După 13 ani de domnie, preşedintele PSD Bihor e tot mai contestat de social-democraţii din judeţ, care îşi caută alt lider. Până să-l găsească, însă, taberele din partid au ajuns mai divizate ca oricând dintr-un motiv surprinzător: poziţionarea faţă de inelul metropolitan al Oradiei, propus de preşedintele liberal al Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan.

BIHOREANUL a aflat cum a ajuns şoseaua motiv de zâzanie în războiul intern din PSD: a politizat-o unul dintre pretendenţii la funcţia lui Mang, pe care l-a adus în partid, culmea, cel mai curajos dintre contestatarii acestuia, primarul de Sânmartin. Bănuit acum şi el de "deviaţionism"...

Excludere pentru "trădători"

Peste ani, când o vor folosi mii de şoferi, puţini îşi vor mai aminti de istoria şoselei de 17 kilometri menite să ocolească Oşorheiul, Oradea, Sânmartinul şi Nojoridul.

Ciprian Anta PSDDupă ce în luna iunie traseul a fost aprobat în CJ Bihor, exproprierile fără de care lucrările nu puteau fi licitate au fost blocate în iulie şi august: aprobarea lor necesita votul a două treimi din aleşii bihorenilor, dar cei 6 consilieri PSD şi cei 6 ai UDMR s-au abţinut. Pe 22 septembrie, la a patra încercare, surpriză: deşi cu o zi înainte PSD Bihor anunţa că, în baza unei decizii a Biroului Judeţean, consilierii săi vor vota la fel ca până atunci, doi dintre ei, Ioana Bara şi Ciprian Anta, şi-au dat voturile pentru exproprieri, completându-le pe ale PNL-iştilor. "Am pus mai presus interesul public", şi-au motivat ei opţiunea.

A doua zi, când Mang a promis excluderea "trădătorilor", Ciprian Anta (foto), membru al organizaţiei Sânmartin, a dat curs cererii primarului Laza, renunţând la mandatul de consilier, dar nu şi la calitatea de membru PSD, căci, spunea el, sprijinind dezvoltarea, a acţionat în spirit social-democrat. În schimb, a denunţat că PSD Bihor e condus de "un grup restrâns" care "subminează încrederea cetăţenilor în noi", ceea ce "vom deconta la alegeri".  

Ioana Bara i-a lăsat şi ea fără obiectul muncii pe cei care-i voiau excluderea: a demisionat din organizaţia Beiuş, unde activase 26 de ani, renunţând astfel şi la locul din CJ. La fel ca Anta, a susţinut că n-a primit nicio "ofertă" din partea lui Bolojan în schimbul votului, deşi o fotografie cu ea şi şeful CJ discutând la un local (foto) a apărut pe un site apropiat PSD.

Domnie longevivă, rezultate în scădere

Inelul metropolitan a încăierat pesediştii nu din senin, însă, ci în plin război pentru succesiunea lui Ioan Mang. Şef peste PSD Bihor din 2009, acesta s-a "branduit" prin opoziţia sistematică faţă de proiectele lansate de Bolojan atât ca primar al Oradiei, cât şi, mai nou, ca preşedinte al CJ. Dar, cu toate că în 13 ani n-a bifat nicio realizare notabilă ca senator, vicepreşedinte CJ şi deputat, iar rezultatele electorale au fost tot mai slabe, s-a menţinut, abil, în fruntea organizaţiei.

După alegerile locale din 2020, de pildă, a promis colegilor o "analiză" pe care nu a mai făcut-o niciodată, deşi la capătul a patru ani în care condusese judeţul cot la cot cu UDMR-istul Pasztor Sandor, PSD a cules pentru CJ abia 15,5% din voturile bihorenilor (cu aproape 10 procente sub cele 25,2% din 2016), iar la Consiliul Local Oradea doar 8,8% (puţin peste jumătate din scorul precedent, de 15,8%), semn că electoratul nu mai putea fi hrănit doar cu mesaje "anti".

Mang însuşi, candidat la preşedinţia CJ, a avut o prestaţie sub cea a partidului (14,85%), la fel şi "trimisul" la Primărie, Emilian Pavel (7,74%). Concluzia: cu cât rămâne mai mult la butoane, cu atât trage PSD Bihor mai jos.

"Resetare" eşuată

Mang a fost contestat deschis la începutul acestui an, în februarie, când primarul de Sânmartin Cristian Laza demisiona din Biroul Judeţean, explicând că nu mai vrea să facă parte "dintr-o structură de conducere în care părerea mea nu contează". Pe 3 martie îl urma şi edilul din Nucet, Adrian Tuduce, dezvăluind că "deciziile nu se iau în Biroul Judeţean", membrii acestuia fiind împinşi, în numele disciplinei, doar să "valideze" ceea ce şeful hotărâse deja înainte.

