Uniunea Cineaștilor din România a acordat două premii filmului „Warboy”, scris și regizat de salontanul Marian Crișan, la gala care a avut loc zilele trecute la Opera Națională din București.
Daniel Bâliș, adolescentul care joacă rolul principal, a primit premiul „Speranțe cinematografice”, în timp ce premiul pentru muzica originală le-a revenit lui Alin Zăbrăuţeanu și Călin Torsan, care semnează coloana sonoră a lungmetrajului filmat în Apuseni.
Acțiunea din „Warboy” (în traducere, copilul războiului - n.r.) se petrece în toamna anului 1944, când Nicu (jucat de Daniel Bâliș, care impresionează în rol, deși nu are pregătire actoricească), un adolescent al cărui tată este plecat la război, este nevoit să pornească într-o călătorie plină de aventură prin peisajul sălbatic al Munţilor Apuseni, în încercarea de a salva cei doi cai ai familiei din calea soldaţilor de diferite naţii ajunşi în zonă. În drumul său îl întâlneşte pe Earl (Reginald Ammons), un aviator american, cu care se împrieteneşte.
Lungmetrajul abundă în imagini cu frumuseţile naturale, filmările fiind realizate în locuri precum Gârda de Sus, Poiana Călineasa şi Roşia Montană.
Daniel Bâliș, premiat de UCIN (foto: Facebook, Warboy)
„Subiectul şi tema filmului pornesc de la amintirile bunicului meu, care era un adolescent la vremea anilor 1944-1945. Nu e un film biografic, ci mai degrabă o ficţionalizare a unor momente pe care bunicul meu, Nicolae Popa, le-a trăit în acei ani, în special în perioada când era slugă şi lucra la un stăpân pentru care trăgea lemn de pe munte, folosind caii. Erau perioade de zile, chiar săptămâni, în care bunicul meu era nevoit să trăiască singur în pădure doar cu acei cai", spunea regizorul Marian Crișan pentru BIHOREANUL, înainte de lansarea „Warboy”.
După ce a fost proiectat în cinematografe, filmul poate fi văzut acum pe platforma Voyo.
Marian Crișan este cel care a semnat, printre altele, „Megatron” (2008), premiat cu „Palme D’Or” pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Cannes, și „Morgen”, turnat în Salonta, povestea fiind răsplătită cu numeroase premii, dintre care patru la Festivalul de la Locarno. De asemenea, Marian Crișan a realizat și filmele „Orizont”, „Rocker” și „Berliner”.
În cadrul Galei Premiilor UCIN (Uniunea Cineaștilor din România), trofeul a fost obținut de filmul „Spre Nord”, în regia lui Mihai Mincan, iar premiul special al juriului a fost acordat producției „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”, în regia lui Radu Jude. Premiul pentru regie i-a fost acordat lui Tudor Giurgiu, pentru filmul „Libertate”.
Juriul a fost format din Manuela Cernat (critic și istoric de film), Miruna Berescu (producător, fondatoarea Asociației FAMart), Lia Bugnar (actriță, scriitoare), Vlad Păunescu (director de imagine, regizor, director al Castel Film Studios) și Andrei Zincă (regizor, producător).