În acest an, specialiştii se aşteaptă ca firmele din Bihor să aibă un număr record de angajaţi din afara Europei, ţinând cont că doar în luna ianuarie s-au făcut 1.000 de solicitări pentru asemenea angajări, iar contingentul de muncitori străini aprobat la nivel naţional este mai mare ca oricând.

Mai precis, în anul 2022, în România pot veni 100.000 de muncitori din afara spaţiului european, semnificativ mai mulţi decât anul trecut, când contingentul aprobat era de 25.000 de muncitori.

"Sunt foarte multe solicitări în Bihor, începând din trimestrul trei de anul trecut, pentru angajarea de cetăţeni non-UE. În acest an, numai în ianuarie ne apropiem de 1.000 de solicitări", a declarat directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba.

Înainte de a aduce străini la muncă, firmele trebuie să obţină acordul AJOFM, iar apoi pe cel al serviciului de imigrări.

Cei mai mulţi dintre imigranţi provin din Sri Lanka, Nepal şi India. "India este foarte căutată, pentru că cei de aici au un cult al muncii, sunt foarte harnici", a precizat Békési.

Majoritatea solicitărilor depuse de firmele din Bihor luna trecută sunt din sectoarele construcţii şi HoReCa, dar există cereri de muncitori străini şi în producţie, tâmplărie, operare CNC sau automotive.

Anul trecut, firmele din Bihor au făcut solicitări de angajare pentru 3.000 de muncitori non-UE. "Noi nu ştim câţi dintre ei au şi primit viza şi au venit, experienţa arată că nu toate aceste poziţii se ocupă", a precizat Békési.

În plus, o parte dintre angajaţi se pierd, pentru că vin în Bihor doar cu gândul de a fi mai aproape de Europa Occidentală şi, după ce strâng nişte bani, pleacă în clandestinitate spre ţări precum Austria ori Germania.