Doi tineri din satul Fânaţe, părinţii unei fetiţe de câteva luni, au rămas în decembrie anul trecut fără acoperiş. Cu o săptămână înainte de Crăciun, casa bătrânească în care stăteau şi pe care abia o reparaseră le-a ars în întregime. Acum au una nouă.

La câţiva kilometri depărtare, o văduvă din Briheni care-şi creştea cei trei copii într-o cocioabă din lemn s-a mutat într-o casă nouă şi trainică. A primit-o "la cheie", mobilată şi utilată. 

Ambele case au fost ridicate cu ajutorul oamenilor din zonă, mobilizaţi de unul de-al lor: Dorin Boca, un antreprenor din Şuştiu, comuna Lunca, şi consilier judeţean PNL din 2020. La 38 de ani, Dorin îşi dedică timpul liber acţiunilor caritabile şi ecologice, implicând comunitatea şi muncind cot la cot cu alţi voluntari. "Trebuie să întorci binele pe care l-ai primit", zice el, povestind cum a primit o nouă şansă la viaţă după ce a scăpat dintr-un cumplit accident de tren...

Maşina "blestemată"

Era în 2005, pe 18 aprilie. Pe atunci în vârstă de 21 ani, Dorin ieşise la o plimbare cu noua maşină a părinţilor, împreună cu un prieten şi cu două fete. La întoarcere, l-a întâlnit pe drum pe preotul ortodox din Poiana, Vasile Pădurean, originar tot din Şuştiu. "Voiam să-l duc şi pe el acasă, dacă tot eram cu maşina. Când am ajuns aproape de sat, s-a pornit o ploaie torenţială. Aveam viteză şi am făcut greşeala să nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată. Ne-a izbit trenul şi a dat cu noi 49 metri, tot peste cap!", îşi aminteşte bărbatul. 

Maşina s-a făcut praf, dar din fericire toţi au scăpat vii. El a fost singurul care n-a avut nicio zgârietură. "Tata a zis că maşina a fost de vină, că-i blestemată, m-a pus s-o dăm la fier vechi", zice Dorin. Dar el ştia că responsabilitatea îi aparţinea. "Dumnezeu mi-a mai dat o şansă, atunci. Şi de aceea încerc să fac bine, cât pot eu, cât mă duce capul".

Puterea exemplului

Deşi au trecut 17 ani, n-a uitat de promisiune. Între timp s-a căsătorit, are doi copii, propria afacere şi numeroase responsabilităţi. "Eu am primit mai mult decât am oferit şi nu duc nimic în mormânt. Fericirea mea sunt copiii. N-am nevoie de altceva", spune Dorin. 

De ani buni, în fiecare primăvară, femeile din Şuştiu primesc de la el o floare de 8 martie. Când apele ies din matcă în Depresiunea Beiuşului, merge cu buldoexcavatorul în zonele afectate, să ajute. Împreună cu prietenii din copilărie, cu care bătea mingea pe uliţe, ecologizează zona, organizează competiţii sportive, ca să-i scoată din letargie pe săteni, strânge bani ca să-i sprijine pe bătrâni, pe nevoiaşi, bisericile şi şcolile din comună. Mulţumită lui, de câteva săptămâni acestea au reţele de calculatoare în clase, obţinute din donaţii.

Dar din dar...

Aşa a aflat, în urmă cu 2 ani, de povestea văduvei din Briheni, care-şi creştea copiii în condiţii vitrege, într-o casă în care vântul şuiera iarna prin crăpăturile pereţilor din scânduri de lemn, precum şi de năpasta căzută anul trecut peste o tânără familie din Fânaţe, rămasă fără acoperiş după un incendiu (foto jos), în plină iarnă. 

incendiu Fânațe

Cele două case au fost reconstruite mai repede decât s-ar fi aşteptat oricine, căci determinarea lui Dorin i-a molipsit şi pe oamenii din zonă. Unii au donat materiale, alţii mobilă sau bani. Ca să le facă, şi-a scos pe şantier angajaţii de la firmă, muncind cu ei cot la cot, chiar şi sâmbăta ori duminica. 

"Când au văzut că sunt în mijlocul lor şi că banii merg acolo unde e nevoie, au prins încredere. Au început să mă sune, să mă întrebe ce să trimită - oameni, firme, biserici. Lemnul pentru casa din Fânaţe mi l-a dat un om de la munte. Pur şi simplu a trecut pe-acolo şi l-a lăsat. Şoferii de pe autobuze se opreau să-mi dea câţi bani aveau la ei. După atâta timp, lumea ştie că, dacă mi-am dat cuvântul, acela e contract". 

"N-am ştiut cum e"

În politică a intrat în 2020, la rugăminţile unor prieteni. "I-am zis domnului preşedinte (al PNL Bihor, Ilie Bolojan, n.r.) că o să strâng mai multe voturi decât toţi primarii în funcţie. Aşa a fost cum am zis. Am mers din casă în casă, am avut lângă mine toţi tinerii din zonă. Am strâns aproape 10.000 voturi, mai multe decât oricare primar din toată zona", zice consilierul judeţean. 

Numai că în politică lucrurile se mişcă prea încet şi, de multe ori, spre dezamăgirea lui, cuvântul dat nu e întotdeauna respectat. "N-am ştiut eu cum e cu politica. Acum înţeleg şi nu-mi place", spune Dorin. Dar, chiar şi aşa, nu e dispus să renunţe. Că doar şi-a dat cuvântul...

În primăvara anului 2021, voluntarii care lucrau la casa văduvei cu trei copii din Briheni terminaseră în mare parte lucrările, după cum relata de la faţa locului regretatul jurnalist Horia Dumitraş, care îi avea alături pe consilierul judeţean Dorin Boca şi pe preotul Călin Pădurean, cei care au reuşit să mobilizeze oameni de afaceri şi simpli muncitori deopotrivă, ca să o ajute pe femeie. sursa video: Facebook/Dumitraş TVD. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!