Primăria Oradea vrea să atragă prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă cele 12,5 milioane lei necesare pentru amenajarea unei centrale electrice fotovoltaice care urmează să acopere parcarea de la Oradea Arena, noua sală polivalentă a orașului de pe strada Traian Blajovici.

"Nu a intrat la finanţare..."

Întrunit vineri în şedinţă de îndată organizată exclusiv online, Consiliul Local Oradea a hotărât, la propunerea primarului Florin Birta, depunerea proiectului prin PNRR.

"Proiectul vă este deja cunoscut. L-am mai aprobat încă o dată spre depunere pe fonduri norvegiene. Din păcate, este doar pe o listă de aşteptare, nu a intrat la finanţare, fapt pentru care vom încerca să obţinem fonduri prin PNRR, unde avem şanse de reuşită mai mari", le-a spus primarul consilierilor locali.

Potrivit directorului Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş, Consiliul Local a trebuit convocat "de îndată" pentru că termenul de depunere a documentaţiei este foarte strâns.

"După ce am aflat că proiectul nostru a intrat doar în lista de rezervă, a apărut oportunitatea finanţării lui prin PNRR, unde au mai rămas unele fonduri disponibile. A trebuit să ne mişcăm foarte repede pentru că termenul limită este ziua de marţi", a declarat pentru BIHOREANUL, Marius Moş.

Termenul este cu atât mai presant cu cât luni, în a doua zi de Rusalii, este zi liberă.

Curent electric din acoperiş

Centrala electrică fotovoltaică va fi construită ca o copertină peste parcarea de noua sală polivalentă, protejând maşinile şi producând în acelaşi timp curent electric.

Potrivit proiectului, vor fi instalate 1.480 de module fotovoltaice, cu o putere de aproximativ de 858,4 kWp. Modulele vor fi montate pe o structură metalică fixă, cu fundaţii de beton şi vor fi orientate spre sud-est, sud-vest, la un unghi de înclinaţie de 10 grade, grupate în şiruri.

Acestea vor fi conectate la invertoare de 20 de kVA, care vor fi realizate după o configuraţie stabilită de proiectant astfel încât să acopere în timpul zilei necesarul de energie electrică pentru stația termică geotermală aflată în construcţie în vecinătatea sălii polivalente.

"Staţia geotermală consumă aproximativ 1,1 megawaţi de curent, iar această centrală fotovoltaică va produce aproximativ 0,85 megawaţi, deci rămâne un cost de aproximativ 20% pe care va trebui să-l acoperim noi", a explicat primarul Florin Birta în vara anului trecut înainte de depunerea proiectului spre finanţare din fonduri norvegiene.

Noile circumstanţe au determinat municipalitatea să încerce finanţarea investiţiei prin PNRR pe componenta care vizează "noi capacităţi de producţie electrică din surse regenerabile".

Proiectul va fi depus de Termoficare în pregătirea proiectului mare care vizează amenajarea unui parc fotovoltaic pe fosta haldă de cenuşă şi zgură de la Santăul Mic.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!