Primarul Ilie Bolojan a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că americanii de la Emerson şi-au programat să investească încă 30 de milioane de euro în Oradea, faţă de suma anunţată iniţial, de 50 de milioane. Potrivit planului de afaceri al companiei, grupul Emerson va crea până în 2018 nu mai puţin de 2.500 de locuri de muncă noi, acesta urmând să devină cel mai mare angajator orădean.

"În urma negocierilor care au avut loc în perioada iunie-iulie, am covenit cu reprezentanţii grupului american Emerson să continue investiţia de la Oradea. Firma va concesiona în plus o suprafaţă de teren de zece hectare, în imediata vecinătate a lotului pe care îl deţine deja", a spus edilul.

Angajăm muncitori calificaţi...

La propunerea municipalităţii, Consiliul Local a aprobat miercuri cu unanimitate de voturi încheierea unui act adiţional la contractul cu Emerson, potrivit căruia investiţia totală făcută de companie în parcul Eurobusiness din Şoseaua Borşului va creşte la 80 milioane euro. Documentul face referire la extinderea cu şase hectare a suprafeţei construite şi crearea a încă o mie de locuri de muncă în plus comparativ cu cele 1.500 anunţate iniţial.

Primarul Ilie Bolojan a mai spus că 90% din forţa de muncă pe care o vor atrage americanii în zona industrială o vor reprezenta muncitorii calificaţi, iar salariile vor fi pe măsură. Din acest motiv, municipalitatea va insista în continuare pe dezvoltarea şcolilor profesionale în concordanţă cu cerere de pe piaţa forţei de muncă.

"Pentru că avem nevoie de personal calificat, de forţă de muncă specializată vom continua campania de promovare a înscrierii elevilor la şcoala profesională, aceştia urmând ca la absolvire să se poată angaja la companiile din parcul industrial", a spus Bolojan.

Ocupat în proporţie de 70%

Prezentă la conferinţa de presă, Delia Ungur, administratorul parcurilor industriale Eurobusiness, a anunţat că parcul din Şoseaua Borşului, cu o suprafaţă de 121 hectare, este ocupat deja în proporţie de 80%.

"Avem 34 de contracte semnate şi investiţii atrase în valoare de 200 milioane Euro. Totodată, s-a reuşit crearea a 5.000 de noi locuri de muncă, circa 1500 de persoane lucrând deja la companiile prezente în parce", a spus Ungur.

Cele mai mari investiţii au fost făcute de firmele Emerson, Plexus, Shinheung, Faist, domeniile principale de activitate fiind reprezentate de electronice.

Facilităţi pentru parcurile industriale

Situat în strada Ogorului, parcul industrisl Eurobusiness II, cu o suprafaţă de 23,8 hectare are un grad de ocupare de 70%. Până în prezent au fost semnate 17 contracte cu companii locale, valoarea investiţiilor atrase fiind de peste 5 milioane euro. Ca urmare a investiţii se vor crea circa 1.000 de locuri de muncă în domenii precum servicii şi producţie.

În ceea ce priveşte industrial Eurobusiness III, din strada Uzinelor, cu o suprafaţă de 20 hectare, administraţia parcurilor a făcut demersuri pentru obţinerea titlului de parc industrial.

Municipalitatea orădeană mizează pe atragerea de investiţii în parcurile industriale prin oferirea de facilităţi precum: scutirea de la plata impozitului pe teren şi pe construcţiile realizate în parc, punerea la dispoziţie a utilităţilor existente, obţinerea unei parcele cu un preţ pornind de la 8 euro pe metrul pătrat în Parcul Industrial din Şoseaua Borşului şi chiar mai mic în celelalte parcuri industriale.

Cea mai mare investiţie

Până în prezent în parcul industrial Eurobusiness I au lansat deja producţia companii precum Shinheung, Faist şi altele. Conform planului de afaceri, Emerson şi-a propus să lanseze producţia la Oradea începând din februarie 2014 când prima hală care va fi finalizată.

Deocamdată nu a fost făcut public ce anume va fabrica concernul american în Şoseaua Borşului structura producţiei urmând să fie dictată de specificul diviziilor care vor fi relocate aici. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, extinderea investiţiei Emerson din parcul Eurobusiness I nu va afecta în niciun fel facilităţile de producţie deţinute de companie în parcul industrial Tetarom din Cluj Napoca.

De altfel, aşa cum BIHOREANUL a mai scris, chiar şi investiţia iniţială anunţată de Emerson pentru oraşul de pe Criş, 50 de milioane de euro, era mai mare de după revoluţie. Reprezentanţii companiei au început, deja, la construcţia halelor din parcul indistrial, care se întind pe 14 hectare, din care 9 cu construcţii.

Citiţi pe această temă şi articolul: Vin americanii! Emerson a început construcţia primei hale din parcul industrial (FOTO)