Masoni de stânga-dreapta! Lideri ai USR şi PSD Bihor s-au întovărăşit într-o lojă masonică fără să-şi declare apartenenţa la organizaţia ocultă. Ascunsă sub paravanul Asociaţiei Cultura în Mişcare, Loja Varadinum îi reuneşte pe preşedintele USR Bihor, deputatul Silviu Dehelean, cel al USR Oradea, Daniel Palaghianu, şi pe fostul aspirant USR-ist la Senat Flavius Bunoiu, ca fraţi masoni cu subprefectul Emilian Pavel, consilierul judeţean Sergiu David şi alţi reprezentanţi ai PSD Bihor.

Cum e România, aşa îi este şi masoneria. Dacă în epoca paşoptiştilor reunea personalităţi ca Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu ori Vasile Alecsandri, iar în vremea Marii Uniri şi în perioada interbelică oameni de stat precum Ion I.C. Brătianu, Spiru Haret sau Nicolae Titulescu, în zilele noastre o populează o mulţime de personaje puse pe căpătuială, legate de "servicii" şi cu ambiţii politice peste măsură, greu de bănuit că s-ar ghida în viaţă după principiul declarat al masoneriei, acela ca "dintr-un om bun să devii unul şi mai bun".

La fel se arată şi cazul unei loje necunoscute până acum, Varadinum din Oradea, în care, în ciuda adversităţii afişate public, coabitează lideri locali ai PSD şi USR. Săptămâna trecută BIHOREANUL i-a descoperit la o întâlnire care, ca toate celelalte, s-a vrut secretă...

Ezoterism şi arivism

O febră fără precedent a cuprins de anul trecut organizaţiile masonice din Oradea. Sunt mai multe, după cum a aflat BIHOREANUL chiar de la membri ai lor. Cea mai veche şi mai mare, până nu demult singura afiliată Marii Loji Naţionale a României (MLNR), unica recunoscută internaţional, se numeşte Loja Ţara Crişurilor nr. 162. Înfiinţată în anii ‘90, i-a avut între primii Venerabili, adică şefi, pe primarul Oradiei, Petru Filip, şi pe colegul acestuia din PD, Ştefan Seremi, preşedinte şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor.

De atunci, s-au mai înfiinţat şi alte loje, considerate "iregulare", neafiliate MLNR şi, deci, nerecunoscute, cum ar fi filialele Marii Loje a Transilvaniei (condusă acum de Emil Guiaş, fost membru PD şi director adjunct al Finanţelor Bihor), Marelui Orient de Rit Scoţian Antic şi Acceptat (unde Venerabil a fost avocatul Ştefan Herchi), Loja Emanuil Gojdu, Loja Aurel Lazăr ori Marea Lojă Patriotică, acestea din urmă modeste în activitate şi număr de membri.

Ce atrage la masonerie? Însuşi caracterul ei enigmatic, MLNR (recunoscută legal şi chiar declarată "organizaţie de utilitate publică") definindu-se ca "discretă, nu secretă", dar şi faima de club exclusivist ce reuneşte universitari, medici, politicieni, oameni de afaceri, magistraţi, ba şi ofiţeri de Poliţie ori din servicii secrete. "Unii sunt seduşi de recuzită - costume negre, şorţuri la brâu şi colane peste umeri, desene cu echere şi compasuri reprezentând creaţia Marelui Arhitect al Universului - şi de ritualuri a căror simbolistică e necunoscută publicului larg. Alţii speră că, odată ajunşi fraţi cu alţi masoni, îşi lărgesc cercul de relaţii, care îi ajută în cariere ori în afaceri", a explicat BIHOREANULUI un veteran al masoneriei orădene.

De la şpăgi, la fals în declaraţii

Masoneria locală a fost atinsă de scandaluri o singură dată. În 2017, BIHOREANUL relata că DNA Oradea i-a trimis în judecată - într-un dosar vizând iniţial poliţişti acuzaţi că încasau şpăgi de la persoane prinse încălcând legea, în schimbul "iertării" de anchete - şi pe judecătorul Ovidiu Galea, fost ofiţer de Securitate şi la Doi şi un sfert, şi pe fostul şef al Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa.

Ambii membri ai Lojei Ţara Crişurilor, aceştia au fost inculpaţi pentru fals în declaraţii. Motivul? Nu şi-au consemnat apartenenţa la masonerie în declaraţiile de interese pe care le dădeau anual în baza funcţiilor publice deţinute. Mai mult, şeful Poliţiei judeţene ar fi trenat anchete şi magistratul a judecat litigii ale firmei unui alt mason, Ioan Mintaş, patronul trustului CIAC.

