Scandalul declanșat între Ordinul Arhitecților din România și Primăria Oradea pe marginea calității precare a concursului organizat de municipalitate pentru alegerea proiectului de reabilitare a Pieței Independenței duce la modificarea unor detalii ale selecţiei, în favoarea participanţilor.

"Se prelungeşte..."

Primăria a anunţat miercuri prelungirea cu două săptămâni a termenului de predare a proiectelor anunţat pentru 10 iulie. Anunţul a fost făcut printr-un comunicat de presă în care reprezentanţii municipalităţii au invocat "consultări" cu concurenţii.

"În urma consultării concurenţilor înscrişi la concursul de soluţii CIS2020 - Context - Identitate – Simbol, organizatorii au hotărât să prelungească termenul final de predare a proiectelor până la data de 24 iulie 2020 ora 15", se menţionează în comunicat.

Aceasta nu este însă singura modificare făcută în cadrul concursului. Prin comparaţie cu calendarul iniţial, municipalitatea a introdus pentru weekendul 25 – 26 iulie o etapă intermediară pentru analiza proiectelor.

Vor delibera mai mult

La fel, termenul pentru jurizarea online a propunerilor primite a fost triplat de la o singură zi, cum a fost stabilit iniţial, la trei zile. Astfel, jurizarea din 24 iulie este însoţită în comunicat de menţiunea "cu extindere pe 28 – 29 iunie".

Ulterior, municipalitatea va anunţa câştigătorii concursului pe 30 iulie şi va organiza o expoziţie cu proiectele depuse pe 31 iulie. Candidaţii vor putea depune contestaţii până pe data de 10 august.

Concurs cu scandal

Concursul Context - Identitate – Simbol organizat de municipalitatea orădeană pentru reamenajarea spaţiului de deasupra parcării subterane din Piaţa Independenţei, inclusiv cu identificarea unui element simbolic, s-a lăsat cu scandal între Ordinul Arhitecţilor din România şi Primărie.

OAR Bihor a ieşit dintre organizatorii concursului după ce conducerea organizaţiei naţionale a acuzat că selecţia încalcă standardele profesionale şi Legea achiziţiilor publice.

Printre altele, arhitecţii au reproşat multiple neconcordanţe între documentele achiziţiei, lipsa descrierii unei proceduri de anonimizare şi predare a proiectelor, absenţa unui preţ estimat al lucrării şi termenul scurt de jurizare, de numai o zi, în care este dificil ca proiectele primite să fie analizate cu seriozitatea necesară.

 Viceprimarul Mircea Mălan a respins într-o conferinţă de presă toate acuzaţiile OAR şi a afirmat că atacul la adresa municipalităţii are la bază faptul că Primăria a refuzat să plătească organizaţiei aproape 28.000 euro pentru organizarea concursului.

În urma scandalului, preşedintele OAR Bihor, Adrian Hagiu şi-a dat demisia din funcţie, iar postul a fost ocupat provizoriu de Aurel Ioan Cobe până la organizarea unor alegeri.