Fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog, și fosta sa consilieră, Olivia Marcu, s-au prezentat, marți, la Înalta Curte de Casație și Justiție, la al doilea termen din procesul în care Bodog este acuzat de DNA că a angajat-o la minister și ținut-o pe postul de consilier pe Marcu, deși aceasta din urmă n-a dat pe la serviciu, încasând doar banii, peste 75.000 de lei.

A fost al doilea termen în procesul care se judecă direct la Înalta Curte de Casație și Justiție fiindcă, la data săvârşirii faptelor, Florian Bodog era ministru în Guvernul României, iar faptele aveau legătură cu atribuţiile de serviciu ale acestuia.

Cu Chanel și Gucci

Potrivit Ziare.com, care relatează cum a fost la înfățișare, Florian Bodog și fosta lui consilieră, Olivia Marcu, nu recunosc faptele pentru care au fost trimiși în judecată de procurorii DNA și au respins procedura simplificată.

Sursa menționată scrie că Olivia Andreea Marcu (fostă Baciu) s-a dus la ÎCCJ cu o broșă Chanel și ochelari de soare Gucci. De altfel, ea are o avere considerabilă, ce include două apartamente în Bihor, un Mercedes și bijuterii de 11.000 de euro. 

Întrebată în instanță, femeia - acum angajată la UBB și deținătoare a unui doctorat în cibernetică și statistică - a răspuns că nu dorește să fie judecată după procedura simplificată, deși magistratul i-a specificat că asta ar însemna reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. 

La aceeași întrebare, Florian Bodog a răspuns: „Doresc să mă apăr”, potrivit Ziare.com. 

Cu martori

În acest proces, Direcția Națională Anticorupție, prin procurorul de ședință, a precizat că va chema în instanță 12 martori – consilieri în Ministerul Sănătății, directori de cabinet – pentru a da detalii despre „elemente de fapt și tipicitate a infracțiunii”. 

Bodog este apărat de Ovidiu Budușan, fost șef al Secției Anticorupție din Parchetul General și apoi avocat al unor „grei” precum Dinu Patriciu sau Gruia Stoica, notează sursa citată. În fața instanței, avocatul a precizat că și inculpatul are mai mulți martori care să fie chemați în proces. 

Pe de altă parte, Ziare.com menționează că, marți, la ÎCCJ, Bodog s-a intersectat cu un alt bihorean, deputatul ex-AUR, Mihai Lasca, judecat într-un dosar de trafic de migranți. 

DNA: N-a muncit, dar a fost plătită

Fostul ministru PSD al Sănătăţii, Florian Bodog, în prezent senator din partea aceluiaşi partid şi, totodată, prodecan al Facultăţii de Medicină din Oradea, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în august 2021.

Potrivit comunicatului DNA de la acea vreme, Bodog este acuzat de trei infracţiuni: abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (12 acte materiale), fals intelectual, în formă continuată (12 acte materiale) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (trei infracțiuni).

Concret, parlamentarul este acuzat că a angajat fictiv la Ministerul Sănătăţii o consilieră personală din Oradea, pe Marcu (fostă Baciu) Olivia Andreea, care nu s-a prezentat nici o zi la serviciu şi nici nu a prestat activităţile pentru care era angajată, dar a fost plătită timp de un an.

Femeia a fost trimisă în judecată, la rându-i, de DNA, pentru infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu.

Mai mult, Bodog a semnat, spun procurorii, în locul acesteia foile colective de prezenţă, atestând în fals prezenţa ei în Minister, dar şi două contracte individuale de muncă și o declarație pe proprie răspundere.

„Concret, în perioada februarie 2017 - ianuarie 2018, inculpatul Bodog Florian Dorel (care în prezent nu mai ocupă funcția de ministru), deși cunoștea că angajata sa în funcția de consilier personal nu s-a prezentat la serviciu și nu a prestat activitățile la care era obligată prin contractul individual de muncă și fișa postului, ar fi atestat în mod nereal prezența acesteia la locul de muncă prin semnarea foilor colective de prezență și nu ar fi luat măsuri pentru sancționarea disciplinară. Astfel, consiliera ministrului, inculpata Marcu Olivia Andreea, ar fi obținut drepturi salariale necuvenite de 75.656 lei, sumă ce ar reprezenta prejudiciu la bugetul ministerului respectiv”, au transmis procurorii DNA.

Ministerul Sănătății a anunţat că se va constitui parte civilă în procesul penal, pentru recuperarea sumei de 75.656 lei. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!