Procesul a fost soluţionat de Curtea de Apel Timişoara prin achitare, sancţionându-l doar cu un avertisment pe Galea, care se apărase susţinând, în ciuda profesiei sale, că nu ar fi ştiut despre obligaţia legală de a-şi declara apartenenţa la masonerie. Ulterior, Înalta Curte i-a menţinut achitarea, iar Galea a avut tupeul să şi intenteze MLNR un proces, pentru a atesta că nu este mason, în final renunţând totuşi la acţiune.

"Hemoragie uriaşă"

În urmă cu cinci ani, faptul că MLNR divulgase DNA lista membrilor organizaţiei i-a determinat pe mulţi să se retragă ori să se suspende, adică să "intre în adormire". Nu voiau să se ştie că sunt masoni şi nu îşi declaraseră apartenenţa la masonerie, în ciuda funcţiilor publice deţinute, fapt ce îi expunea acuzaţiei de fals în declaraţii.

Ioan Mang, președinte PSD BihorConform actelor din dosar, în Loja Ţara Crişurilor activau la acea vreme o serie de VIP-uri: politicieni (Ioan Mang, preşedintele PSD Bihor şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Gavrilă Ghilea, deputat PNL), medici (Gheorghe Carp - fost viceprimar, director al Spitalului Judeţean, Gheorghe Bumbu, Mihail Berechet, Vlad Botoş, Dan Slăvescu, Virgil Popa), profesori (Ruben Filimon, directorul Colegiului Tehnic Mihai Viteazul, Jean Manolescu şi Aurel Căuş - universitari), poliţişti (Florian Sîrca, pe atunci şef al Poliţiei Economice, azi lider PSD), directori de instituţii (Ioan Mihaiu, şeful Finanţelor Publice şi ulterior prefect, Marius Rotar, şeful ITM, sau Traian Abrudan, director adjunct APIA, ultimul asumându-şi apartenenţa ca "membru al AS. MLNR), fostul ofiţer STS Ioan Roşie, o serie de oameni de afaceri ş.a.

"Scandalul a luat proporţii naţionale şi mii de masoni din toată ţara cu funcţii publice, din administraţie şi politică, au intrat în adormire. A fost o hemoragie uriaşă", a explicat BIHOREANULUI un membru al Lojei Ţara Crişurilor.

Disidenţe şi prozelitism

Ca să recupereze pierderile, MLNR a declanşat anul trecut o campanie de sporire a numărului de membri şi de loje afiliate, iar asta pe fondul unui conflict de la vârful masoneriei naţionale.

Radu Bălănescu, șef MLNRÎn 2020, o parte dintre membrii lojelor afiliate şi-au manifestat nemulţumirea că MLNR este condusă de două decenii de acelaşi Mare Venerabil, Radu Bălănescu (foto), profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila şi manager de spital în Bucureşti, acuzat că şi-a construit cariera plagiind lucrări ale altor autori. Prin urmare, au iniţiat o disidenţă în fruntea căreia este actorul George Ivaşcu, fost ministru al Culturii în Guvernul Dăncilă, iar de atunci ambele fracţiuni îşi dispută în justiţie titulatura de Marea Lojă Naţională a României.

Urmarea au explicat-o BIHOREANULUI alţi masoni orădeni: "În lupta cu gruparea Ivaşcu, intitulată Masoneria Universală - Marea Lojă Naţională a României, gruparea Bălănescu, care foloseşte titulatura Asociaţia Marea Lojă Naţională a României, face prozelitism pentru a fi mai numeroasă, primind noi fraţi şi regularizând (n.r. - recunoscând) loje iregulare. Anul trecut, aşa au fost acceptate în MLNR, de pildă, lojele orădene Aurel Lazăr şi Emanuil Gojdu".

Anul acesta a venit rândul încă unei loje locale iregulare să fie recunoscută - Loja Varadinum, a cărei acceptare a fost decisă la recentul Convent (Adunarea Generală a reprezentanţilor lojelor afiliate), ţinut la începutul lunii noiembrie în Capitală.

Cu ajutorul fratelui Dacian

Potrivit surselor, pentru afilierea Lojei Varadinum la MLNR ar fi făcut lobby Dacian Palladi (foto), Venerabil în trecut (adică fost şef – n.r.) al Lojei Ţara Crişurilor, reactivat, după ce fusese şi el 3 ani în adormire din pricina scandalului provocat de DNA.

