Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare a fost amendată cu 40.000 de lei de comisarii Gărzii de Mediu Bihor, pentru neregulile găsite la fosta staţie de irigaţii din Berechiu, ajunsă depozit clandestin de gunoaie şi loc de abandon pentru animalele moarte.

Verificările au fost pornite după ce, sâmbătă, BIHOREANUL a sesizat Poliţia, şi a făcut publice postările de pe Facebook ale Antoniei Kertesz, administratoarea unui adăpost de câini comunitari din Salonta, care a găsit în bazinul subteran al staţiei, trei câini spânzuraţi şi unul grav rănit, dar şi o cantitate uriaşă de deşeuri.

„Ne-am sesizat din oficiu, ca urmare a articolului şi am identificat proprietarul acelui bazin subteran. Este al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare. Acolo a fost staţie de irigaţii şi a ajuns depozit de gunoaie. În cele două încăperi şi în bazinul subteran s-au găsit inclusiv reciclabile, deci e un loc consacrat pentru abandonarea nelegală a deşeurilor. O parte erau incendiate. Însă chiar şi aşa, am găsit peste 15 metri cubi, un camion întreg”, a explicat, pentru BIHOREANUL, şeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu.

Pentru neregulile găsite, ANIF a fost amendată cu 40.000 de lei şi obligată ca, în termen de 2 săptămâni, să ia măsuri pentru salubrizarea, sigilarea clădirilor şi a bazinului.

„Totodată, am solicitat şi inventarul cu locaţiile similare din judeţ. Să le putem verifica şi să luăm măsuri legale”, a mai spus Şerbănescu.

În caz fac cercetări şi poliţiştii din comuna Sânnicolau Român, de care aparţine satul Berechiu. Sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta, poliţiştii au deschis un dosar penal sub acuzația de ucidere a câinilor, cu intenţie, fără drept, şi au deja doi suspecţi. Este vorba despre doi săteni cu vârste de 69, respectiv 20 de ani, din comuna Sânnicolau Român, care au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar în prezent sunt anchetaţi în stare de libertate. În caz că vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă penală de la 1.000 la 10.000 lei.