Sindicaliștii din învățământ au anunțat luni că suspendă greva generală.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au anunțat printr-un comunicat de presă comun că, „în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate”, au luat decizia suspendării grevei.

Suspendarea este condiționată însă de Guvern, de la care profesorii și angajații din învățământ se așteaptă să aprobe în ședința de luni majorări salariale.

Concret, sindicaliștii cer ca Executivul să aprobe salariul de bază pentru cadre didactice la nivelul salariului mediu brut pe economie și acordarea unei prime tranșe de majorare salarială de la 1 ianuarie 2024.

„În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată”, avertizează sindicatele din educație.

Ședința de Guvern a început la ora 12, fiind ultima reuniune a Executivului condusă de PNL-istul Nicolae Ciucă, care ar urma să demisioneze luni, pentru ca funcția lui să fie preluată de PSD-istul Marcel Ciolacu.

Dacă într-adevăr se va sfârși greva luni, va înseamna că examenele naționale pentru elevii de clasa a VIII-a și a XII-a se vor desfășura fără probleme. Evaluarea Națională va debuta luni, 18 iunie.

Greva generală din educație a început pe 22 mai, iar în ultimele trei săptămâni angajații care au protestat au avut contractul de muncă suspendat, astfel că nu vor primi nici salarii. În Bihor, săptămâna trecută erau în grevă circa 40% dintre profesori.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!