După luni de proteste şi greva foamei, minerii firmei Băiţa Bihor SA, căreia Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale i-a refuzat vreme de patru ani eliberarea permisului de exploatare pentru cariera de calcar, pot să-şi reia activitatea, căci reprezentanţii ANRM s-au răzgândit. Societatea se afla pe punctul de a opri definitiv activitatea, notificând deja ITM şi AJOFM cu privire la disponibilizarea tuturor angajaţilor.  

„Societatea își poate continua activitatea începută în urmă cu 17 ani, iar locurile de muncă înseamnă pentru întreg colectivul siguranța unui trai decent în contextul complicat al scumpirilor. Statul își va încasa în continuare taxele și impozitele. Băiţa Bihor SA a plătit fără nicio restanță sau întârziere până acum peste 9 milioane de euro și nu a beneficiat de nicio facilitate fiscală, nici în perioada pandemiei Covid-19", se arată într-un comunicat transmis, marţi, de companie şi semnat de preşedintele Consiliului de Administraţie al societăţii, Elena Miclea.

Băiţa Bihor SA, profilată pe extragerea şi prelucrarea calcarului, este o companie cu capital majoritar privat, în care statul român mai deţine acţiuni în procent de 6%.

Societatea are 70 angajaţi şi se ocupă de extracţia respectiv prelucrarea mineralelor, în special a calcarului, folosit ulterior la fabricarea sticlei şi a materialelor de construcţii.

Rămasă din 2019 fără permis de exploatare, compania s-a rezumat să prelucreze calcarul deja extras care anul trecut a ajuns pe punctul de a se termina.

Din acest motiv, vara trecută, la începutul lunii iunie, atât angajaţii, cât şi conducerea companiei au declanşat un protest, blocându-se în carieră, iar unii dintre angajaţi au intrat câteva săptămâni şi în greva foamei, solicitând fără succes intervenţia preşedintelui ANRM şi a ministrului Economiei. 

În final, protestul a fost întrerupt, după câteva luni, iar în luna mai, în acest an, conducerea companiei a notificat ITM şi AJOFM despre faptul că intenţionează să disponibilizeze toţi angajaţii, decizie asupra căreia a revenit acum.

„Mă bucur că, într-un final, am putut să ne reluăm activitatea de extracţie. Eram pe ultima sută de metri cu prelucrarea calcarului, pe 10-15 iulie urma să ne oprim de tot, pentru că ni se termina stocul. Permisul a fost emis pe 22 iunie şi este pentru o perioadă de un an, după care va trebui reînnoit. Eu sper să nu mai avem probleme", a explicat, marți, pentru BIHOREANUL, directorul general al companiei, Maria Trip.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!