Cu doar câteva zile înainte de Ziua Oradiei, 15 fotografi, membri în Clubul de fotografie Varadinum, au amenajat în Piaţa Unirii o expoziţie inedită. Cei care se plimbă în jurul panourilor amplasate lângă statuia Regelui Ferdinand pot vedea portretele a 908 de orădeni, mulţi dintre ei fiind fotografiaţi în timp ce se plimbau pe străzile oraşului.

Cadou pentru Oradea

Vernisajul expoziţiei "Oradea 908 ani - 908 portrete" a avut loc vineri, după ora 16, în prezenţa a circa 30 de curioşi, care au avut parte și de un moment muzical oferit de artiști ai Filarmonicii din Oradea.

"Am umblat pe străzi, în săli de concerte, la evenimente de tot felul. Am făcut multe fotografii. Am avut la dispoziţie doar o săptămână, şedinţa de lucru am avut-o sâmbăta trecută, când am stabilit ca fiecare să avem minim 45 de imagini, dar unii au făcut mult mai multe", a povestit artistul fotograf Ovi D. Pop.

Iniţiatorul proiectului a fost fotograful Raul Ghiman (foto dreapta, jos), care a vrut să pregătească un cadou special la 908 de ani de la prima atestare documentară a oraşului dar și de Ziua Oradiei, care se sărbătorește pe 12 octombrie. "Majoritatea orădenilor pe care i-am abordat au fost încântaţi de idee. Desigur, am avut şi refuzuri, dar nu a proiectului în sine, ci oamenii motivau că nu sunt fotogenici", a declarat acesta în deschiderea vernisajului.

La vernisaj a mai vorbit şi viceprimarul oraşului, Arina Moş (centru), care a lăudat demersul artiştilor.

"Vreau ca astfel de evenimente, care reuşesc să adune orădenii în pieţele publice, să continue. Încurajez atât fotografii consacraţi cât şi pe cei mai tineri să vină cu astfel de proiecte, care arată că putem fi creativi şi în această perioadă", a spus edilul.  

Modelele fotografilor

Pe cele 10 panouri pot fi admirate față-verso 908 portrete dar şi fotografii cu oraşul de sus.

Printre modele se numără şefa Direcţiei de Asistenţă Socială din Oradea Anca Grama, polițista Natalia Selegean, şefa Centrului de Transfuzie Olivia Ligia Burtă, pianistul Thurzó Zoltán, redactorul șef al revistei familia Mircea Pricăjan, artiştii de muzică populară Cornel Borza şi Leontin Ciucur sau rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău (stânga sus).

În timp ce unele imagini au fost realizate pe stradă, altele, mai prelucrate, au fost făcute în studioul clubului de fotografie. Majoritatea dintre orădeni zâmbesc, dar sunt și alții surprinși în timp ce fumează sau poartă mască de protecție. 

„Eu am fost fotografiată de artista Adela Rusu, la Muzeul Țării Crișurilor și mă bucur că există astfel de evenimente culturale în Oradea, pentru că avem nevoie de frumos”, a spus Ana Zaporojan creatoare de bijuterii handmade. 

"Eu am făcut 31 de portrete. Nu a fost deloc uşor, pentru că am avut o săptămâna la dispoziţie, dar mă bucur că am luat parte în acest proiect, care a şi fost prima mea experienţă de acest gen", a spus Adriana Anca (în partea dreaptă, imaginea principală), o tânără fotografă în vârstă de 20 de ani.

Expoziţia "Oradea 908 ani - 908 portrete" va putea fi admirată în Piaţa Unirii timp de două săptămâni.

Clubul Varadinum a fost înfiinţat în urmă cu patru ani de artiştii Adela Rusu şi Ovi D. Pop, care într-o scurtă perioadă de timp a ajuns să întreacă cluburile de fotografie din lume cu zeci de ani de tradiţie. Până acum clubul a reuşit să adune trei distincţii de "Best Club" la trei saloane internaţionale şi a ajuns pe locul 12 în topul mondial al celor mai bune fotocluburi.