Palladi nu e un fitecine: în anii ‘90 a fost procuror, a devenit universitar, activând sub "aripa" fostului decan de la Drept, Ovidiu Ţinca, fost şef al Securităţii locale şi a Centrului Zonal SRI, a şi condus filiala Bihor a Partidului Naţional Român înfiinţat de fostul şef al SRI Virgil Măgureanu, dar şi sucursala Fondului Proprietăţii de Stat în guvernarea CDR, după care s-a convertit consultant în afaceri şi a intrat în cultul neoprotestant. La începutul anilor 2000 a condus campania PD-istului Petru Filip, trecut ulterior la PSD, în 2008 l-a susţinut pe Ilie Bolojan, în 2016 a devenit consilier local PNL şi apoi city manager, până ce acelaşi Bolojan i-a forţat demisia, pentru ca luna aceasta să revină în poziţia de consilier personal al noului viceprimar PNL Antonia Nica.

Problema regularizării Lojei Varadinum, spun însă masoni din Ţara Crişurilor, e că membrii celorlalte loje locale recunoscute nu au fost consultaţi, cum impun chiar regulamentele MLNR. "Când o persoană e iniţiată în masonerie, o verifică alţi membri ai lojei în care este primită ca ucenic. Când o lojă iregulară este regularizată, trebuie întrunit un Consiliu al Luminilor format din reprezentanţii celorlalte loje locale recunoscute, care să verifice dacă întruneşte toate condiţiile. Dar pe noi nu ne-a întrebat nimeni", spune, nemulţumit, un veteran mason.

În consecinţă, peste capul masonilor locali, marţea trecută, pe 8 noiembrie, a fost programată o reuniune festivă, care să marcheze acceptarea şi în care "varadinii" să se prezinte fraţilor din celelalte loje regulare. Potrivit informaţiilor BIHOREANULUI, era vorba de "loja lui Bunoiu", un alt personaj local versatil, legat atât de USR, cât şi de PSD, iar la întâlnire urma să participe inclusiv liderul USR Bihor, deputatul Silviu Dehelean, care îi este şi naş. Nici despre unul, nici despre altul nu se ştia că sunt masoni, chiar dacă acesta din urmă este obligat legal să-şi declare apartenenţa la masonerie.

ATENŢIE, MASONI! Dacă vezi un purtător de servietă neagră şi subţire din piele, ar putea fi mason. Dacă geanta e gravată cu echer şi compas, cum aveau dr. Silviu Corbu şi fostul subprefect Daniel Palaghianu, sigur este!

Cu maşina de serviciu

La locul reuniunii, în Băile Felix, două echipe de jurnalişti de la BIHOREANUL au urmărit sosirea masonilor, înaintea orei 19, şi au aşteptat mai bine de 4 ore, până când s-au încheiat ritualurile, dezbaterile (discuţiile) şi agapa de după, căutând confirmarea informaţiilor primite, dar şi a identităţii membrilor care refuză să şi-o declare.

Între primii ajunşi la faţa locului, cu gentuţele în care-şi ţineau recuzita, au fost Dacian Palladi, subprefectul PSD Emilian Pavel (cu un Mercedes condus de fostul candidat PSD la Consiliul Local Oradea Şerban Todica şi în care se mai aflau consilierul judeţean PSD Sergiu David şi fotograful Sebastian Tonţ), Ruben Filimon, directorul Colegiului Mihai Viteazul, oncologul Silviu Corbu împreună cu fostul subprefect USR Daniel Palaghianu, Traian Abrudan (foto), fost primar PD al oraşului Aleşd, director adjunct al APIA Bihor (venit, culmea, cu maşina instituţiei), avocatul Răzvan Doseanu, universitarul Adrian Florea, care din septembrie este Venerabilul în scaun al Lojei Ţara Crişurilor, împreună cu urologul Gheorghe Bumbu, de la care a preluat conducerea.

Imediat ce au intrat în sala unde şi-au desfăşurat Ţinuta, cum îşi numesc masonii şedinţele, ferestrele au fost acoperite cu draperii, dar cu toate acestea, jurnaliştii au surprins imagini ce-i înfăţişau pe unii participanţi, inclusiv momentul în care subprefectul Pavel a primit "consacrarea" ca maestru al noii loje recunoscute.

