Dirijorul Tiberiu Soare, Bogdan Zvorișteanu la vioară și Răzvan Suma (foto principală) la violoncel sunt invitații serii de joi, la Filarmonica Oradea. Evenimentul care va începe la ora 19 este intitulat „Primăvara armonică” și face parte, alături de alte evenimente muzicale, din a XIII-a ediție a Festivalului Primăverii.

Programul de joi include lucrări de A. Vivaldi: Concert pt vioară, violoncel și orchestră în Si bemol major RV 547, W.A. Mozart: Concert pentru vioară Nr. 7 în Re major K.271 și F. Schubert: Simfonia nr. 5 în Si bemol major, D.485.

„Concertul face trecerea de la epoca barocă a lui Vivaldi înspre romantismul lui Schubert, traversând epoca inconfundabilă a clasicismului lui Mozart”, transmit reprezentanții Filarmonicii.

Antonio Vivaldi este considerat unul dintre cei mai importanți și compozitori ai Barocului. Concertul pentru vioară, violoncel și orchestră în Si bemol major RV 547 este un exemplu de concerto grosso, un dialog spiritual între doi soliști instrumentiști.

Concertul pentru vioară nr. 7 în Re major, K. 271a/K271i de Mozart se presupune că a fost finalizat la 16 iulie 1777 la Salzburg. La Oradea, Concertul pentru vioară nr. 7 de Mozart a putut fi ascultat pentru prima dată la 8 ianuarie 1925 la Cercul Catolic.

Simfonia nr. 5 în Si bemol major, D. 485 de Franz Schubert, a fost scrisă în septembrie 1816 și finalizată în 3 octombrie. Prima audiție a simfoniei schubertiene în Oradea a avut loc la 5 iunie 1961 la Teatrul de Stat din Oradea și dirijor a fost Miron Rațiu.

Bogdan Zvorișteanu a studiat vioara de la 6 ani, a finalizat studiile Liceului de Muzică „George Enescu”, a absolvit Academia de Muzică din București. Valoarea artistică incontestabilă a lui a fost confirmată de numeroase distincții dobândite la concursuri internaționale. Instrumentul pe care cântă Bogdan Zvorișteanu este o vioară Nicolaus Gagliano din 1761.

Răzvan Suma a absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduță”, Academia de Muzică din București și s-a perfecționat la Cambridge. A devenit solist-concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio și profesor la Universitatea de Muzică din București. A organizat turnee naționale prin proiectele: Vă place Bach?” , „Vă place Tango?”, „Vă place SCHU...?” sau „Vă plaCello?”.

Tiberiu Soare a studiat la Liceul Militar de Muzică „Iacob Mureșianu” și la Universitatea Națională de Muzică din București. Colaborează cu orchestre ale unor filarmonici din țară și străinătate, cum ar fi Orchestra Operei Naţionale din Bucureşti, Orchestrele şi Corurile Radio 2012-2014, Royal Philharmonic, London Philharmonic, Orchestra Radio din Praga.

De asemenea, a colaborat cu soprana Angela Gheorghiu, care va veni în Oradea în iunie, după cum a anunțat APTOR, în cadrul Festivalului Internațional Sounds of Oradea.

Pe de altă parte, miercuri, tot de la ora 19, în cadrul aceluiași Festival al Primăverii, Cvartetul Ad Libitum - violonistul Șerban Mereuță, violistul Bogdan Bișoc, violoncelistul Filip Papa și flautistul Ion Bogdan Ștefănescu - va susține un recital cu lucrări inedite: „Trio londonez nr. 2 în Sol major” de J. Haydn, „Cvartet în Re major K285” de W.A. Mozart și „Cvartetul American nr. 12 în Fa major, op. 96” de A. Dvořák.

Bilete pentru evenimentele din cadrul Festivalului Primăverii se mai pot cumpăra la sediul Filarmonicii, strada Moscovei 5, precum și online aici.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!