Protestele fermierilor şi transportatorilor bihoreni, începute săptămâna trecută, continuă și vineri.

O coloană de 35 de tractoare, 15 maşini mici şi 3 camioane mărşăluieşte vineri între orele 12-17, pe DN 1, între sensurile giratorii de la ieşirea spre Cluj şi intrarea spre Fughiu în semn de protest faţă de împingerea spre faliment a celor două domenii de activitate.

Traficul auto în zonă, oricum aglomerat și dificil pentru că pe majoritatea traseului există o singură bandă pe sensul de mers, se anunţă dificil. „Pe durata protestului se va circula mai greu în această zonă pentru că este oricum aglomerată”, avertizează fermierul Florin Ciurdariu, unul dintre reprezentanţii protestatarilor.

Fermierii bihoreni îşi continuă protestele, în ciuda negocierilor purtate la nivel central între reprezentanţii autorităţilor şi cei ai protestatarilor, materializate joi cu hotărâri de Guvern are vizează unele revendicări ridicate de organizaţiile de profil.

Printre acestea s-au numărat cereri cum ar fi la echivalarea unor categorii din permisul de conducere pentru ca fermele să își găsească mai ușor tractoriști ori acordarea de despăgubiri de 100 euro la hectar pentru a compensa pierderile provocate agricultultorilor de scumpirile apărute după declanșarea războiului din Ucraina. „Până acum, politicienii nu au făcut nimic concret. Ce ne-au oferit? Echivalarea categoriei B, pentru automobil cu categoria TR pentru tractor? Era de bun-simţ", spune Ciurdariu.

Unul dintre participanții la protest a pus pe utilajul său un banner cu o strofă plină de însemnătate din poezia „Decebal către popor” a lui George Coșbuc: „Din zei de-am fi scoborâtori, C-o moarte tot suntem datori! Totuna e dac-ai murit Flăcău ori moş îngârbovit; Dar nu-i totuna leu să mori Ori câine-nlănţuit.”

Protestatarii au anunţat au obţinut autorizaţia pentru un protest în Piaţa Unirii din Oradea care va avea loc sâmbătă, între orele 12 – 20, și la care sunt invitaţi toţi bihorenii nemulţumiţi, indiferent de categoria profesională. În paralel, o coloană de tractoare şi camioane, la care se anunţă o participare mult mai numeroasă decât astăzi, va face un miting pe şoseaua de centură a oraşului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!