Pe fondul creşterii numărului de cazuri de Covid-19 inclusiv în Oradea, unde rata de infectare a depăşit 10 cazuri la mia de locuitori, patru facultăţi ale Universităţii locale au decis deja să suspende toate activităţile faţă în faţă şi să funcţioneze exclusiv online.
Până acum, toate facultăţile orădene au funcţionat într-un scenariu hibrid: cursurile s-au desfăşurat online, iar seminariile şi laboratoarele cu prezenţă fizică, dar în condiţiile unui număr restrâns de studenţi.
În această săptămână, însă, facultăţile de Medicină şi Farmacie, Litere, Inginerie Managerială şi Tehnologică, respectiv Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei au hotărât să desfăşoare activităţi didactice exclusiv online, pentru o perioadă de două sau trei săptămâni.
Mai mult, Facultatea de Medicină şi Farmacie a propus Universităţii să ia această decizie pentru toţi studenţii orădeni. „Am primit o recomandare din partea Facultăţii de Medicină şi Farmacie să suspendăm toate activităţile didactice, timp de trei săptămâni, ca să nu contribuim la răspândirea virusului. Joi vom discuta în şedinţa Consiliului de Administraţie această propunere, pe care eu o susţin”, a declarat rectorul Constantin Bungău pentru BIHOREANUL.
Astfel, cel mai probabil, în perioada următoare toţi studenţii orădeni vor participa la cursuri şi seminarii doar pe internet.
Rectorul Bungău face un apel către studenţi să îşi limiteze ieşirile în zone aglomerate. „Ideal ar fi ca studenţii să stea acasă cât de mult posibil. Nu este suficient să nu vină la facultate, dar să aibă activităţi în comunitate care să permită răspândirea virusului. Trebuie să contribuim toţi la combaterea pandemiei, să rupem acest lanţ al răspândirii”, a mai spus Bungău.
La debutul anului universitar, rectorul Universităţii din Oradea a făcut şi un apel la vaccinare către studenţi şi profesori, amintindu-le că aceasta este soluţia pentru ca ei să se întâlnească în sălile de curs, fără riscul de a îmbolnăvi alte persoane.