Statuile din Oradea stârnesc nu doar patimi, ci și situații hilare. După fake-uri și manipulări răspândite online, multora le-a rămas în cap că statuia lui Mihai Viteazul a fost scoasă din Piața Unirii pentru a fi înlocuită cu cea a Regelui Ladislau, deși adevărul e altul.

Considerat întemeietorul Oradiei, Sf. Ladislau are de zilele acestea o statuie în Cetatea orașului, la fel ca în urmă cu câteva secole, pe când statuia lui Mihai Viteazul a fost înlocuită în Piața Unirii, în 2019, cu cea a Regelui Ferdinand, suveranul României Mari, urmând ca monumentul voievodului să fie expus, de anul viitor, în Centrul Civic.

Ce lipsea din saga statuilor? O știre năucitoare semnată marțea trecută de o angajată a site-ului avocatului Răzvan Doseanu, BihorJust, Veronica Bursașiu, care și-a băgat în ceață cititorii cu un titlu monumental: „Pe fondul tensiunilor din online și pe tv, primarul Birta și episcopul Böcskei au inaugurat singuri cea mai mare statuie dedicată Regelui Ferdinand în Cetatea Oradea”.

Știrea a rămas pe site vreo 2 zile bune și abia apoi a fost ștearsă. Dar iată cum a apărut o nouă intrigă în poveste, care l-ar putea face pe Cetățeanul Turmentat să se întrebe: „Eu cu ce statuie votez?”...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!