Fostul Hotel Crișul Repede, de pe malul drept al râului, unde pe vremuri erau băile Rimanóczy și cafeneaua Royal, este din nou populat.

Deocamdată, doar de muncitori, firma Lotus Center, care a cumpărat clădirea monument din centrul Oradiei, având intenția să o transforme în hotel de 4 stele.

Își păstrează funcțiunile

La începutul anului trecut, proprietarul clădirii a obținut autorizația de construcție pentru lucrări de intervenție în regim de urgență, pentru punerea în siguranță a elementelor de fațadă și învelitorii, pentru decopertarea elementelor constructive din interior și realizarea studiilor de specialitate pentru reabilitare.

Tot în 2021, dar la final, Lotus Center a obținut acordul specialiștilor din CMUAT pentru reabilitarea complexului. „Prin acest proiect se propune reabilitarea întregului ansamblu în vederea amenajării unui hotel de 4 stele. Astfel, se vor realiza lucrări de intervenție structurală, dar și lucrări de reabilitare a fațadelor. E important de menționat faptul că se vor păstra funcțiunile originale ale spatiilor reprezentative ale clădirii: hotel, restaurant, cafenea, braserie, iar spațiul destinat băii publice va fi transformat într-o sală multifuncțională, cu păstrarea luminatorului”, declara, la acea vreme, viceprimarul Arina Moș.

Istoria clădirii

Una dintre clădirile emblematice pentru Oradea, fostul hotel Crișul Repede are o istorie bogată.

Deschis în 1891, hotelul de pe malul Crişului era una dintre cele mai moderne clădiri ale oraşului: avea baie de cadă şi de aburi, un soi de SPA al zilelor noastre. La primul etaj, hotelul ce purta pe faţadă inscripţia "Rimanóczy Gőzfűrdő", adică "Baia de aburi Rimanóczy", avea un bazin mare şi mai multe bazine mici, cu acoperişuri în formă de scoică.

La cel de-al doilea etaj erau camere de oaspeţi, care s-au dovedit curând prea puţine, motiv pentru care în 1893 Rimanóczy a cumpărat şi casa vecină, în locul căreia a ridicat o nouă aripă, cu 25 de camere şi cafenea la parter. Întregul complex a fost construit în stil eclectic.

Pereţii cafenelei abundă în stucaturi reprezentând pahare, trandafiri, viori ori frunze, amintind puternic de cafeneaua New York din Budapesta, pe care Rimanóczy a vizitat-o de multe ori.

Pe 15 octombrie 1900, imediat după inaugurarea Teatrului, peste drum, s-a deschis Cafeneaua Royal şi, odată cu ea, o nouă aripă a Hotelului Crişul Repede.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!