Mă bucur că Prefectura s-a sesizat asupra situației mai mult decât scandaloase a flotanților, care, brusc, în an electoral, se mută la țară, unde, datorită numărului mic de votanți, pot influența decisiv rezultatul alegerilor.

Din păcate astfel de controale nu sunt suficiente dacă nu se dau legi clare și dure cu privire la acest mod revoltător de a vicia rezultatele alegerilor locale. Aflăm cu bucurie de la domnul prefect că față de acum patru ani numărul flotanților în acest an electoral s-a înjumătățit. Vestea ar putea să ne bucure, pentru că numărul hoților e mai redus.

Numai că statistica trebuia altfel făcută. Nu ne încălzește că mulți dintre flotanții din trecut au refuzat manevra, care de teamă, care de lehamite.

Să se facă o comparație între câți flotanți s-au stabilit prin comune anul trecut și câți anul acesta. Și veți vedea cum orădeni vechi doresc să se întoarcă la matcă, în satele de origine, numai și numai pentru a pune ștampila pe candidatul dorit. Nici nu mai contează că nu mai au case acolo. Are grijă primarul sau candidatul să-l adăpostească într-un spațiu de câțiva zeci de metri pătrați, alături de alți cetățeni orbiți de mirajul votului la țară.

Nu puține sunt cazurile în care flotanții au fost găzduiți, scriptic, în case în construcție, iar unii de-a dreptul în plin câmp. Privim lucrurile acestea ca pe o fatalitate, iar Statul nu este capabil sau, mai grav, nu este interesat să ia măsuri elementare prin care să distrugă acest fenomen.

La ora actuală la țară există trei mari metode de fraudare a votului. Una este să mergi în colonia de romi și să-i aduci pe bieții oameni să voteze, în contul viitorului ajutor social. Altă metodă este ca votantul să primească bani pentru opțiunea sa, dar cum cuvântul nu e de ajuns, trebuie să-și fotografieze votul. Și în fine metoda flotantul.

Toate acestea trei viciază grav opțiunile adevărate ale electoratului. România va deveni cu adevărat funcțională abia atunci când votul se va putea exprima online. Iar cei care se tem că așa se pot frauda voturile să nu uite că există sisteme de siguranță eficiente, că doar grosul banilor din țară circulă tot prin mediul online.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!