce, dată fiind opoziţia acestora la intenţia conducerii de a renegocia contractul colectiv de muncă astfel încât să fie suspendată acordarea unor sporuri salariale, administraţia nu a mai purtat cu ei negocieri în acest sens.

Iniţial, administratorul special al Electrocentrale, Stănel Necula, le-a propus salariaţilor păstrarea în contractul colectiv de muncă a sporului de vechime, dar pe de altă parte înjumătăţirea ajutoarelor de nuntă, de înmormântare sau pentru naşterea unui copil, precum şi suspendarea acordării primelor de Paşti, de Crăciun şi de Ziua Enegeticianului, până la redresarea financiară a societăţii, care a acumulat datorii de peste 300 de milioane lei.

Propunerea diminuării sporurilor a fost însă respinsă vehement de angajaţi. "Le-am comunicat oamenilor poziţia administraţiei. Muncitorii au început să huiduie. Ne-am întors la discuţii cu administraţia spunând că oamenii nu vor să li se taie nimic", a povestit Cornel Fofiu, liderul sindicatului Energia din cadrul Electrocentrale.

Având în vedere radicalizarea salariaţilor, administratorul special a renunţat să mai poarte negocieri cu aceştia. "Noi am venit cu o listă de propuneri privind modificarea contractului colectiv de muncă în vederea reducerii cheltuielilor de personal. În situaţia în care nu am reuşit să discutăm efectiv aceste propuneri, negocierile nu au mai avut loc şi contractul colectiv de muncă nu se poate modifica", a declarat administratorul special al Electrocentrale, Stănel Necula.

În concluzie, cel puţin deocamdată, angajaţii CET îşi păstrează toate drepturile salariale aşa cum au fost negociate în trecut.

Urmează reduceri de personal

Administratorul special a precizat că a propus suspendarea acordării sporurilor salariale până la redresarea financiară a societăţii, dar pentru că nu a reuşit acest lucru va trebui să găsească alte modalităţi de reducere a cheltuielilor de personal.

"Vom găsi numărul optim de persoane cu care se poate desfăşura activitatea fără probleme şi vom face economii de acolo. Vom revedea organigrama, urmărind creşterea gradului de încărcare pe angajat şi eliminarea timpilor morţi", a declarat Necula.

Altfel spus, Electrocentrale va face concedieri şi va externaliza anumite activităţi, precum paza unităţii şi descărcarea vagoanelor cu cărbune în interiorul termocentralei. Necula a precizat că externalizarea se va face cu condiţia preluării actualilor angajaţi ai CET de către firmele care vor prelua aceste activităţi.

"Nu mai putem acorda sporurile..."

Situaţia de la CET a fost pusă în discuţie inclusiv în şedinţa de joi a Consiliului Local, când PDL-ista Adelina Coste, membră în AGA de la Electrocentrale, i-a cerut un punct de vedere primarului Ilie Bolojan.

"Ce se întâmplă la Electrocentrale este că o parte din angajaţi nu au vrut să intre joi dimineaţă la lucru şi au blocat poarta principală a societăţii, încercând să pună presiune pe conducere înaintea întâlnirii cu sindicatele. Nu am amănunte. Ceea ce ştiu este că s-a refuzat negocierea sub presiune şi că la această oră schimbul II a intrat la lucru", a declarat Bolojan.

Potrivit primarului, "conducerea societăţii face ceea ce este normal să facă". "Nu mai putem acorda sporurile, pentru că nu mai este de unde", a zis edilul, adăugând că angajaţii care vor refuza să intre la lucru vor fi sancţionaţi.

Deşi protestul spontan s-a încheiat, starea de tensiune în rândul salariaţilor se menţine în continuare. "E prea frumos să se termine aşa. Acuma Necula fie o să umble la organigramă, fie o să denunţe unilateral contractul colectiv de muncă. Vom vedea ce-a fi", a comentat un sudor.
Majoritatea salariaţilor s-au declarat hotărâţi să oprească lucrul dacă administraţia sau casa de insolvenţă vor încerca din nou să forţeze reducerea salariilor. Ei nu se pot opune, însă, concedierilor.

Citiţi pe această temă şi articolele:

Sute de angajaţi protestează în faţă la CET: Necula, înjurat şi împiedicat să intre în centrală (FOTO)

Administratorul special al CET, Stănel Necula: Dacă oamenii nu intră la lucru, nu vor fi negocieri (FOTO)

Casa de Insolvenţă Transilvania: Protestul salariaţilor nu face decât să înrăutăţească situaţia Electrocentrale, care riscă falimentul!