Istoria ne arată că în Noaptea Muzeelor orădenii ies cu miile din case şi, în ciuda orelor târzii, iau cu asalt muzeele oraşului. Şi, har Domnului, deja avem destule muzee! Cred că, la suprafaţa de expunere pe cap de locuitor, suntem pe primele locuri în ţară. Cum se face că băştinaşii, în general nişte indivizi comozi, care încă mai au sfiala de a ieşi în public, se înghesuie la muzee?

La fel se petrec lucrurile şi când apare câte un târg de carte. Cu toată căldura sufocantă, corturile de la Târgul de carte Gaudeamus au fost arhipline, iar comercianţii au plecat de la noi cu tolba plină. Este evident că există o foame de carte, în pofida scepticilor care se plâng că românii nu mai citesc decât etichete.

Explicaţia acestei dorinţe de culturalizare stă în faptul că la muzee se intră pe gratis iar la târg preţurile cărţilor au reduceri de 30-50%. O ieşire cu familia la muzeu te poate costa cam 100 lei, o aventură nesăbuită prin librării te poate uşura de 2-300 lei. Bani pe care nu toţi îi au disponibili, în niște vremuri în care românii trebuie să-şi chibzuiască veniturile pentru utilităţi şi mâncare.

Aşa că Primăria şi Consiliul Judeţean au în faţă nişte dileme cu privire la domeniul culturii. Doresc liderii judeţului nişte cetăţeni educaţi? Atunci trebui să bage mâna mai adânc în buzunar. Eu unul nu sunt pentru gratuităţi şi subvenţii, la transportul în comun, parcări sau mai știu eu unde. Dar măcar pentru tineri, şi în domeniul culturii, ar trebui să facem o excepţie.

N-ar fi nicio invenţie. În Marea Britanie majoritatea muzeelor sunt gratuite şi nu văd ca Imperiul să sufere financiar din pricina asta. La fel, în Franţa, sunt numeroase muzee în care tinerii din toată Uniunea Europeană au gratuitate la intrare.

Pe foamea asta, e păcat că la Teatru sau Filarmonică pe locurile rămase libere nu se pot oferi nişte bilete de favoare unor tineri care în prealabil s-au trecut pe o listă de aşteptare. Ar avea de câştigat şi aceştia, pentru că mulţi n-au posibilitatea financiară să se culturalizeze, și ar fi un plus şi pentru artişti, care prestează cu alt aplomb în faţa unei săli pline.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!