Spre deosebire de seara alegerilor locale, duminică n-a fost prea mult entuziasm în sediul PNL Bihor din Bulevardul Magheru. 

Mai mulţi lideri şi membri de partid au urmărit cu îngrijorare anunţarea exit poll-urilor naţionale, care, raportate pentru ora 19.30, au arătat că PSD ar conduce în opţiunile românilor cu 30,50% dintre voturi, PNL fiind pe locul al doilea cu 29% dintre voturi. 

Carp: "Ne vom face datoria cu prisosinţă"

În jurul orei 21.30, liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, alături de candidaţii care au deschis listele pentru Senatul României şi Camera Deputaţilor, Gheorghe Carp şi Aurel Căuş, au făcut scurte declaraţii reprezentanţilor presei, în principal axate pe mulţumiri către alegători. 

"Mulţumim bihorenilor şi orădenilor care au ieşit în această duminică la vot. Sperăm ca PNL să nu se dezică de rezultatele bune din ultima vreme. Cei care vom intra în Parlament vă asigurăm că ne vom face datoria cu prisosinţă şi toate angajamentele noastre pentru creşterea judeţului Bihor rămân valabile", a spus dr. Carp. 

La rândul său, Aurel Căuş a spus: "Mulţumim colegilor noştri care s-au implicat şi au depus eforturi ca rezultatele din judeţul nostru să fie cunoscute. Sperăm să putem face mai multe decât până acum, să fim un exemplu în Parlamentul României". 

Vorbind ultimul, Ilie Bolojan nu a comentat în vreun fel rezultatele estimate la nivel naţional. Acesta a spus că va putea face "declaraţii la obiect" legate de rezultatele PNL Bihor abia după numărarea, măcar parţială, a voturilor. "Le mulţumim electorilor şi în principal celor care au votat cu echipa de candidaţi a PNL", a spus, scurt, Bolojan. 

O aşteptare tensionată

Liberalii s-au adunat la sediul din Bulevardul General Magheru încă înainte de ora 21 pentru a urmări împreună primele exit pool-uri. Printre cei prezenţi s-au numărat liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, preşedintele organizaţiei municipale, Florin Birta, candidaţi ai partidului printre care deputatul Florica Cherecheş, managerul Spitalului Clinic Judeţean, Gheorghe Carp, directorul Agenţiei Judeţene pentru Finanţarea Investiţiilor în Agricultură Bihor, Cristian Buzlea, şi universitarii Aurel Căuş şi Adrian Hatos, consilieri judeţeni şi locali sau simpli membri de partid.

Liberalii adunaţi în sala mare a sediului vociferau emoţionaţi cu ochii pe televizorul pus pe o masă şi în ecranele telefoanelor mobile. Conştient că prezenţa mică la vot avantajează PSD, activul de partid privea rezultatele emoţionat. "O să îi batem, la 2-3 procente, dar îi batem", a spus cineva din mulţime, detensionând puţin atmosfera.

Asistenţa şi-a mai tras sufletul în momentul în care premierul Ludovic Orban a declarat pe unul dintre posturile de televiziune: "PNL este câştigătorul acestora alegeri". Aplauzele care au urmat nu au ajuns să formeze însă ropote, date fiind estimările exit poll-ului. 

Prima veste bună

În ciuda prezenţei mici la vot, liderul liberalilor bihoreni, Ilie Bolojan, este de părere că activul de partid şi-a făcut datoria în ceea ce priveşte mobilizarea la vot.

"În judeţul Bihor s-a înregistrat o prezenţă la vot peste media pe ţară, ocupând locul patru în România. În Oradea s-a înregistrat o prezenţă de 32,88%, iar în judeţ una de peste 37%, faţă de numai 31% la nivel naţional", a spus Bolojan.

Pentru liberali, primele veşti sunt îmbucurătoare. "Rezultatele primite de la o secţie din zona Muntele Găina, prima care a trimis raportarea, arată că PNL a primit 50% din voturi, ceea ce sună bine", a anunţat Florin Birta, spre bucuria asistenţei.

"Cine este acest AUR?"

Liberalii au comentat minute în şir, adunaţi în grupuri, prezenţa redusă la vot, primele rezultate potrivit cărora PNL şi PSD aleargă umăr la umăr şi vestea că Alianţa pentru Unirea Românilor, apărută de nicăieri, va intra în viitorul Parlament. "Cine este acest AUR?", a întrebat intrigată deputata Florica Cherecheş. "Un partid mai naţionalist. Un fel de PUNR", a explicat Bolojan.

Sediul PNL a început să se golească treptat după ora 22:30. Semnalul a fost dat de liderul formaţiunii judeţene. "Colegii, vreau să vă mulţumesc pentru efortul depus în ultima perioadă, pentru modul în care v-aţi implicat în campanie şi în supravegherea alegerilor. Rezultatul nostru va fi unul de echipă. Să vedem cum va arăta...", a spus Bolojan.