"N-o să aflaţi nimic de la mine"

Într-o pauză de ţigară, BIHOREANUL a încercat să obţină de la câţiva participanţi detalii despre desfăşurarea consfătuirii. Degeaba, însă: masonii, neplăcut surprinşi de prezenţa jurnaliştilor, fie au păstrat tăcerea, fie au răspuns în doi peri ori în glumă.

"E o problemă privată şi rămâne privată", a spus Flavius Bunoiu, nimeni altul decât Venerabilul Lojei Varadinum. Mare "apostol" al transparenţei, pe care însă pe Facebook şi pe propriul blog o pretinde doar altora, Bunoiu a închis orice discuţie: "N-o să aflaţi nimic de la mine", a spus el, întorcându-se în sală, după ce şi-a lăsat în maşină servieta neagră din piele cu însemnele masonice.

VENERABIL "VICTIMĂ". Fost aspirant USR la Senat, Flavius Bunoiu a refuzat să motiveze la ieşirea din reuniune de ce, deşi este ditamai Venerabilul şef al Lojei Varadinum, îşi ascunde calitatea de mason. După două zile s-a plâns pe Facebook, unde îşi trâmbiţează cinstea proprie şi setea de transparenţă din partea altora, că "în zilele următoare se vor spune nişte lucruri despre mine într-un mod neplăcut"

Căutat şi a doua zi de ziar, Bunoiu a intrat în muţenie absolută, refuzând să răspundă apelurilor şi mesajelor. O reacţie de altfel caracteristică discutabilului personaj: originar din Gorj, dar stabilit în Oradea, absolvent al Academiei de Poliţie în 2002, dar activ în presă până în 2009, când a devenit director al Casei de Cultură a Municipiului, disponibilizat în 2013 cu scandal, un an mai târziu responsabil PR al Teatrului Szigligeti, apoi angajat în publicitate până în 2016, când a devenit consilier la cabinetul europarlamentar al PSD-istului Emilian Pavel până în 2019, an în care s-a aflat că a devenit... membru USR. În octombrie 2020, după ce, cu ajutorul naşului său, deputatul Silviu Dehelean, a încercat să fie primul pe lista de candidaţi la Senat, a demisionat din partid, dând vina pe BIHOREANUL şi pe foştii colegi care i-au reproşat conexiunile cu adversarii, iar de atunci activând ca "project manager" în cadrul Asociaţiei Cultura în Mişcare.

În timp ce Bunoiu dădea din colţ în colţ, alţi masoni, atât din Ţara Crişurilor, cât şi "varadini", s-au "evaporat" printr-o altă ieşire a clădirii, ca de pildă avocatul Doseanu, subprefectul Emilian Pavel şi consilierul judeţean Sergiu David ori fostul subprefect Daniel Palaghianu. Ba, mai mult, cum maşina cu care veniseră cei doi PSD-işti fusese lăsată în parcarea unde erau jurnaliştii, USR-istul i-a luat în propriul BMW, scutindu-i astfel de "umilinţa" confruntării cu BIHOREANUL.

Până şi şeful Lojei Ţara Crişurilor, Adrian Florea, contactat ulterior, deşi şi-a asumat calitatea de mason şi poziţia de Venerabil, a preferat un "no comment".

DISCREŢIE. Venerabilul în scaun, adică actualul şef al Lojei Ţara Crişurilor nr. 162, universitarul Adrian Florea (la volan), şi predecesorul său, Gheorghe Bumbu, au plecat împreună de la Ţinuta masonică, medicul acoperindu-şi, cu "discreţie", faţa

"Da, sunt mason"

Căutat a doua zi, subprefectul Pavel a încercat să se eschiveze, susţinând că "nu este de interes public ce fac în timpul liber" şi chiar negând, în ciuda evidenţelor, apartenenţa la masonerie.  "Nu sunt în nicio asociaţie care are legătură cu masoneria", a pretins PSD-istul, insistând că face parte doar din "cele două asociaţii trecute în declaraţiile de interese": Urmaşii Marii Uniri şi Cultura în Mişcare. Pavel a ţinut-o pe-a lui chiar şi după ce BIHOREANUL l-a informat că a fost imortalizat în costumaţie masonică.

Chestionat şi el telefonic, predecesorul său în funcţia de subprefect, Daniel Palaghianu, a recunoscut că este mason, dar a refuzat să spună de când şi cu cine este frate în Loja Varadinum. "Este o chestiune personală, o chestiune spirituală", a zis Palaghianu, refuzând inclusiv răspunsul la întrebarea care este numitorul comun între el, ca preşedinte USR Oradea, şi Pavel, ca vicepreşedinte PSD Bihor.

