Florin Mihuţ, tânărul bihorean din Mihai Bravu ţintuit în scaun cu rotile, care îşi doreşte să participe la Jocurile Paralimpice în 2024, a primit sâmbătă handbike-ul de 11.000 de euro, cumpărat din donaţii. L-a şi inaugurat, la "Pedalăm de Ziua Pământului", un eveniment care a adunat pe platoul din faţa magazinului Crişul mai mulţi biciclişti din Oradea, care au dat o tură de câţiva kilometri dorind să stimuleze mersul pe două roţi.

Iubitori de mişcare

Evenimentul, aflat la a treia ediţie în oraşul de pe Criş, a fost organizat de Asociaţia ProBikers, pentru a încuraja mersul pe bicicletă, dar şi protejarea mediului înconjurător prin folosirea unor vehicule nepoluante.

"Suntem fericiţi că anul acesta am putut să ne adunăm, pentru că în 2020 pe vremea asta eram în stare de urgenţă. Din păcate, dacă în 2019 eram peste 100, acum vom fi aproximativ 30, dar ne bucurăm că este alături de noi şi Florin, care demonstrează că poţi face sport în orice situaţie", a spus Sebastian Miklo, preşedintele ProBikers Bihor.

Acesta a mai explicat şi că, deşi Ziua Pământului este sărbătorită în 22 aprilie, celebrarea a fost organizată mai repede, organizatorii din toată lumea temându-se că în acea perioadă ar putea fi impuse alte reguli mai restrictive din cauza numărului mare de cazuri de Covid-19. 

Bicicliştii s-au adunat în jurul orei 17.15 pe platoul din faţa magazinului Crişul, pentru ca la 17.30 să pornească pe traseul Oradea - Săldăbagiu de Munte - Paleu, cu sosirea programată tot la locul de start, la ora 19.

Toţi participanţii au fost rugaţi să vină echipaţi cu vestă reflectorizantă, cască şi echipament corespunzător.

"Am venit împreună cu soţia, dorindu-ne să ne mişcăm puţin, pentru că în ultima perioadă, din cauza pandemiei, ne mişcăm mai puţin", a spus un orădean.

Biciclistul special

Florin Mihuţ, tânărul bihorean de 26 de ani ţintuit în scaun cu rotile a cărui poveste a fost relatată de BIHOREANUL la finalul anului trecut, a venit însoțit de prieteni. În luna decembrie, acesta a cerut ajutor pentru a strânge 12.000 de euro, suma pe care urma să o folosească pentru a cumpăra un handbike, o bicicletă specială care se conduce cu mâinile, dedicată persoanelor care au rămas imobilizate de la abdomen în jos. 

"Cu ajutorul oamenilor inimoşi, am reuşit să strâng chiar 13.000 de euro, iar pe lângă bicicletă, care a costat 11.000 de euro și pe care am comandat-o din Italia, mi-am cumpărat şi echipament. Handbike-ul a ajuns azi la ora 5 dimineaţa şi înainte de concurs am dat o tură prin sat să o încerc", a spus, entuziasmat, Florin, care a ţinut şi să le mulţumească celor care l-au ajutat.

Pentru că bicicleta sa este foarte joasă şi greu vizibilă de autoturisme, bicicliştii prezenţi la eveniment l-au poziţionat în mijlocul lor, pentru a fi astfel apărat de eventualele pericole.

De acum, tânărul va continua să se antreze pe drumurile din Bihor fiind însoţit de prieteni de-ai săi pasionaţi de cislim şi în curând va concura la primele competiţii dedicate handbike-ului, ţelul fiind reprezentarea României la Jocurile Paralimpice din 2024.