Primarul Oradiei, Florin Birta, a publicat luni imagini de pe șantierul șoselei de legătură de 19 kilometri care va lega municipiul de autostrada A3, precizând că lucrările ar putea fi gata la finalul anului 2023, deși termenul pentru finalizarea lucrărilor este mai 2024.

Edilul a precizat că „se lucrează în ritm alert pe mai multe tronsoane, pentru realizarea celor 19 kilometri ce vor lega orașul de autostrada A3”.

În prezent, se lucrează în paralel pe mai multe sectoare ale drumului, de pildă pentru realizarea căilor de acces la proprietăți, instalarea de panouri prefabricate, precum și montarea de grinzi pentru podul de peste Crișul Repede.

„Termenul pentru finalizarea lucrărilor este mai 2024, dar constructorul se mobilizează pentru a finaliza la sfârșitul acestui an”, a precizat Birta.

Proiectul drumului de legătură dintre Oradea și Autostrada Transilvania a fost inițiat de Primăria municipiului în urmă cu mai mult de cinci ani, în parteneriat cu CNAIR. El prevede construirea a peste 19,07 kilometri de șosea, dintre care 16 km cu profil de autostradă și 3 km cu profil de drum expres.

Șoseaua pornește din girația de pe Calea Sântandreiului, unde se lucrează la un pod peste linia ferată, și continuă aproape paralel cu calea ferată peste câmpurile dintre oraș și Sântandrei, urmând să traverseze printr-un un pod drumul de legătură construit în 2018 între Oradea și comună (ce iese în zona Ioșia Nord), iar apoi și Crișul Repede cu un pod spectaculos, cu 8 deschideri. Drumul continuă către Calea Borșului, pe care o va traversa tot cu un pod. De acolo, șoseaua se va îndrepta spre Biharia, unde se va conecta cu Autostrada Transilvania.

Firma care a câștigat licitația pentru execuția lucrărilor este Strabag, la prețul de 545,91 milioane lei. Lucrările au demarat în mai 2022. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!