Valul deceselor pe fondul crizei Covid-19 depăşeşte cu mult capacitatea de înhumare a cimitirului municipal din Oradea. Numărul înmormântărilor s-a dublat în ultima perioadă, ajungând la 12 pe zi.

De două ori mai multe înmormântări!

"Am ajuns, cu mari sacrificii şi multă agitaţie, să îngropăm 10-12 decedaţi pe zi, faţă de 5-6 înmormântări pe zi, câte avem în mod normal", a declarat pentru BIHOREANUL Liviu Andrica, directorul Administraţiei Domeniului Public, care administrează cimitirul municipal.

Având în vedere numărul mare de decese, camerele de frig ale cimitirului, în care sunt ţinute trupurile răposaţilor, au fost umplute la refuz, iar acestea mai pot primi noi decedaţi doar în ordinea înmormântărilor. "Astăzi, preluăm decedaţi la camera de frig doar după ce înmormântarea a fost deja programată, pentru că nu mai avem loc", a spus Andrica.

Trupurile răposaţilor sunt ţinute în acest interval la morgile spitalelor orădene sau în camerele de frig ale firmelor de pompe funebre.

Înmormântare după o săptămână 

Miercuri, 20 octombrie, programarea înmormântării se făcea după o săptămână de la deces. "Astăzi programăm înmormântări la 7-8 zile faţă de 3-4 zile cât era înainte", a spus Andrica.

Având în vedere intervalul mare de timp, lucru până acum neobişnuit, tot mai multe familii preferă să plătească o taxă specială, de cel puțin două sau trei ori mai mare decât cea uzuală, pentru a-şi înhuma rudele în weekend, când costurile unei înmormântări se ridică sâmbăta la 2.500 lei, iar duminica la 3.000 lei.

"Sâmbăta trecută am avut 6 înmormântări", a spus Andrica. Directorul a spus că nu poate să renunţe la taxa specială nici măcar pe durata acestui val de decese. "Groparii sunt obosiţi, ar sta şi ei acasă să se odihnească, pentru a-i putea aduce la muncă în ziua liberă trebuie să îi plătim dublu", a zis directorul.

Cimitir, caut gropari!

Prelungirea termenului de aşteptare la mai bine de o săptămână are la bază mai multe motive. Pe de o parte, ADP se confruntă cu o acută criză de personal.

"De când a început pandemia şi a crescut numărul înmormântărilor, ne-am confruntat cu o criză de personal. Chiar dacă am făcut angajări, iar acum avem 12 gropari, sunt şi ei oameni şi se îmbolnăvesc. Astăzi avem doi gropari infectaţi cu COVID şi câţiva colegi de la birouri", a declarat directorul.

ADP face în continuare angajări de gropari pentru că la locurile de veci deja rezervate, situate între morminte, se poate săpa doar manual. Utilajul multifuncţional achiziţionat pentru săpătură mecanizată nu poate intra printre cavouri.

"Oferim unui gropar 3.000 lei în mână, mai mult decât unui inginer, şi tot găsim greu, pentru că e muncă grea. Pe lângă celelalte atribuţiuni, fiecare gropar trebuie să sape o groapă pe zi, în circa 3 ore, iar asta înseamnă 3 metri cubi de pământ", a explicat directorul ADP.

Înmormântări în paralel?

Pe de altă parte, chiar dacă ar angaja şi mai mulţi gropari, capelele din cimitirul municipal şi-au atins deja capacitatea şi nu pot găzdui mai multe slujbe de înmormântare.

"S-a vehiculat la un moment dat ideea organizării de slujbe de înmormântare în paralel, la aceeaşi capelă, dar am renunţat la ea rapid. Familia doreşte să se despartă de cel răposat în linişte şi să asculte o slujbă făcută doar pentru acesta, iar noi respectăm asta", a spus Andrica.

Se extinde cimitirul!

Pentru a menţine ritmul înmormântărilor la 12 pe zi, astfel încât să scadă treptat termenul de aşteptare, conducerea ADP a deschis miercuri noi parcele pentru înmormântări.

"Pentru cei care nu au locuri de veci deja rezervate între mormintele deja existente am deschis parcele noi pentru că, fiind teren liber, acolo putem săpa mecanizat", a spus Andrica.

În plus, conducerea ADP a comandat un al doilea utilaj pentru săpătură mecanizată pentru a accelera ritmul de lucru.

Taxă doar pentru trei zile...

Având în vedere că timpul de aşteptare în vederea înhumării s-a prelungit la o săptămână, iar taxa pentru depunerea decedaţilor la camera de frig este de 100 lei pe zi, conducerea ADP a decis limitarea aplicării ei. "Pentru că nu putem face înmormântarea în 3 zile, ca până acum, am decis că taxa se datorează doar pentru acest interval, iar diferenţa o va suporta ADP. Cei care au plătit mai mult de 3 zile îşi pot recupera diferenţa de bani pe baza unei cereri ", a anunțat directorul.

După cum BIHOREANUL a mai scris, pandemia de Covid-19 a dus la o creştere a numărului de înmormântări în cimitirul municipal încă de anul trecut. Dacă în anul 2019 aici au fost înhumate 1.681 de persoane, în 2020 numărul lor a crescut la 1.894 de persoane, ceea ce înseamnă cu 213 înmormântări mai mult.

În ultimele săptămâni, în fiecare zi sunt raportate decese multiple în Bihor, în rândul pacienţilor Covid-19. Marţi dimineaţa au fost raportate 18 decese (pentru ziua precedentă), în timp ce miercuri numărul raportat a fost de 15 decese.