În condiţiile în care şi el era aşteptat la reuniunea de marţi seară, BIHOREANUL l-a chestionat şi pe preşedintele USR Bihor, deputatul Silviu Dehelean, care, la fel ca Palaghianu, a admis doar că este mason, fără a divulga în ce lojă şi cu cine s-a "înfrăţit". "Atâta e suficient. Oricum eu sunt retras, de câţiva ani nu am mai participat decât rar (n.r. - la Ţinute)", a zis Dehelean. Verificându-i declaraţiile de interese din 2016 încoace, de când ocupă o poziţie de demnitate publică, ziarul a constatat că, la fel ca Pavel, şi USR-istul şi-a consemnat doar apartenenţa la Asociaţia Cultură în Mişcare, nu la masonerie, propriu-zis.

De cercetat

Masoni din Loja Ţara Crişurilor nr. 162 afirmă că lojele, care nu au personalitate juridică, au propriile "asociaţii suport", prin care încasează cotizaţii, în cazul acesteia asociaţia numindu-se chiar Ţara Crişurilor. "Loja Varadinum foloseşte, probabil, Asociaţia Cultura în Mişcare", spune un mason. Prin urmare, asumându-şi calitatea de membri ai acestei ONG, personaje publice cum sunt deputatul Dehelean, fostul subprefect Palaghianu şi cel actual Emilian Pavel, creează aparenţa că şi-au declarat "interesele" fără să-şi divulge, de fapt, apartenenţa la masonerie.

Un jurist consultat de BIHOREANUL consideră că declaraţiile de interese astfel întocmite sunt fie la limita legii, fie dincolo de lege, pentru că "nu-i totuna să declari că eşti membru al unei asociaţii culturale sau al unui ordin masonic", iar "publicul nici măcar nu poate bănui că Asociaţia Cultura în Mişcare e un "apendice" al Lojei Varadinum".

Sesizat în legătură cu acest aspect, cu trimitere la subprefectul PSD, prefectul Dumitru Ţiplea susţine că are mâinile legate. "Declaraţiile de interese, ca şi cele de avere, se dau pe proprie răspundere, sub incidenţa răspunderii penale, dar singura competenţă a Instituţiei Prefectului este să le înregistreze. Nu avem atribuţiile de a le verifica şi de a sancţiona persoanele ale căror declaraţii nu corespund adevărului", spune reprezentantul Guvernului.

Ceea ce e adevărat, dar nu şi cuprinzător, căci prefectul ar putea sesiza Parchetul, pentru ca procurorii să stabilească dacă masonii-politicieni şi cei cu funcţii administrative au încălcat sau nu legea. Asta dacă nu cumva dosarul ajunge pe mâna unui anchetator el însuşi frate cu suspecţii în cine ştie ce lojă...

Vezi mai jos cum i-a prins BIHOREANUL pe noii masoni ai judeţului! (Imagini: Paul Lelea, Mădălina Sim şi Szilágyi Lóránd)


O "TAINĂ" PROSPERĂ
Marea Lojă Milionară

Pe lângă influenţa membrilor săi, pe care masonii o pot folosi în interes personal ca să-şi dezvolte carierele ori afacerile, masoneria este, în sine, un business profitabil. Potrivit propriului site, mlnr.xyz, Marea Lojă Naţională a României realizează venituri din cotizaţii şi contribuţii lunare ale membrilor şi simpatizanţilor, contribuţii şi donaţii la înscriere, pentru participarea la evenimente (convent, baluri, simpozioane, conferinţe), dobânzi şi dividende din plasarea activelor, contribuţii ale membrilor şi simpatizanţilor pentru acţiuni caritabile.

MLNR are şi un "Fond obiectiv social-cultural (investiţie)", din care sunt finanţaţi inclusiv cei "nou iniţiaţi, ieşiţi din adormire ori regularizaţi" (aşa cum de o săptămână sunt şi membrii Lojei Varadinum), un "Fond Provita" (de sănătate), precum şi un "Program Viitorul României" (burse pentru studenţi).

În 2019, bugetul MLNR era de aproape 8 milioane lei, pentru ca în 2020 să prevadă 11,84 milioane lei (fiind rectificat însă la 8,6 milioane lei), în 2021 - 11,3 milioane lei, iar anul acesta 11,2 milioane lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!