România este obligată să le plătească fraților Micula întreaga valoare a despăgubirilor dictate de Tribunalul Internaţional de Arbitraj de la Washington.

Decizia a fost luată pe 14 mai, de Curtea Federală de Apel a Statelor Unite pentru Districtul Columbia, unde România a solicitat punerea în aplicare a deciziilor Curții Justiție a Uniunii Europene (CJUE), prin care i s-a interzis să achite daunele, cerere respinsă.

Concret, Curtea Federală de Apel a Statelor Unite pentru Districtul Columbia a respins cererea Statului român de punere în aplicare a două decizii din 2022 ale Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), relatează Profit.ro.

CJUE interzicea României să execute un verdict din 2013 al Tribunalului Internaţional de Arbitraj de la Washington, care a obligat Statul român să le plătească fraților Micula despăgubiri de peste 356 de milioane de dolari, plus dobânzi, pentru retragerea, în 2005, a facilităţilor fiscale acordate investitorilor din zonele defavorizate, cu patru ani înainte de expirarea acesteia. 

Din suma totală, în 2019, Statul român a plătit peste 912 milioane lei (circa 215 milioane dolari), rămânând de achitat mai mult de 140 milioane dolari, plus dobânzi. Însă anterior, Comisia Europeană a considerat că plata acestor despăgubiri de către România reprezintă ajutor de stat ilegal din perspectiva legislației UE și a interzis achitarea acestora, poziție confirmată ulterior, în urmă cu 2 ani, de către CJUE. În baza acestor decizii, Statului român i s-a ordonat și recuperarea sumelor plătite deja, motiv pentru care a declanşat mai multe acţiuni de executare silită a fraţilor Micula şi a firmelor acestora. Toate au fost blocate de Judecătoria Beiuş, după cum a dezvăluit BIHOREANUL.

De cealaltă parte, însă, fraţii Micula au deschis mai multe procese, în diferite jurisdicții, inclusiv în SUA, pentru punerea completă în executare a deciziei Tribunalului Internaţional de Arbitraj de la Washington din 2013.

Decizie definitivă

La procesele din Statele Unite, România a încercat să invoce că tribunalele americane nu sunt îndreptățite să judece speța, întrucât Tratatul bilateral de protejare reciprocă a investițiilor dintre România și Suedia, cu tot cu clauzele privind arbitrarea disputelor la ICSID, a fost declarat invalid din perspectiva legislației UE.  

Miercuri, Curtea Federală de Apel a Statelor Unite pentru Districtul Columbia a statuat, însă, că disputa României cu frații Micula datează din 2005, când țara noastră nu era încă membră a UE și, deci, nu i se aplicau normele Uniunii. Ca urmare, a respins solicitarea României, după cum se arată în hotărârea instanţei americane.

Contactat de BIHOREANUL, Adrian Sere, consilier juridic al Transilvania General Import Export SRL, una dintre companiile implicate în proces, susţine că decizia Curţii Federale de Apel a Statelor Unite pentru Districtul Columbia este definitivă şi urmează să fie pusă în executare.

"De acest proces s-a ocupat o casă de avocatură din Statele Unite, care ne-a comunicat faptul că decizia instanţei este definitivă", a declarat Sere. 

România, amendă de 1,5 milioane dolari

Este vorba despre Casa de avocatură White & Case, care, conform propriului site de prezentare, este specializată pe litigii internaţionale comerciale, fuziuni şi achiziţii.

Legat de procesul Micula versus România, avocaţii au arătat pe site-ul lor că au avut "un şir lung de victorii în ciuda argumentelor ridicate de România și Comunitatea Europeană pe teme complexe de drept al relațiilor externe și drept internațional", iar ultima este cea de la Curtea Federală de Apel a Statelor Unite pentru Districtul Columbia.

Aceasta confirmă, practic, faptul că plăţile făcute de România nu au acoperit valoarea despăgubirilor dispuse de Tribunalul Internaţional de Arbitraj de la Washington din 2013.

"Totodată, pentru refuzul României de a furniza informații care să ajute la executarea sentinței, instanţa a dispus sancțiuni împotriva României în valoare de 1,5 milioane USD", se mai scrie pe site-ul Casei de avocatură White & Case.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!