Nici bătăuşii nu mai sunt ce-au fost. Clanurile interlope au trecut de la bătăile din stradă la răfuielile pe reţelele de socializare, unde se fălesc cu "şmecheriile", muşchii şi colecţiile de înjurături.

Se întâmplă chiar în aceste zile, scenele avându-i în rolurile principale pe un cunoscut interlop orădean, Romulus Markovics, alias Romi Neguş, şi noii săi rivali, chiar naşul lui de cununie, Mircea Băluş, zis şi Nebunu’, şi fratele acestuia, Valentin, liderii clanului Sportivilor din Capitală.

Motivul scandalului? După cum a aflat BIHOREANUL, Mircea Băluş ar fi escrocat un fin de cununie al lui Markovics, iar, drept răzbunare, acesta din urmă ar fi plănuit chiar să-şi ducă bătăuşii până în Capitală. Numai că "acţiunea", dejucată de poliţişti, a ajuns subiect de presă, scoţându-i din pepeni pe rivalii din Bucureşti, care au replicat, la rândul lor, cu live-uri pe reţelele de socializare, înjurături, ameninţări şi fake-uri...

Reglare de conturi

La jumătatea lunii februarie, BIHOREANUL dezvăluia amănuntele unei acţiuni declanşate de poliţiştii din Bihor şi Cluj, menite să prevină o reglare de conturi interlopă, dintre grupările orădeanului Romi Neguş şi naşului său de cununie, Mircea Nebunu’, unul dintre liderii Clanului Sportivilor din Capitală.

Clanul Sportivilor este cunoscut în Bucureşti, membrii fiind implicaţi în numeroase bătăi şi scandaluri. Numele grupării vine de la foştii săi lideri, cum ar fi Eugen Preda, fost campion naţional, european şi mondial la lupte libere, care a reprezentat România la Jocurile Olimpice de la Beijing, condamnat definitiv la 12 ani de detenţie în dosarul furtului de arme de la Ciorogârla.

Clanul a fost implicat în numeroase scandaluri sângeroase, taxe de protecţie, recuperări de datorii, şantaje şi cămătărie, unul dintre cele mai grave fiind scandalul din Plaza Mall din Bucureşti, în urma căruia mai multe capete din Poliţia Capitalei au căzut. Actualii lideri, fraţii Mircea şi Valentin Băluş, sunt trimişi în judecată după ce au intrat fraudulos în România, ca să fugă de autorităţile elveţiene, unde sunt anchetaţi pentru furturi din case de vacanţă.

În convoi, la "înmormântare"

Acţiunea poliţiştilor bihoreni s-a desfăşurat pe DN1, pe 15 februarie, între Oradea şi Cluj, la Piatra Craiului. Oamenii legii au legitimat toate persoanele din maşinile oprite în parcările restaurantelor din zonă şi i-au dispersat pe cei peste 120 de interlopi veniţi din Oradea, Zalău, Cluj, Arad, Timişoara şi Turda, în sprijinul lui Neguş.

Între zecile de persoane legitimate s-a aflat atât Markovics (foto), cât şi mai mulţi apropiaţi ai acestuia, opriţi de Poliţie în apropiere de Aleşd. Contactat de BIHOREANUL, Neguş a pretins atunci că el şi partenerii săi voiau să meargă, de fapt, la o înmormântare.

"Noi am fost în zonă, dar pentru că am vrut să mergem la Turda, la o înmormântare. Ştiu că s-ar fi găsit pe la unii pistol cu bile, topoare... Nu ştiu la cine şi e treaba lor", a declarat, atunci, Neguş, confirmând, însă, şi faptul că e supărat pe naşul său de cununie. "M-am certat cu el, da, dar e naşul meu, poate ne vom împăca".

"Nu ai cuvânt"

Motivul supărării a fost acela că Mircea Băluş (foto) l-ar fi escrocat pe un fin de cununie al lui Markovics, iar interlopul orădean l-a "ruşinat" în replică pe YouTube pe naşul său, înainte cu o săptămână de răfuiala dejucată de poliţişti, anunţând într-un live că "Mircea nu are caracter" şi îndemnându-şi toţi prietenii să-l... blocheze pe Facebook.

