Primăria Oradea vrea să asigure un transport mai eficient, adică mai rapid și mai economicos, al probelor biologice pentru Spitalul Județean, cu o dronă care poate ajunge de la Maternitate la laboratorul robotizat central în doar 6 minute.

Proiect pilot

Experimentul programat vineri dimineață, o premieră în România, se va desfășura în baza unei colaborări începute în 2020 de Primărie cu o companie australiană, Sky Network, fondată și condusă de Rory Houston (foto jos), fost pilot militar pe F-18 Hornet și pe drone de luptă, cu experiență în războiul din Afganistan.

Rory Houston, fost pilot militar

Concret, a explicat administratorul public al Oradiei, Mihai Jurca, într-o conferință de presă desfășurată joi la Primărie, municipalitatea a încheiat cu Sky Network un contract de colaborare pentru proiectul pilot de „Dezvoltare a unui sistem inovativ și sustenabil de transportare a probelor biologice între clădirile Spitalului Județean cu drone medicale”, iar, dacă zborul test va dovedi eficiența acestui tip de serviciu, urmează o procedură de achiziție a acestora pe o perioadă determinată.

Rapid, ieftin și sigur

Anticipând zborul experimental la care presa locală a și fost invitată, reprezentantul Sky Network a arătat că acesta va fi efectuat cu o dronă X11, cu o greutate totală de 11 kilograme și o încărcătură tehnică de 3 kg, dotată cu mai multe motoare și cu o parașută care se poate declanșa „în scenariul cel mai rău, când drona nu mai poate fi operațională”, după cum a spus Rory Houston.

Potrivit acestuia, aparatul de zbor a fost conceput pentru distanțe scurte urbane și altitudini joase, putându-se deplasa cu o viteză de 40 km/h, dar compania are în vedere ca, în funcție de solicitările potențialilor beneficiari, să asigure și drone mai mari, care pot transporta încărcături mai grele și se pot deplasa cu până la 150 km/h. Acest fapt ar asigura transportul medical inclusiv între Spitalul Județean și cele din județ, din Aleșd, Salonta, Beiuș și Marghita, a precizat managerul Județeanului, dr. Gheorghe Carp.

Avizat de Autoritatea Aeronautică Civilă

Administratorul public al orașului, Mihai Jurca (foto jos), a spus că pentru proiectul pilot municipalitatea și compania din Australia au colaborat cu Autoritatea Aeronautică Civilă Română, al cărei aviz l-a și obținut după parcurgerea mai multor etape, dintre care una a avut în vedere operarea în siguranță a dronelor medicale și în urma căreia a fost chiar redactat un manual de zbor și un manual pentru evitarea riscurilor.

În ce privește aceste riscuri, atât city-managerul, cât și reprezentantul Sky Network au explicat că dronele folosite în scopul transporturilor medicale sunt dotate inclusiv cu softuri informatice revoluționare, care le permit nu doar să-și autoevalueze propria capacitate de a desfășura un zbor în funcție de parametri meteo și de cei tehnici, ci și să aterizeze de urgență în punctele prestabilite (în cazul Oradiei fiind stabilite patru asemenea puncte), coborârea cu parașuta fiind prevăzută doar în situațiile limită.

De asemenea, a precizat Jurca, traseul de zbor aprobat de Autoritatea Aeronautică Civilă, după ce firma s-a supus acelorași rigori precum companiile care operează aeronave comerciale de transport pasageri, se suprapune peste cele mai puțin populate zone din oraș.

Se așteaptă la critici

Detalii privind utilitatea transportării cu drone a probelor biologice, dar și a sângelui necesar în situații de urgență pentru transfuzii, a dat managerul Spitalului Județean, dr. Gheorghe Carp (foto jos).

Acesta a spus că unitatea pe care o conduce a făcut primul pas în secolul XXI prin realizarea laboratorului robotizat de analize, dat în folosință încă în 2020, de atunci acesta dovedindu-și utilitatea cu prisosință, deoarece costurile analizelor de laborator au scăzut cu peste 30%, iar timpul de eliberare a rezultatelor s-a scurtat cu 68%.

managerul Spitalului Județean Oradea, dr. Gheorghe Carp

Carp a afirmat că spitalul face acum încă un pas în secolul XXI, prin posibila adoptare a serviciului de transport al probelor biologice cu drona urmând ca acesta să fie mai economicos și mai rapid, deci mai eficient.

Managerul a subliniat că este conștient de posibilele critici, în condițiile în care în spital mai sunt lucruri de pus la punct, însă a dat exemplul unei alte investiții puternic contestate la vremea ei, și anume realizarea heliportului de pe acoperișul Județeanului, tot primul de acest fel din România. „Și atunci s-au spus tot felul de lucruri, inclusiv că vor fi curenți de aer din zidurile spitalului care vor face ca elicopterele să se prăbușească”, a amintit dr. Carp.

Vine și Lufthansa

În ce privește detalii legate de „afacerea” cu Sky Networking, city-managerul Mihai Jurca și managerul spitalului, Gheorghe Carp, au precizat că înainte de colaborarea cu firma australiană au tatonat și o firmă de profil din Marea Britanie care asigură transportarea de probe biologice prin contract cu „CAS-ul” din această țară, iar luna viitoare în Oradea vor ajunge, în același scop, și reprezentanți ai companiei germane Lufthansa, interesate și ea de posibila asigurare a acestui serviciu.

„Noi (n.r. – municipalitatea) am plătit pentru colaborarea cu Sky Network în acest proiect pilot doar 3.700 de euro și avem acum un manual de zbor cu drona în spațiul urban și un manual de siguranță în transporturile medicale cu drona. În această sumă sunt incluse și deplasările de la București la Oradea ale reprezentanților companiei, care și-au suportat singuri deplasările din Australia în România”, a spus Jurca.

El a mai precizat că firma australiană a mai avut proiecte similare în Caraibe, dar și în Albania.

De asemenea, a spus că municipalitatea și Spitalul Județean vor decide dacă vor cumpăra servicii de transport medical cu drona doar în urma analizării rezultatelor proiectului pilot, o asemenea decizie urmând să fie luată, probabil, în următoarele două săptămâni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!