Groapa „morţii” din comuna Berechiu, o fostă staţie de pompare pentru irigaţii administrată de Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), unde localnicii au aruncat gunoaie, dar şi câini de care voiau să scape, a fost curăţată.

După ce pe 13 ianuarie a amendat Agenţia cu 40.000 de lei şi a dispus curăţarea locului, Garda de Mediu Bihor a anunţat, joi, că a fost în control, pentru a verifica dacă măsura impusă a fost respectată. „S-a constatat faptul că măsurile au fost realizate în totalitate, fiind eliminată, cu societatea autorizată de salubritate, o cantitate de 9.800 kg deşeuri municipale amestecate”, a transmis purtătorul de cuvânt al instituţiei, Monica Crişan.

Întreaga zonă a fost igienizată, iar perimetrul a fost asigurat, astfel încât persoanele neautorizate să nu mai poată intra.

Cu acest prilej, comisarii de mediu au făcut controale şi la alte amplasamente administrate de ANIF şi au văzut că problema gunoaielor persistă. La Diosig, în vecinătatea cartierului de romi, pe un canal de desecare de pe valea Ierului, bazinul de aspiraţie al staţiei de pompare este doldora de deşeuri din plastic, aşa cum se întâmplă şi într-un bazin similar din Ant, comuna Avram Iancu.

Pentru buna funcţionare a staţiei de pompare de la Diosig, ANIF a montat o plasă de retenţie, care să evite blocarea pompelor.

Scandalul de la Berechiu a izbucnit la începutul anului, după ce Antonia Kertesz, managerul unui adăpost de câini din Salonta, a reclamat că în bazinul staţiei de pompare a găsit trei câini morţi, după ce au fost spânzuraţi, şi un altul viu, dar bătut crunt. BIHOREANUL a semnalat situaţia Poliţiei, care a demarat o anchetă şi i-a găsit pe cei doi săteni care au comis oribila faptă.