În secția de Pediatrie a Spitalului Județean din Oradea pacienții au semnalat prezența unor „animale de companie” care de fapt sunt... gândaci.

O orădeancă a precizat BIHOREANULUI că a sesizat Direcția de Sănătate Publică Bihor și conducerea unității, care afirmă că modifică regulile de dezinsecție depășite și ineficiente, care permiteau gândacilor să se „refugieze” de la un etaj la altul al clădirii.

„Se plimbă dintr-un loc în altul”

„Ce animale drăguțe de companie avem pentru a facilita însănătoșirea mai rapidă a copilașilor!”, a scris, ironic, BIHOREANULUI, o orădeancă al cărui copil este internat în secția de Pediatrie a Spitalului Județean.

În noaptea de joi spre vineri, femeia a și surprins în imagini foto și video prezența gândacilor „prietenoși cu copiii”, iar dimineața a contactat prin e-mail atât Direcția de Sănătate Publică Bihor, cât și conducerea Spitalului Județean.

„Când am vorbit cu cei de la DSP au zis că se știe de problemă, dar nu au ce să facă, se face dezinsecție per salon, nu per spital, și în aceste condiții gândacii se plimbă dintr-un loc în altul și tot vii rămân, neafectați de soluție”, a mai spus orădeanca.

De precizat că gândacii se „plimbau” atât prin grupul sanitar, cât și prin salonul propriu-zis, escaladând chiar pe patul pacientului.

Dezinsecție incompletă

Contactat de BIHOREANUL, managerul Spitalului Județean, dr. Gheorghe Carp, a declarat că problema este cunoscută și că „se lucrează” la remedierea ei.

Potrivit dr. Carp, în locațiile fostului Spital Municipal (absorbit din 1 aprilie de Județean) se aplica o procedură greșită de dezinsecție.

„Procedura prevedea dezinsecția unui etaj al clădirii, dar în timp ce soluția era aplicată la etajul respectiv, gândacii mergeau la etajul inferior și la cel superior. Acum se lucrează la schimbarea procedurii așa încât, la fel ca în locațiile vechi ale Spitalului Județean, când este semnalată prezența gândacilor la un nivel al clădirii, să se facă dezinsecția nu doar la acel etaj, ci și la cel de dedesubt și la cel de deasupra”, spune managerul.

Pe de altă parte, acesta afirmă că și procedura greșită a fost aplicată, în cazul secției de Pediatrie, doar parțial: „Dezinsecția în spital se face lunar sau la nevoie. La Pediatrie s-a făcut dezinsecția, dar numai pe o jumătate din etaj, pentru că în cealaltă jumătate au loc lucrări”.

Dr. Carp a afirmat că o echipă a spitalului a început o nouă dezinsecție.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!