Faţada clădirii din Piaţa Unirii 7, situată la intersecţia străzilor Iuliu Maniu şi Avram Iancu din centrul Oradiei, a fost reabilitată.

Imobilul, care iniţial risca să fie demolat de municipalitate pentru lărgirea străzii Iuliu Maniu, a intrat în reabilitare în septembrie, anul trecut.

„Lucrările, care au început în luna septembrie 2023, au fost executate de SC Glory Residence SRL, având o valoare totală de 1.196.409 lei (cu TVA)”, a anunțat luni Primăria Oradea printr-un comunicat de presă.

Potrivit informării, „termenul de execuţie a fost de 12 luni, însă faţada exterioară a fost finalizată în doar şapte luni, urmând să fie demarate lucrările la faţadele interioare".

Printre multe altele, reabilitarea clădirii presupune refacerea tencuielilor şi zugrăvelilor exterioare degradate, înlocuirea şi reabilitarea tâmplăriei, înlocuirea sistemului de colectare a apelor pluviale, refacerea soclului, consolidarea şarpantei şi montarea unui sistem anti-zăpadă.

Municipalitatea orădeană și proprietarii clădirii o reabilitează pe aceasta prin intermediul Programului multianual pentru protejarea şi intervenţia asupra clădirilor cu valoare cultural-arhitecturală, situate în centrul istoric al Oradiei.

După cum BIHOREANUL a mai scris, clădirea în curs de reabilitare a fost ridicată în anul 1900. Imobilul, situat la intersecţia străzilor Iuliu Maniu şi Avram Iancu, risca să fie demolat, conform proiectului municipalităţii de lărgire a frontului stradal pe aceasta din urmă. În final, municipalitatea a amânat lărgirea străzii, fără a renunţa oficial la proiect, având în vedere că în imediata vecinătate, pe aceeaşi parte a străzii Avram Iancu, există Casa Turcească, declarată monument istoric, așadar trebuie păstrată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!