Persoanele fizice autorizate sau orădenii care desfășoară profesii liberale și care funcționează în spații comerciale aflate la parterul blocurilor nu mai trebuie să stea cu pubelele înghesuite în birouri sau saloane.

Odată cu modificarea regulamentului de salubrizare din municipiu, această categorie de agenți economici poate încheia contracte pentru depozitarea deșeurilor în țarcurile alocate asociațiilor.

Noutate pentru „liberali”

Ideea ca persoanele fizice autorizate, orădenii cu profesii liberale sau ONG-urile să poată depozita deșeurile în țarcurile asociațiilor este prevăzută în noul regulament de salubrizare, votat de Consiliul Local Oradea în luna martie. 

La articolul 7, regulamentul prevede că „persoanele care desfășoară activități de birouri și administrative: profesii liberale (cabinet de avocatură, birouri de expertiză, birouri notariale, birouri executori judecătorești, cabinete medicale etc.), persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, organizațiile non-guvernamentale sunt asimilate utilizatorilor persoane fizice și datorează tariful de salubritate stabilit pentru această categorie de utilizatori”. 

Drept urmare, coafezele, manichiuristele, avocații, notarii, executorii judecătorești sau consultanții financiari, dacă lucrează sub una dintre formele comerciale menționate, pot să încheie un contract aparte cu operatorul de salubritate RER Vest, care îi va scuti de obligația de a avea propriile pubele.

Plată la persoană

Concret, reprezentantul unui agent economic menționat de regulamentul de salubritate trebuie să dea o declarație pe proprie răspundere la Biroul Contracte din cadrul RER Vest, prin care precizează câte persoane își desfășoară activitatea în spațiul de la parterul blocului, dar și care este asociația de proprietari din care face parte. 

După această declarație, operatorul de salubrizare și agentul economic vor încheia contractul pentru colectarea deșeurilor, iar noul client va plăti lunar exact ca orădenii care locuiesc la bloc: 20,45 lei/persoană/lună, în funcție de numărul de persoane care lucrează în spațiul comercial. Pentru celelalte persoane juridice din oraș, plata deșeurilor se face în funcție de volumul recipientelor cu deșeuri și de frecvența cu care sunt golite. 

Ulterior semnării contractelor, RER Vest informează Primăria Oradea despre noile înțelegeri, furnizând municipalității datele lor, astfel încât administrația locală să aducă la cunoștință asociațiilor de proprietari vizate că au noi generatori de deșeuri, cărora trebuie să le dea cartele de acces în țarcuri.

Amenzi pentru cei care mint

Este important de subliniat că societățile cu răspundere limitată (SRL) nu sunt eligibile pentru a încheia asemenea contracte, chiar dacă funcționează la parterul blocurilor. 

În schimb, câteva zeci de persoane fizice autorizate din Oradea au apelat la noul tip de contract de salubritate, majoritatea fiind saloane de înfrumusețare sau de masaj, ai căror reprezentanți au spus că se bucură că nu mai trebuie să stea cu pubelele în incinta sediului, lucru care nu era plăcut nici vizual, nici olfactiv.

Trebuie precizat însă că, deși au scăpat de sarcina de a avea propriile recipiente și de a le scoate în fața sediului în zilele de colectare a deșeurilor, orădenii care prestează profesii liberale au în continuare obligația de a colecta separat resturile pe care le generează. 

Pe de altă parte, cei care se gândesc că prin această „portiță” vor eluda plata serviciului de salubritate, declarând mai puține persoane decât numărul real al celor care activează în respectivul spațiu comercial, trebuie să știe că riscă amenzi de până la 2.500 lei de la Poliția Locală. Fără dubiu, plata corectă a serviciului de salubritate este mai rentabilă...


DOAR LA ÎNGHESUIALĂ
O soluție și pentru SRL-uri

Regulamentul de salubritate orădean prevede soluții și pentru agenții economici care sunt obligați să aibă propriile recipiente, dar nu au loc unde să le țină. Dacă au profil comercial sau HoReCa și funcționează în zona centrală sau la parterul blocurilor, din cauza constrângerilor de spațiu, firmele pot opta pentru colectarea deșeurilor în recipiente mai mici, dar dotate și ele cu coduri RFID. 

Excepția se aplică doar dacă agentul economic dovedește, cu releveul spațiului în care își desfășoară activitatea, că nu are loc pentru pubelele de mărimi obișnuite. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!