"Vreau să vă spun ceva, prietenii ăştia ai mei din ţară! Nu mai sunt prieten cu Mircea Nebunu’. Pe mine să nu mă mai sunaţi pentru Mircea Nebunu’ că a făcut aşa şi a zis aşa. Ăştia de la Oradea, fraţii mei, care sunteţi fraţii mei, nu umpluturile, toată lumea să îi daţi block! Dacă vă prind pe unul că îl aveţi la prieteni, vă mutaţi la Bucureşti, în Berceni. Toţi să îl blocaţi pe Mircea Nebunu’, şi lumea din jur, ştiţi ce zic, cei din jur, de acolo de la Bucureşti. Block!", a "tunat" Markovics (video jos), susţinând, în continuare că interlopul bucureştean "nu are cuvânt".

"Când îţi spui cuvântul undeva, trebuie să ai cuvânt. La noi la Oradea, aşa se poartă… Numai aşa, că eşti naşul meu, te-am considerat fratele meu, închidem ochii. Dar stricăm prietenia. Am fost fratele tău la orice necaz. Primul te-am sunat. Să vin? Ştim amândoi ce zic", a mai comentat Romi.

Celebri pe Google

După acţiunea poliţiştilor, scandalul părea aplanat. Liniştea a fost, însă, doar una de moment, căci câteva zile mai târziu, internetul a luat "foc". Cei doi fraţi bucureşteni şi-au "ridicat poalele-n cap" pe reţelele de socializare, unde au apărut, pe rând, un live cu Mircea Băluş, care lăsa să se înţeleagă că e la Oradea aşteptând o întâlnire cu Neguş, şi unul cu fratele său, Valentin, care l-a potopit pe Markovics cu înjurături şi ameninţări (video jos).

"Mă, bozgore nebun! Caută pe Google să vezi cine suntem noi. Noi am făcut fapte, nu tu, care nu ai nicio faptă în viaţa ta!", "Ce dracu’ de smardoi eşti tu, că ai avut două meciuri şi ai luat patru bătăi?!", "Ce să faci tu la Bucureşti? Să moară toată familia mea, dacă vii, nu mai ieşi, decât la Oana Zăvoranu (n.r. la cimitirul privat al vedetei), la Popeşti Leordeni", sunt câteva dintre replicile lui Valentin Băluş (foto), care, pentru mai mult dramatism, şi-a scuipat propriul telefon, ca şi când l-ar avea în faţă pe orădean.

Bucureşteanul pretindea, de asemenea, că l-a aşteptat împreună cu "fraţii" săi pe Markovics la Zalău, arătând şi o fotografie de la Hotelul Royal, unde ar fi urmat să aibă loc confruntarea: "Ai zis că vii cu 120 de oameni la Bucureşti, că ai făcut brigadă. Păi, ce să faci tu la Bucureşti, când noi eram la tine acasă?", a întrebat "sportivul". El l-a atacat şi pe celebrul Nelson Mondialu’, interlopul de Facebook al Clujului, "influencer" cu peste 600.000 de urmăritori, care postase, la rândul lui, un live de sprijin pentru Neguş: l-a făcut "babă" şi a ameninţat chiar că i-ar putea viola fiul.

"Îi ascultă cu urechea"

Ce a urmat? Un alt live, de astă dată al lui Nelson Mondialu’ (foto), care a pretins că fotografia din Zalău, fluturată de Valentin Băluş, ar fi fost una veche, iar video-ul lui Mircea Băluş ar fi datat de la un conflict mai vechi, cu un alt rival. Mai mult, Nelson a făcut o nouă dezvăluire, şi anume că Neguş ar fi vrut să tranşeze problema bărbăteşte, rezervând o sală de sport şi chiar un arbitru pentru confruntarea cu Mircea Băluş, care ar fi fost programată să aibă loc undeva între Cluj şi Oradea.

"A aranjat Romi un meci aşa, frumos, la ring, cu arbitru, cu din-alea, în zona E60 - DN 1: Cluj - Oradea şi ăştia ce-au zis? "Domnilor, noi v-am aşteptat la Zalău!". Păi, nu vă e ruşine, puneţi poză din 2000 şi etichetaţi acolo, schimbaţi la dată că sunteţi acolo?", a acuzat Nelson (video jos), convins că Neguş îi bate pe bucureşteni de-i "ascultă cu urechea": "Romi îl bate şi pe Vali ăsta şi pe Mircea! Îi ascultă cu urechea! Bă, ăla cu 10 ani de box, ai şi tu ceva meciuri în picioare?".

Bărbaţi adevăraţi

Săptămâna trecută, pe internet au apărut alte înregistrări, dintre care două sunt convorbiri purtate de Markovics cu membrii Clanului Sportivilor, în care îi invită la "meci", unul la unul.

Între altele, Neguş le reproşează rivalilor că, în loc să dea curs invitaţiei, "ca bărbaţii adevăraţi", continuă să-l denigreze online. "Măi, manglitorilor, eu nu vă înjur, că nu sunt ca voi", le-a transmis interlopul orădean, batjocorindu-i că îşi arogă "fapte" serioase, pe când, de fapt, ar fi nişte găinari.

"Sunteţi nişte bulangii, nu v-aţi bătut în viaţa voastră cu nimeni. Măi, Mircea, tu te-ai ascuns în spatele altuia la bătaie", îi zice orădeanul naşului său, în timp ce lui Valentin îi aduce aminte că în Olanda a fost prins la furat de miere şi nu a returnat niciodată cei 150 euro pe care i-a plătit cel care l-a scos "de la pârnaie". "Astea sunt faptele tale. Cine minte să moară familia lui! Eu zic realităţi, nu vrăjeli şi aberaţii, cum faceţi voi. Nişte bulangii fără caracter. Numai taca-taca", a transmis Neguş, arătându-se convins că, dacă va exista o confruntare între el şi bucureşteni, îi trimite pe aceştia "în saci acasă".

Răspunsul nu s-a lăsat aşteptat. "Romi căprioara! Ştiţi de ce îi spune aşa? Că-i place să stea capră! Tot ce spune e minciună", a fost replica dată la sfârşitul săptămânii trecute de Valentin Băluş, enervat de "live-urile" orădeanului care "nici vorbi corect româneşte nu ştie". "Băi, tu te adresezi unuia din Bucureşti, nu în comuna ta, deci vorbeşte corect", a pretins bătăuşul.

Cum se vede, scandalul e departe de a se fi terminat. Cel puţin pe internet, căci întâlnirea "offline" mult trâmbiţată se lasă aşteptată...


CLANUL NEGUŞ
Grupare cu "istorie"

Clanul Neguş este una dintre cele mai vechi grupări interlope din Oradea, strânsă în jurul familiei lui Romulus Markovics, alias Romi Neguş. Tatăl său, Markovics Sandor (foto) pe numele din buletin, a fost unul din liderii temuţi ai ţiganilor orădeni. Posesor al unei averi considerabile, strânse din cămătărie, taxe de protecţie, contrabandă cu aur şi ţigări, bătrânul s-a retras din "afaceri" în 2008, când a decis brusc să se pocăiască şi s-a făcut penticostal. Conducerea grupării a fost preluată apoi de fiii din prima sa căsătorie, Sandor (Sanyi Neguş) şi Romulus (Romi Neguş).

Sanyi Neguş (foto) a fost condamnat şi încarcerat, în 2008, în Italia, pentru complicitate la omor în urma unor confruntări violente cu proxeneţii albanezi, pentru supremaţie pe piaţa prostituţiei, condamnare la care s-au adunat şi cele din România, în total el având de executat 20 ani şi 4 luni de detenţie. Sanyi Neguş este încarcerat şi în prezent.

Rămasă pe mâna lui Romi, gruparea a fost implicată în mai multe scandaluri, cele mai violente având loc în 2008 şi ţintind alte grupări interlope din oraş. De pomină au rămas încăierarea din benzinăria Lukoil Nufărul, unde au fost vizaţi Gabriel Tămăşdan, alias Dinamită, şi nepotul acestuia, Bogdan Popa, bătaia de la Lotus Center, unde au fost atacaţi Mihai Carmen Pandel, zis Spartanul, şi amicul său, Viorel Budău, precum şi bătaia din ABC-ul RaluOana din Decebal, unde cel agresat a fost un membru al bandei lui Neguş, Răzvan Parfene, iar atacator Varga Zoltan, alias Ţigu. Doar trei dintre protagonişti au încasat pedepse cu executare. Alţi apropiaţi ai lui Neguş au fost condamnaţi în 2010 la Arad, unde, la chemarea interlopului local Uţu Rohozneanu, au încercat să-l lichideze pe Florin Moldovan, şeful unei grupări de alba-neagra.

Romi Neguş, la rându-i, a fost condamnat cu suspendare, în 2011, pentru un scandal în clubul Atti's, unde, după ce i-a plesnit pe câţiva consumatori şi pe patron, a vandalizat localul. El a ajuns în închisoare în 2014, însă în Olanda, unde a fost condamnat la 2 ani de detenţie pentru proxenetism şi trafic de persoane. Eliberat în 2016, Markovics s-a întors în România şi, de atunci, s-a ţinut departe de scandalurile publice. Până acum...