În primăvară, Laza a primit de la conducerea centrală undă verde pentru "resetarea" filialei prin organizarea de alegeri interne, organizate cu el ca preşedinte interimar. A şi strâns pentru asta 150 de semnături, între care 9 ale unor primari, 4 consilieri judeţeni (Bujor Chirilă, Ciprian Anta, Ioana Bara şi Adrian Szatmari), 2 consilieri municipali şi şefi de organizaţii comunale.

Mang a evitat "puciul" la limită, în iunie mergând cu 17 primari la Bucureşti pentru a demonstra că "are susţinere" şi a cere o retragere demnă, promiţând că va preda ştafeta în linişte. Ulterior a spus şi cui: fostului prefect Claudiu Pop, pe care tot el îl forţase să plece din PSD, după ce l-a acuzat de colaborare cu... Bolojan. Cum i-a convins pe edili? Zicând că nu poate fi Bihorul "singura organizaţie din ţară condusă de un primar de comună". Nici măcar interimar, 3-4 luni...

Din prieten...

Conflictul a reizbucnit, acutizat, lunea trecută, când Mang a convocat Biroul Judeţean pentru pedepsirea lui Anta şi, indirect, slăbirea primarului de Sânmartin. În faţa a peste 30 de participanţi, a fost însă şifonat şi mai rău. Reales în fruntea organizaţiei PSD Sânmartin cu o săptămână înainte, când a anunţat că-l sprijină la şefia PSD Bihor pe consilierul municipal Adrian Madar, edilul l-a înfruntat deschis, după cum au relatat BIHOREANULUI mai multe surse.

Ostilităţile le-a deschis Mang, care a repetat că "PSD apără proprietatea privată" şi a cerut excluderea lui Anta, după care le-a preluat noua vedetă a filialei, Florian Sîrca. Şef al Poliţiei Economice până în 2016, când a demisionat pe fondul unei anchete DNA ce-l viza la pachet cu şeful de atunci al Poliţiei Bihor, Liviu Popa, cu care era şi "frate" mason, devenit ulterior prosper afacerist în imobiliare, Sîrca a intrat în PSD în februarie, la recomandarea lui Laza, cu care era prieten. În nici 10 luni, a ars etapele, fiind uns vicepreşedinte al filialei, iar în vară, ca să arate că e mai pesedist decât ceilalţi, s-a profilat ca apărător al proprietarilor din Cheriu ale căror terenuri vor fi traversate de inelul metropolitan.

... adversar

Şedinţa a fost "un balamuc", au povestit sursele BIHOREANULUI. "Mang a insistat ca Biroul Judeţean să-l excludă pe Anta, deşi acesta, nemaifiind consilier judeţean, poate fi sancţionat numai de organizaţia Sânmartin, de care aparţine", explică un pesedist.

Apoi, Sîrca a ridicat tonul. Imediat după Mang, a spus că se bucură că Anta nu e de faţă, fiindcă "nu suportă să stea în aceeaşi încăpere cu trădători". În acel moment, Laza a răspuns ferm că el "nu-şi dă prietenii la câini". Primarul i-a amintit lui Sîrca cum până atunci "îşi bea cafeaua cu Anta în fiecare dimineaţă" şi a povestit că acesta, împreună cu colegii din Sânmartin, l-au ajutat "să ducă bătăliile cu PDL şi cu PNL, să câştige Primăria", în timp ce Sîrca era şef în Poliţie cu sprijinul lui Vasile Blaga, "cu care şi acuma joacă cruce", chiar dacă fostul ministru de Interne şi preşedinte al PDL este europarlamentar PNL.

"Şi-a băgat p..."

Mai mult, Laza a dezvăluit că, înainte cu o săptămână de reuniunea CJ Bihor, fostul poliţist l-a căutat să-i transmită că "dacă vrea pace" şi "echipa să fie unită", el, Sîrca, trebuie să fie preşedintele PSD Bihor. Fostul prefect Claudiu Pop, căruia Mang i-a promis că-i "predă" ştafeta, a rămas mască, iar Mang s-a simţit dator să i se justifice, de faţă cu tot Biroul Judeţean. L-a vrut pe Sîrca, a susţinut el, doar interimar şi numai fiindcă "Bucureştiul nu îl vrea pe Claudiu după ce alţii au avut grijă să-l picteze în culori negative".

Sîrca a ripostat şi el, dar total deplasat, într-un stil vulgar despre care se spune că îl şi caracterizează. "Când a auzit că el a băgat partidul în povestea cu inelul metropolitan, s-a enervat. A zis că nu are importanţă prietenia cu Blaga, apoi s-a lăudat că şi când «l-au vânat» procurorii DNA le-a arătat că «şi-a băgat p... în ei», că el a luptat, a mers la Cheriu şi a vorbit cu oamenii, a plătit să ridice dronă... Iar cine nu-i recunoaşte meritele, să-i «sugă p...!»", relatează sursele.

