De câte ori mergeți pe Corso să admirați splendidele palate ale orașului nu se poate să nu vi se deschidă briceagul în buzunar când călcați în picioare „betonul Art Nouveau” adus din China pe vremea administrației Filip, material care efectiv sluțește zona. Luminile din pavaj arată ca niște orbite goale, cuburile sar din beton mai ceva ca puricii de pe câinii vagabonzi, iar plimbarea pe tocuri a doamnelor e o desfătare pentru medicii ortopezi.

Iată că proiectul de schimbare a caldarâmului de cubeți chinezești cu porfir, pentru a da o notă unitară întregului Centru istoric, este pus pe tapet. Este un proiect interesant, care încearcă să recupereze și ideea cu acele spirale albe ce dădeau o notă de originalitate zonei.

Așa cum era de așteptat, consilierii locali au dezbătut proiectul și PSD-știi s-au opus. Nu neapărat că n-ar fi nevoie de reamenajarea zonei, dar li se pare un proiect foarte scump.

Sigur că argumentul că se face pe bani europeni nu ține atunci când e vorba de risipă. Chiar dacă sunt bani europeni, nu înseamnă că trebuie să-i risipim sau să-i dăm firmelor de casă. Dar aici nu văd acest risc. Toată lumea știe că fondurile europene sunt foarte greu de furat, motiv pentru care o grămadă de primării refuză să le acceseze, din moment ce nu răspund la întrebarea edililor: ”da' mie ce-mi pică?”.

Pe de altă parte, ar fi o greșeală strategică să recurgem din nou la ieftineli, tip pavaje chinezești, cu rezultate jalnice. Nu mă îndoiesc că se vor găsi destui - de obicei cei care încă n-au făcut tranziția de la duleu la aleea cu porfir - care să se plângă că dăm bani pe materiale nobile, deci scumpe, în loc să anvelopăm blocuri sau să asfaltăm străzi. E păcat că după atâți ani încă nu se cunoaște că fondurile europene nu se pot muta de pe o axă pe alta cum avem noi chef.

Singurul lucru de care mi-e groază la această investiție este să nu cumva să dureze iar vreo trei ani, cât a durat vechiul proiect, care a pus pe butuci comercianții și așa loviți de vicisitudinile vremurilor. Și poate cu ocazia asta se mai reface și iluminatul de pe Republicii, care e numai cu o idee mai răsărit decât bezna din Piața Unirii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!