Aproape 50 de preşedinţi de asociaţii din Rogerius au participat, marţi după-amiază, la prima întâlnire organizată de Primăria Oradea şi RER Vest, pentru a lămuri noile reguli ale colectării separate, dar şi noile tarife.
Primarul Florin Birta a anunţat, încă de acum două săptămâni, că se va întâlni cu liderii orădenilor care stau la blocuri, pentru a le explica ce înseamnă colectarea în trei fracţii, care se va implementa în Oradea în acest an, şi cât va costa serviciul de salubritate. Întâlnirile sunt necesare pentru că, în plină campanie de pregătire a noului sistem, preşedinţii de asociaţii au refuzat să semneze noile contracte cu RER Vest.
Pentru Oradea curată
La întâlnirea care a avut loc în sala mare a Prefecturii Bihor, primarul Birta a fost însoţit de directorul general economic-marketing al RER Vest, Palhegyi Zoltan. Întâi, edilul a explicat de ce este importantă reciclarea şi valorificarea deşeurilor, arătând că în ultimii patru ani Oradea a plătit, din taxe şi impozite, aproape 6 milioane de euro pentru gunoaiele abandonate la haldă.
"Nu avem ca scop mărirea profitului unei societăţi. Avem ca singur scop menţinerea Oradiei curate şi reducerea deşeurilor depuse la haldă", le-a spus Birta orădenilor.
Primarul a explicat şi că varianta cea mai simplă pentru municipalitate ar fi introducerea unei taxe speciale pentru cetăţenii care nu au contract de salubritate, indiferent că stau la casă sau la bloc. "RER ar fi cel mai fericit, că nu trebuie să încheie contracte cu cetăţenii şi nu mai are treabă decât cu Primăria, care îi plăteşte din taxele adunate de la orădeni. Şi noi la Primărie suntem liniştiţi, am introdus taxa, fiecare o plăteşte", a spus Birta. Nu este dorită această variantă pentru că, pe termen lung, va fi una scumpă pentru oraş, în continuare orădenii vor trimite la haldă multe deşeuri, care vor costa. "Cu taxa, nu mai putem vorbi de colectare selectivă", a spus şi un preşedinte de asociaţie.
Selectiv e mai ieftin
Preşedinţii de asociaţii au primit şi simulări ale costurilor pe care le implică noul sistem, aflând că vor reduce facturile doar dacă vor colecta selectiv. "Până acum, am avut un tarif pe persoană pe lună. Acum cu siguranţă nu va fi un tarif mai ieftin, pentru că se introduce o fracţie în plus şi creşte frecvenţa colectării. Tariful va creşte de la 11,6 lei pe persoană, cât este în prezent, la aproximativ 15-16 lei, depinde de numărul de persoane arondate şi de câte deşeuri se produc", a declarat Birta.
Birta şi Palhegyi au explicat că, dacă orădenii vor selecta deşeurile şi vor arunca mai multe reciclabile şi biodeşeuri, respectiv mai puţine resturi reziduale, vor plăti mai puţin. Asta pentru că fracţia reziduală este cea mai scumpă (88,92 lei pe metru cub, fără TVA), în timp ce biodeşeurile şi reciclabilele sunt semnificativ mai ieftine (51,44 lei pe mc, respectiv 40,38 lei), directorul RER Vest subliniind chiar că pentru fracţia uscată (PET-uri, plastice, metale, etc.) orădenii vor plăti exclusiv costul de transport al resturilor.
Astfel, a spus Birta, o asociaţie care în prezent are, de pildă, două containere de câte 1,1 mc pentru deşeuri reziduale, după ce colectează separat biodeşeurile, ar putea să renunţe la un container sau chiar la amândouă, cerând o pubelă mai mică, iar asta va însemna şi o factură mai mică. Palhegyi a punctat şi un alt aspect: tarifarea pe volum nu este o "găselniţă" locală, ci o obligaţie pentru toţi românii, prevăzută în legislaţie.
Sunaţi la Poliţia Locală!
Orădenii au putut să le pună întrebări celor doi, dorind să afle, de pildă, cum se va întâmpla în cazul asociaţiilor cu mai multe ţarcuri. Birta a explicat că, în baza datelor furnizate de asociaţii, RER Vest va calcula volumul de deşeuri aferent fiecăreia şi va factura ca atare.
De asemenea, preşedinţii au vrut să afle cum vor preveni ca RER să golească containerele care nu sunt pline, iar Birta a garantat că operatorul de salubritate nu va ridica pubele dacă nu sunt cel puţin pe jumătate umplute cu gunoaie.
Alţi participanţi la întâlnire au vrut să afle cum pot să evite ca ţarcurile de gunoaie să nu mai fie deschise ori cum să-şi educe vecinii de bloc, astfel încât să respecte colectarea separată. Primarul a spus că, în perioada următoare, Poliţia Locală va intensifica în tot oraşul controalele pe această temă, iar cei prinşi că nu respectă regulile salubrităţii, vor fi amendaţi. "De fiecare dată când întâmpinaţi probleme, sunaţi la dispeceratul Poliţiei Locale", a mai spus Birta.
La finalul întâlnirii, cu mici excepţii ale unor orădeni nemulţumiţi că sistemul se schimbă şi care ar prefera ca totul să rămână la fel ca până acum, ceea ce nu este posibil, şefii asociaţiilor invitate au părut că au înţeles noile reguli şi chiar sunt de-acord cu ele. "Dacă vrem să trăim ca în Germania, trebuie să ne comportăm ca acolo", a spus o preşedintă de asociaţie.
Primarul Birta a anunţat că va organiza noi întâlniri săptămâna viitoare şi că, în perioada următoare, va invita toţi preşedinţii la discuţii, dar respectând măsurile de prevenire a răspândirii Covid-19.