După două luni petrecute în spatele gratiilor, şeful ISCTR Bihor, Cristin Ţepele, inculpat de procurorii DNA Cluj pentru luare de mită în formă continuată, a fost plasat sub control judiciar.

Măsura a fost dispusă de Tribunalul Cluj pe 27 noiembrie, la solicitarea procurorilor, pentru o perioadă de 60 de zile şi vine la pachet cu o serie de interdicţii.

Astfel, lui Cristin Ţepele i s-a interzis ca, în cele două luni, să îşi exercite profesia de inspector în cadrul ISCTR, să ia legătura cu martorii, suspecţii şi ceilalţi inculpaţi din cauza aflată în ancheta DNA Cluj.

Libertate cu interdicţii

Aceeaşi decizie a fost luată de Tribunalul Cluj şi în cazul şefului ISCTR Cluj, Bogdan Durlea, finul fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea, acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu.

"Instanţa atrage atenţia inculpaţilor că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive", se menţionează în încheierea judecătorească.

Cum soluţia instanţei nu a fost contestată, aceasta a rămas definitivă, iar Ţepele şi Durlea au fost eliberaţi din Arestul Poliţiei Sălaj, unde se aflau încarceraţi. 

După cum a relatat şi BIHOREANUL, Cristin Ţepele şi Bogdan Durlea au fost reţinuţi pe 4 octombrie, în urma a 24 de percheziţii domiciliare realizate de procurorii DNA Cluj în judeţele Bihor, Cluj, Maramureș, Bistrița - Năsăud, Sălaj și Alba.

Potrivit surselor ziarului, anchetatorii au percheziţionat atunci şi sediul ISCTR Bihor de pe Calea Borşului, dar şi locuinţele a cinci angajaţi din ISCTR Bihor, inclusiv cea deţinută de coordonatorul judeţean al instituţiei.

Ulterior, Ţepele şi Durlea au fost arestaţi preventiv, pentru acuzaţii de corupţie, în timp ce alţi suspecţi au fost plasaţi sub control judiciar. În cauză mai sunt cercetaţi un inspector ISCTR din Bihor, Sorin Gelu Baicu, un subaltern al lui Durlea, Florin Mihai Zehan, trei inspectori de trafic din Maramureş, Ioan Orha, Mircea Mihai Pop şi Vasile Şofron, precum și viceprimarul comunei Sârbi din Bihor, Mădălin Popovici (PSD).

Transportatori cu protecţie

"Infracțiunile reținute în sarcina inspectorilor de trafic rutier ar fi fost comise tot în legătură cu „protecția” asigurată mai multor societăți comerciale cu obiect de activitate în domeniul transportului de mărfuri, prin aceea că le-ar fi furnizat administratorilor acestora informaţii referitoare la controale și nu ar fi luat măsuri de sancţionare cu privire la încălcările legii pe care le-ar fi constatat (depășirea masei maxime autorizate de transport, lipsa licenței de transport etc.)", se preciza în comunicatul făcut public de DNA referitor la caz. 

Pe viceprimarul comunei bihorene Sârbi, procurorii DNA Cluj îl acuză de dare de mită, complicitate la dare de mită, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Concret, Popovici ar fi administrat, în fapt, o societate comercială cu obiect de activitate în domeniul transportului de mărfuri şi, ca să se ferească de amenzi, ar fi primit ilegal informaţii despre eventualele controale făcute în trafic de inspectorii din Bihor, în schimbul cărora i-ar fi dat şefului ISCTR materiale de construcții în valoare de 2.856 lei și echivalentul în lei a sumei de 5.000 euro. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!