Sinagoga Aachvas Rein, din strada Primăriei nr. 25, va găzdui duminică de la ora 18 vernisajul expoziţiei „Biró József Remember 2022", organizate cu ocazia a 115 ani de la naşterea pictorului martir orădean.

Un eveniment aniversar

În cadrul expoziţiei vor fi prezentate documente şi picturi aparţinând artistului plastic ucis la numai 38 de ani, în ianuarie 1945, chiar înaintea eliberării Budapestei.

„Expoziţia temporară «Biró József Remember 2022» este un eveniment aniversar, care marchează 115 ani de la naşterea artistului plastic, istoricului de artă şi precursorului protecţiei monumentelor istorice din Transilvania, Biró József (1907–1945), născut la Oradea", a anunţat Primăria printr-un comunicat de presă.

Potrivit acestuia, expoziţia este organizată cu concursul Comunităţii Evreilor şi a Muzeului de Artă din Cluj, cu acordul moştenitorului Biró Adam şi prin intermedierea curatorului acesteia scriitorul Dániel Löwy.

Născut la Oradea ...

Biró József (foto stanga) s-a născut la Oradea, la data de 8 iulie 1907, în familia profesorului şi pedagogului emerit al "Gimnaziului Evreiesc de fete şi băieţi", şi apoi director al şcolilor evreieşti de la Oradea, Mark Biró. Mama lui a fost Maria Hirschl (Hegedüs).

Locuinţa părinţilor săi, locul unde a copilărit şi şi-a petrecut tinereţea, se afla la etajul clădirii "Gimnaziului de fete", de pe strada Zárda, acum str. Cuza Vodă la nr. 3. Tatăl său, Mark, a fost directorul Şcolii evreieşti ortodoxe din Oradea, iar artistul şi-a finalizat studiile la Budapesta în ciuda unui defect de auz.

Teza de doctorat a lui József Biró are ca temă "Monumentele baroce şi clasiciste din Oradea", o lucrare monografică dedicată de József Biró oraşului său natal. Studiul a fost publicat cu sprijinul episcopului de Satu-Mare şi Oradea din acea perioadă.

... executat la Budapesta

În vara anului 1944, pictorul împreună cu soţia şi părinţii său au reuşit să se sustragă detenţiei din ghetoul de la Oradea, ai cărui ocupanţi au fost deportaţi la Auschwitz, şi s-au refugiat la Budapesta.

József şi tatăl său Mark au fost torturaţi, legaţi şi ucişi pe 6 ianuarie 1945 la Budapesta.

„Bunicul meu a şters sângele de pe spatele fiului său cu cămaşa, apoi au fost duşi aproape de podul suspendat (Lanchid, n.n.).  Acolo, pe malul Dunării, au fost legaţi unul de celălalt şi unul dintre ei a fost împuşcat pentru ca cel mort să îl tragă pe cel viu pe fundul apei. A fost tatăl cel care l-a tras în apă pe fiu? Sau invers?", avea să consemneze ulterior nepotul Adam Biró în una dintre cărţile sale.

La încheierea vernisajului de duminică, orădenii interesaţi îl vor putea întâlni pe Daniel Löwy, autorul cărţii "Locuitorii evrei ai oraşului domnesc. Istoria evreilor de la Oradea (2015)".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!