Bucurie mare la sediul PSD Bihor în seara alegerilor parlamentare. După doi ani de eşecuri, partidul şi-a luat "revanşa" şi a redevenit, cel puţin deocamdată, favoritul alegătorilor care s-au prezentat la urne, ceea ce i-a făcut pe pesediştii bihoreni să calculeze cu cine vor guverna: aproape cu oricine. Rămâne de văzut dacă rezultatele finale le-o va şi permite...

"Purici" cu veşti bune

Spre deosebire de seara de 27 septembrie, când preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a ajuns la sediul din strada Independenţei cu o întârziere de 45 de minute după soţia sa, Erica, de data aceasta cei doi au sosit cu 5 minute înainte de închiderea urnelor.

În biroul de preşedinte, Mang era aşteptat de fostul europarlamentar Emilian Pavel şi de fostul secretar de stat Adrian Madar, de senatorul Florian Bodog şi de foştii şefi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, Nicolae Avram şi Alin Novac Iuhas, cu toţii relaxaţi datorită informaţiilor "pe surse", conform cărora PSD era pe primul loc în măsurătorile exit-poll.

După ce iniţial i-a poftit afară pe jurnaliştii BIHOREANULUI din sala unde câţiva tineri pesedişti lucrau pe calculatoare, acelaşi Emilian Pavel i-a poftit în biroul lui Mang când a primit OK-ul acestuia.

Ochii tuturor erau fixaţi, fireşte, pe televizorul care, deşi de ultimă generaţie, avea ecranul plin de "purici", ceea ce nu făcea "sonorul" mai puţin îmbucurător. Totuşi, când Mihai Gâdea a anunţat rezultatele măsurătorii exit-poll, în care PSD avea doar un procent diferenţă faţă de PNL, pesediştii parcă nu au fost chiar pe deplin satisfăcuţi. Avea să-i binedispună discursul premierului Ludovc Orban, însoţit de comentariile lui Mang de genul "da, sigur că da, să pleci tu, de atâta responsabilitate mor oamenii"...

Guvernarea, cu oricine

După câteva minute, Mang a făcut declaraţii pentru presă, pe un ton relaxat. El a spus despre primele rezultate că "este, deocamdată, ceea ce ne-am aşteptat", după care a afirmat că se aşteaptă ca PSD, ca partid clasat pe primul loc, să formeze Guvernul. "În mod normal, preşedintele Iohannis va trebui, aşa cum a spus şi Orban zilele trecute, să dea mandatul partidului care are un parlamentar în plus".

Întrebat de BIHOREANUL cu cine ar prefera să guverneze partidul său, Mang şi-a arătat disponibilitatea s-o facă cu aproape oricine, în ordinea preferinţelor fiind Pro România, UDMR şi AUR. "Unele partide se dau de stânga, să vedem dacă sunt. Pro România, dacă intră în Parlament, a zis că este un partid de stânga, n-a demonstrat asta, dar să zicem că este. Şi UDMR e stânga. Şi AUR cred că este în regulă", a răspuns Mang.

În ce priveşte o eventuală variantă cu PNL, şeful PSD Bihor a spus, prudent, că "eu nu spun nu niciodată, o să vedem", în schimb s-a arătat categoric când a venit vorba despre USR-PLUS. "Cu USR-PLUS e foarte greu de guvernat. Comportamentul pe care l-au avut în ultimii patru ani eu cred că e foarte clar", a zis el.

În schimb, candidata de import pentru Deputăţie pe locul doi, Steluţa Cătăniciu, a avut o opinie diferită: "Cred că în afară de PNL putem guverna cu oricine, la această oră".

De asemenea, întrebat ce scor estimează că va înregistra partidul său în Bihor, Mang a admis că prezenţa slabă la urne, pe care a pus-o pe seama pandemiei, a avantajat PSD. "Eu am spus că undeva între 22 şi 25 la sută ne dorim, m-aş bucura să fie mult mai mult, la prezenţa slabă", a spus el.

Ministru "dacă partidul"...

Senatorul Florian Bodog, care împreună cu epidemiologul Alexandru Rafila coordonează Departamentul de Sănătate al partidului şi a contribuit cu acesta la redactarea capitolului dedicat acestei activităţi din Programul de guvernare al PSD, a răspuns şi el la o întrebare a BIHOREANULUI, şi anume dacă are şanse să revină la conducerea Ministerului Sănătăţii, cum a fost în guvernele Grindeanu şi Tudose, pe când partidul era condus de Liviu Dragnea.

"Dacă partidul o să stabilească, voi lua o hotărâre. Deocamdată, din câte ştiu, partidul îl va desemna pentru portofoliul de ministru al Sănătăţii pe domnul profesor Alexandru Rafila", a spus, rabinic, Bodog, cu respect pentru mult mai cunoscutul profesor, dar fără a închide o posibilă portiţă...