Ruina fostului manej din Cazarma Husarilor, monument istoric aflat într-o dramatică situație de degradare, ar putea fi transformată într-un complex cultural.

2 milioane de euro 

Consiliul Local Oradea, reunit vineri în ședință online, a aprobat cu unanimitate de voturi depunerea spre finanțare a unui proiect transfrontalier împreună cu biblioteca publică din Debrețin.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 2,8 milioane euro cu TVA inclus.

„Vrem să-l depunem spre finanțare pe programul România - Ungaria, iar termenul de depunere este astăzi până la ora 16. Intenția noastră este să reabilităm Cazarma Husarilor, un monument important pentru Oradea, dar în paragină în acest moment, dar pentru că nu am găsit fonduri nu am reușit să facem nimic cu el. Este un proiect de aproximativ 10 milioane lei, aproximativ 2 milioane euro, contribuția noastră fiind la 300.000 euro, restul venind de la fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat”, a explicat primarul Florin Birta în deschiderea ședinței online de Consiliu Local, care a durat mai puțin de 8 minute.

Vor fi și blocuri?

Singura intervenție pe marginea materialului i-a aparținut consilierului local Adrian Madar (PSD), care a menționat din capul locului că va vota materialul, dar a cerut lămuriri.

„Mă interesează soarta pe care administrația intenționează să o dea celeilalte bucăți din ansamblul care a fost altădată cazarma de acolo, unde există intenția proprietarului de a dezvolta blocuri. Aș vrea să vă întreb dacă există vreo decizie a administrației legată de acest subiect”, a spus pesedistul.

În replică, primarul Florin Birta a afirmat că proiectul transfrontalier se referă doar la clădirile din proprietatea municipalității și nu cunoaște soarta celor aflate în proprietate privată. „Nu avem cunoștințe despre intențiile proprietarului cu privire la ce vrea să construiască acolo. Nu am luat o decizie, dar indiferent ce dezvoltare ar dori să se facă în zona respectivă va trebui să respecte regulamentele de urbanism”, a spus Birta.

În colaborare cu biblioteca din Debrețin

Clădirea fostei Cazarme a Husarilor a ajuns într-o stare avansată de degradare după ce dreptul de proprietate asupra ansamblului de imobile a fost disputat între municipalitate și o firmă privată. De-a lungul timpului, partea de manej, aflată în proprietatea municipalității, a ajuns într-o avansată stare de degradare.

„Prezentul proiect, care ca obiect reabilitarea completă a clădirii existente, refacerea accesurilor, compartimentări interioare pe o latură a clădirii, reabilitare fațade, construire acoperiș, amenajări exterioare cu spații verzi, parcări și platformă pentru amplasare utilaje pentru sistemul de încălzire și răcire a clădiri în vederea realizării unui complex multifuncțional cu activitate culturală”, se menționează raportul de specialitate anexat proiectului de hotărâre.

Proiectul va fi depus spre finanțare de municipalitatea orădeană în parteneriat cu Biblioteca Publică Méliusz Juhász Péter, aflată în administrarea orașului Debrețin, prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Interreg VI-a România – Ungaria.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!