Este combinaţia perfectă între streching şi fitness. Îmbunătăţeşte postura şi tonusul muşchilor, iar mişcările sunt conectate întotdeauna cu respiraţia. Pilates Reformer e aparatul complex care, aşa cum îi spune şi numele, se bazează pe mişcări controlate executate sub supravegherea unui antrenor, care urmăreşte progresele clientului.

Aparatul este renumit pentru crearea unui trup armonios. "La fiecare exerciţiu, persoana care stă pe aparat trebuie să fie concentrată. Există o legătură permanentă între corp şi minte", spune Denisa Lontiş Martin, proprietarea centrului Kinetic Reform, unde au loc antrenamentele.

Antrenament complet

Popularitatea aparatului Pilates Reformer a crescut în ultimii ani în România, însă el a fost inventat cu decenii în urmă, chiar de către cel care a dat numele acestui tip de antrenament: Jospeh Pilates.

Pilates Reformer este special conceput pentru ca persoana care se aşează la aparat să poată executa mişcări, întinderi şi posturi care se pot face de obicei şi pe saltea, în cadrul programelor de aerobic obişnuite. Unul dintre principalele aspecte care diferenţiază antrenamentul este însă accentul pus pe coordonare şi concentrare în fiecare mişcare.

"Clasele de pilates la saltea utilizează greutatea corporală pentru exerciţii, în timp ce Reformer adaugă rezistenţă prin utilizarea greutăţilor ce fac parte din aparat", explică Denisa Lontiş Martin (foto), terapeut şi antrenor pentru Pilates Reform.

Postura perfectă

Toate şedinţele au loc în sala de antrenamente a cabinetului medical Kinetic Reform, deschis de lunea până vinerea, între orele 10.00 şi 19.00, pe strada Meşteşugarilor nr. 51/B din Oradea.

În cei doi ani de activitate, centrul şi-a făcut o bună carte de vizită din tratarea cifozei - cocoaşa amplificată inclusiv de poziţia vicioasă adoptată în timpul utilizării telefonului, tabletei sau laptopului. Această problemă poate fi tratată şi cu ajutorul Reformer, care ajută pacientul să execute mişcările în poziţia perfectă.

Terapeutul-antrenor îl ghidează constant, menţinând un ritm şi o numărătoare adecvată pentru fiecare sesiune în parte. Fiecare exerciţiu este sincronizat cu un anumit ritm respirator, permiţând persoanei de la aparat să îşi controleze inspiraţia şi expiraţia.

Tonus muscular şi slăbire

Antrenamentele combină elemente de stretching, yoga şi exerciţii musculare, ceea ce îl ajută pe practicant să îşi contureze corpul pentru a ajunge la o formă fizică armonioasă.

Pilates Reformer este o alegere potrivită atât pentru cei care vor să slăbească sănătos, cât şi pentru cei care vor să aibă corpul tonifiat.

Fiecare sesiune de antrenament este adaptată astfel încât beneficiarul să-şi depăşească limitele. Timp de 50 de minute, el execută diverse exerciţii pe platforma mobilă, iar exerciţiile de rezistenţă sunt ajustate de antrenor, care îi dă şi diverse accesorii potrivite pentru un anumit tip de mişcare, cu mingea, cu arcul sau cu ganterele.

"La fiecare exerciţiu se fac doar câteva repetări, încercăm ca antrenamentul să fie cât mai variat. În cazul tuturor clienţilor care fac deja pilates la aparat se vede că postura şi starea de bine este îmbunătăţită. Deşi pare uşor, exerciţiile sunt grele atunci când corpul nu este conectat la minte. Aici nu se pune accentul pe cât de repede faci un exerciţiu, ci pe cât bine este executat", spune Lavinia Tarce (foto dreapta), o altă antrenoare din cadrul Kinetic Reform.

Program personalizat

Fiecare şedinţă se face individual, pentru ca antrenorul să-şi canalizeze toată atenţia asupra stării de bine şi evoluţiei clientului.

Echipa este formată din patru tinere pasionate de munca lor, unele kinetoterapeute, oferind şi şedinţe de masaj pentru relaxare, terapeutic ori reflexoterapie.  

Un abonament cu o şedinţă săptămânală costă 450 lei, iar cel cu două şedinţe - 800 lei. Există şi opţiunea de a plăti pentru şedinţe individuale, la tariful de 120 lei/şedinţa.

La cerere, echipa Kinetic Reform poate concepe şi un pachet personalizat, în care şedinţele de pilates la aparat pot fi intercalate cu kinetoterapie, relexoterapie, termomasaj ori drenaj limfatic, în funcţiile de nevoile solicitantului. Cu alte cuvinte, trebuie să mergi la Kinetic Reform doar cu dorinţa de a face mişcare. De restul se ocupă profesioniştii...

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!