Limbajul de maidan i-a şocat pe pesedişti, primăriţa de Ceica ieşind din sală, iar Laza i-a pretins să-şi ceară scuze.

"Cum ieşim la presă?"

După două ore, Mang a vrut "să se tragă concluziile", întrebând "şi acuma cum ieşim din asta, cum ieşim la presă?", pentru a nu-i fi ştirbită autoritatea.

Într-o primă fază, şeful PSD a propus ca organizaţia judeţeană să-i ceară celei din Sânmartin să-l dea afară pe Anta, apoi ca "trădătorul" să fie măcar suspendat 6 luni, dar primarul Laza a refuzat ambele variante. Următoarea sugestie a fost să-l concedieze pe rebel din funcţia de administrator public, însă nici cu asta edilul n-a fost de acord, spunând că omul îşi face treaba bine.

"În final, a rămas că pe Anta o să-l judece Comisia de Etică a filialei, care nu se ştie când se va întruni. Probabil după alegerile pentru noua conducere", zice, ironic, un pesedist.

"Eu l-am trimis pe Sîrca"

Nici Laza şi nici Pop nu au vrut să vorbească despre problemele interne, dar, surprinzător, discuţiile din Biroul Judeţean le-au confirmat BIHOREANULUI şi Mang, şi Sîrca.

Atât doar că, potrivit şefului PSD Bihor, "solia" în care l-a trimis pe acesta la primarul din Sânmartin avea scop pacifist. "Domnul Sîrca mi-a spus că trebuie să ne unim forţele, să nu mai fie tabere şi eu să continui ca preşedinte până în 2024. I-am răspuns că nu avem cum uni taberele, pentru că Laza nu vrea şi are pe lângă el o gaşcă de primari, că Madar nu e pregătit de preşedinte, că Claudiu Pop a fost pictat la Bucureşti, şi în contextul ăsta i-am spus «du-te la Laza şi, dacă vrea pace, să mergem cu tine preşedinte interimar!»".

Întrebat pe cine susţine cu adevărat, pe fostul prefect sau pe fostul poliţist, Mang afirmă că pe Pop, deoarece Sîrca "încă nu e pregătit". Dar, a subliniat el, Sîrca "e singurul care, astăzi, munceşte pentru orădeni", aşa că nu exclude ca acesta să fie candidat la Primărie şi şef peste organizaţia municipală. Asta depinde de un sondaj pe care PSD îl face acum şi care "va arăta cum stau lucrurile".

"Ne mai scăpăm"

Florian Sîrca admite că la şedinţă a vorbit buruienos, "aşa cum ne mai scăpăm toţi", dar şi-a cerut scuze colegilor, iar despre posibilitatea să preia conducerea PSD Bihor a spus, la fel ca Mang, că nu se simte încă "pregătit".

El a vorbit şi despre eventuala candidatură la Primăria Oradea, zicând că deocamdată nu s-a decis, ci doar "am acceptat să fiu inclus în sondaj". "Până la urmă, trebuie să văd şi eu de unde pornesc şi să tragem concluziile. Nu poţi să te arunci într-o luptă şi tu să fii de 5%. O luăm pas cu pas", a spus Sîrca.

În fond, dacă în câteva luni a ajuns vicepreşedinte la partid, de ce după alte câteva n-ar ajunge preşedinte, barem la municipiu, iar peste doi ani primar? Vorba lui Mang, e singurul care lucrează. Că pentru orădeni sau nu, asta rămâne de văzut...


DE CE DA, DE CE BA

"O imensă prostie"

Potrivit surselor BIHOREANULUI, primarul de Sânmartin n-a făcut un secret din faptul că, împreună cu consilierii locali PSD, îşi doreşte inelul metropolitan, pentru care, de altfel, Primăria comunei a şi cheltuit 400.000 lei pe studii topo şi geo. "A spus că şoseaua va dezvolta zona, iar organizaţia de Sânmartin vrea acelaşi tratament cu organizaţia din Beiuş, unde PSD nu a blocat exproprierile", a relatat un pesedist.

Pe de altă parte, Ioan Mang şi-ar amâna retragerea, în prezent fiind în desfăşurare alegeri doar în comunele unde partidul are primari, fără a fi stabilite datele pentru celelalte comune, pentru oraşe, municipiul Oradea şi la judeţ. Miza? Anul viitor, când PSD va prelua conducerea Guvernului, ar vrea să aibă pâinea şi cuţitul la împărţirea unor funcţii prin deconcentrate. "E o imensă prostie", neagă şeful PSD Bihor, susţinând că nu este interesat de aşa ceva.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!