Pregătirile pentru instalarea în curtea Cetății Oradiei a unei statui ecvestre a Regelui Ladislau, considerat întemeietorul orașului, a reaprins în mințile românilor verzi focul naționalist.

Fotografii din 2018 ilustrând demontarea statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii au fost alăturate pozelor recente cu bucăți din cea a Sf. Ladislau și împrăștiate pe site-uri obscure ori complet compromise, gen desteptarea.ro, 60m.ro, stiridinsurse.ro, ziarelive.ro, aurnews.ro, evz.ro, cotidianul.ro, capital.ro ș.a.m.d., care fac orice, numai nu presă și informare publică onestă. Titlurile acestora sunt inflamante - „Se petrece la Oradea! E dureros!”, „La Oradea, după ce a fost dată jos statuia lui Mihai Viteazul, este ridicată statuia regelui Ladislau I al Ungariei”, „Umilință totală pentru România! Ce fac ungurii în Transilvania”, „PNL pune statuia Regelui Ungariei în Cetatea Oradea” - și au ca scop propagarea minciunii că statuia voievodului român a fost evacuată din inima urbei pentru a-i face loc celei a regelui ungar.

O manipulare care n-ar trebui să ne mire, totuși, de vreme ce și cu câțiva ani în urmă site-uri la fel de sulfuroase, precum glasul.info ori j4media.biz, titrau la fel de incendiator: „Ilie Bolojan, felicitat de unguri pentru îndepărtarea statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii din Oradea”.

Cum fake-urile sunt distribuite copios pe Facebook („indignarea” catalizează), recursul la adevăr e binevenit, pentru ca tărăboiul statuilor să nu degenereze într-un „război”, fie el dus exclusiv în țestele înfierbântate de naționalism analfabet.

În 2019 statuia lui Mihai Viteazul, cam kitschoasă, a fost înlocuită în Piața Unirii cu cea a Regelui Ferdinand Întregitorul, superioară estetic, într-o acțiune de restaurare: monumentul suveranului sub al cărui sceptru a fost creată România Mare se afla acolo înaintea celui al voievodului, din perioada interbelică, pentru a celebra vizita făcută de Rege și de Regina Maria în Oradea cu 100 de ani mai devreme, pe când cel al lui Mihai Viteazul a fost plantat în anii 90 fără ca voievodul să fi avut vreo legătură cu orașul.

Prin anii 90 și 2000, UDMR voia musai să pună și statuia lui Ladislau în Piața Unirii, dintr-o țâfnă etnicistă dezamorsată abia anul trecut, când episcopul romano-catolic Böcskei László și primarul Oradiei au convenit ca monumentul regelui ungar să fie amplasat în Cetate, căci acolo-i vatra vechiului Varadinum și tot acolo existau în secolul XIV primele statui ale sale, una pedestră și una ecvestră. Angajamentul municipalității de a sprijini inițiativa prin finanțarea soclului a fost un semn de înțelepciune, la fel ca pledoaria episcopului catolic, iar, într-un oraș multietnic ca Oradea, ar trebui apreciat, nu denaturat.

Odată pus în Cetate, monumentul lui Ladislau va fi în decorul potrivit și, dacă a mai rămas ceva de făcut, nu contestarea este, ci transformarea locului într-unul care să atragă cât mai mulți turiști, români, unguri și de orice alte nații. Cei care vor profita de asta vor fi tot orădenii, toți, indiferent de etnie, inclusiv rrromânii verzi, căci la fiecare se va întoarce un bănuț de pe urma vizitatorilor.


VOCEA STRĂZII:

Ce părere aveți despre amplasarea statuii Regelui Ladislau în Cetatea Oradea?

Este locul cel mai potrivit pentru un astfel de monument. Felicitările mele Primăriei și tuturor celor implicați în proiect!

Gabriel Grigore

Fondatorul orașului nostru merită un asemenea loc. Tot respectul pentru cei implicați. Avem cel mai frumos oraș din România.

Roland Norbert

Nu aceste formalități ne fac viața mai bună sau mai rea. Dacă ne-am agita măcar pe un sfert când vine vorba de chestiuni relevante...

Vlad

Poate era o idee bună să pună statuia după ce termină de amenajat tot centrul. Acum, cu atâtea lucrări, nici nu putem ajunge în Cetate.

Lucian Pătrulescu

Statuia Regelui Ladislau a fost topită de turci, așa cum a fost statuia Regelui Ferdinand. Trebuia repusă, așa cum a fost și statuia Întregitorului.

Gheorghe Roșu

Văd o maghiarizare a Oradiei. De ce nu Avram Iancu, de ce nu Mihai Viteazul? Sau alți oameni care au adus plusvaloare României...

Cristi Bălan

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!