Prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, ținta unor dezvăluri recente privind o condamnare penală din tinerețe, a solicitat premierului Marcel Ciolacu înlocuirea sa din funcție, pe această poziție urmând să fie numit, în ședința de Guvern programată miercuri, viceprimarul Oradiei, Marcel Dragoș. Motivul pentru care prefectul se retrage este intenția de a candida la Parlament.

Socoteală de candidatură

Potrivit surselor BIHOREANULUI, prefectul Dumitru Țiplea a înaintat Guvernului solicitarea de a fi revocat din funcție după ce în cadrul PNL Bihor, care l-a și propus pentru a o exercita, în decembrie 2019, și-a făcut cunoscută intenția de a se înscrie în competiția internă în vederea nominalizării pentru o candidatură la Parlament, fără a preciza dacă vizează un loc de deputat sau unul de senator, dar arătând că are în plan îmbunătățirea mai multor legi despre care în exercitarea funcției a constatat că au numeroase lacune.

În conformitate cu legislația electorală în vigoare, un prefect sau un subprefect nu poate candida la alegerile parlamentare decât dacă renunță la funcție cu cel puțin 50 de zile înainte de data alegerilor, fixate în acest an pe 1 decembrie.

Deși în baza acestui calendar putea să rămână prefect până în luna octombrie, Țiplea a decis să se retragă pentru ca succesorul său să se acomodeze cu funcția înainte de intrarea în perioada preelectorală, când instituțiile implicate în organizarea alegerilor încep deja să-și desfășoare activitățile în acest scop.

Potrivit acelorași surse, în cadrul PNL Bihor s-a decis ca pentru funcția de prefect să fie propus actualul viceprimar al Oradiei, Marcel Dragoș.

O Hotărâre de Guvern care va consfinți această schimbare este așteptată să fie adoptată în ședința de miercuri, 21 august, a Executivului.

Lovitură după 24 de ani

Numit în luna decembrie a anului 2019, când avea 45 de ani, prefectul Dumitru Țiplea s-a remarcat prin insistența cu care a acționat pentru digitalizarea activității instituțiilor guvernamentale deconcentrate din Bihor, dar și pentru accelerarea unor proiecte de infrastructură, cele mai cunoscute fiind cele pentru modernizarea și electrificarea liniei de cale ferată Episcopia Bihor – Cluj Napoca, precum și pentru reabilitarea drumurilor naționale DN 76, DN 19B , DN 19E și DN 1H.

În preajma alegerilor din 9 iunie a.c., în plină campanie, imaginea sa a fost însă serios șifonată după ce site-ul Gândul, reluat imediat de un altul apropiat PSD, a dezvăluit că în 1998, când era student la Facultatea de Științe Sociale a Universității din Oradea, Țiplea a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare, alături de alți colegi, pentru falsificarea unor legitimații de călătorie CFR pentru studenți, episod pe care prefectul l-a numit „o greșeală din tinerețe”, afirmând că o regretă.   

Cu experiență în administrație

Viitorul prefect Marcel Dragoş, în vârstă de 52 ani, este de meserie inginer topograf, fiind viceprimar din toamna anului 2020. Anterior a mai lucrat în Primărie, inclusiv ca șef al Administrației Imobiliare, a fost director și inginer șef la Oficiul de Cadastru Bihor, precum și consilier local, ales pe lista PNL.

În cei patru ani în care a exercitat funcția de viceprimar, Marcel Dragoș a coordonat cele mai dificile structuri ale municipalității orădene - Direcţia Tehnică și Economică - precum şi două dintre cele mai importante companii municipale, Termoficare şi OTL.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!