După ce în anul 2020, pandemia de Covid-19 a pus pe butuci piaţa muncii, anul trecut firmele din Bihor s-au redresat, dovadă că a scăzut semnificativ numărul şomerilor. În schimb, mulţi angajatori au solicitat sprijin de la stat pentru reducerea timpului de lucru, cel mai adesea din cauza problemelor în lanţul de aprovizionare.
Potrivit Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor, la finalul anului 2021 au fost 3.523 de şomeri înregistraţi în Bihor, semnificativ mai puţini decât în decembrie 2020, când erau 5.965 persoane în evidenţele instituţiei.
Şomeri puţini, şomaj tehnic în scădere
Judeţul Bihor se află printre judeţele cu cele mai mici rate ale şomajului. La finalul anului trecut, rata era de 1,33%, cu 0,92 puncte procentuale mai mică decât în decembrie 2020.
Cel mai ridicat şomaj s-a înregistrat anul trecut în rândul persoanelor cu vârstă de peste 50 de ani (41%), urmat de categoria 40-49 ani (26%). Aproape o treime dintre şomerii bihoreni (29%) au doar un nivel de instruire primar sau chiar deloc, 24% au studii gimnaziale, iar 22% liceale.
Anul trecut, 2.161 de angajatori din Bihor au cerut sprijinul pentru şomaj tehnic (75% din salariul brut), pentru un total de 14.207 angajaţi. Suma totală achitată lor s-a ridicat la 22 de milioane de lei, mai mult decât suma pe care o plăteşte anual AJOFM Bihor pentru indemnizaţiile de şomaj (circa 20 de milioane de lei).
Totuşi, şomajul tehnic plătit în 2021 a fost semnificativ mai puţin decât în anul de debut al pandemiei de Covid-19, când 150 de milioane de lei s-au alocat firmelor din Bihor care n-au putut să-şi desfăşoare activitatea din cauza restricţiilor.
Cu normă redusă
În schimb, angajatorii bihoreni au profitat de măsura de sprijin promovată de Guvern pentru reducerea programului de lucru (inspirată din modelul german Kurzarbeit). Dacă cifra de afaceri a companiei a scăzut cu 10%, angajatorul are dreptul să dispună reducerea timpului de lucru pentru cel puţin o zecime dintre angajaţi şi poate primi de la stat 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut şi cel aferent orelor lucrate.
Potrivit AJOFM Bihor, anul trecut în judeţ au fost 1.443 de asemenea solicitări, pentru 28.218 angajaţi. În total, s-au plătit 27,8 milioane lei pentru angajaţii cu normă redusă.
"Măsura Kurzarbeit a fost un succes anul trecut, dar nu mai este provocat de restricţiile de pandemie, ci de probleme în lanţul de aprovizionare, precum criza microcipurilor, criza containerelor", a declarat directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba.
Citeşte mai jos raportul AJOFM Bihor pentru anul trecut: