Cunoscuta organizaţie de mediu Greenpeace recomandă Primăriei Oradea să folosească acoperişurile clădirilor pe care le deţine pentru a monta panouri fotovoltaice şi, astfel, ar asigura mai mult decât necesarul de energie electrică care se consumă în aceste clădiri.

Greenpeace România a făcut public, zilele trecute, raportul "O resursă nefolosită - Potenţialul fotovoltaic al clădirilor publice din România", care analizează datele oferite de primării din 11 oraşe ale României privind potenţialul solar al clădirilor publice.

Studiul este realizat de către Andrei Ilaş, membru fondator al Comunităţii de Energie, la solicitarea şi cu aportul Greenpeace.

"Oradea are un potenţial extraordinar de a-şi produce propria energie curată. Din datele furnizate de primărie, în urma solicitării Greenpeace România, aflăm că: Acoperişurile clădirilor deţinute de primărie însumează o suprafaţă de 83.511 mp, iar consumul actual de electricitate este de 5.625 MWh. Pe acoperişurile clădirilor publice pot fi instalate capacităţi fotovoltaice de 10 MW, deşi doar 5 MW ar satisface nevoia actuală de electricitate (n.r. - a respectivelor clădiri)", se arată într-un comunicat transmis de organizaţie. 

Mai precis, analiza Greenpeace arată că, în Oradea, dacă s-ar pune panouri fotovoltaice pe toate acoperişurile aflate în proprietatea publică a municipiului (școli, spitale etc.), s-ar produce 11.236 MWh, în timp ce consumul de electricitate în acele clădiri este de 5.409 MWh. Organizaţia face doar o analiză calculând suprafeţele acoperişurilor, fără a ţine cont însă de pildă de clădirile monument pe care nu pot fi instalate astfel de panouri. 

"Necesarul acestei investiţii ar fi de aproximativ 3.704.557 euro, putând fi generate cel puţin 99 locuri noi de muncă. Astfel, am evita, de asemenea, producerea a 1.434 tone de emisii de carbon. Cu toate acestea, puţine lucruri au fost făcute pentru a susţine această direcţie", transmite Greenpeace. 

Organizaţia prezintă calcule similare şi pentru celelalte 10 oraşe cuprinse în raport. 

"Într-o perioadă de crize multiple, statele europene se află în plin proces de tranziţie energetică, efectele căreia vor reprezenta o cotitură istorică de proporţii majore. Renunţarea la dependenţa de combustibili fosili din Rusia în contextul războiului din Ucraina, creşterea facturilor la energie (care adânceşte sărăcia energetică) şi necesitatea reducerii emisiilor de carbon sunt elemente esenţiale ale contextului care va crea lumea de mâine", se arată în comunicatul Greenpeace România. 

Chiar dacă nu a făcut public vreun plan să orneze acoperişurile clădirilor publice cu panouri fotovoltaice, Primăria Oradea are alte iniţiative care implică acest tip de energie.

Mai precis, municipalitatea vrea să realizeze, cu finanţare prin PNRR, o centrală fotovoltaică deasupra parcării noii săli polivalente din oraş, iar Termoficare Oradea, societate din subordinea Primăriei, urmează să amenajeze un parc fotovoltaic pe locul vechii halde de cenuşă şi zgură de la Santăul Mic, care va fi întâi ecologizată.

Raportul publicat de Greenpeace România:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!