După aproape 8 ani de închisoare, pe care i-a ispăşit atât în ţară cât şi în SUA, orădeanul Marcel Lehel Lazăr, cunoscut ca hackerul care acţiona cu numele de "Guccifer" sau "Micul fum", a revenit în ţară şi îşi scrie memoriile. "Sunt nişte lucruri incredibile în cartea asta, pentru că despic firul în patru", a declarat Guccifer BIHOREANULUI, anunțând de pe acum o reîntoarcere "explozivă" în arena publică.

De ce a fost acuzat Guccifer

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, Marcel Lazăr a devenit celebru după ce în 2011 a spart căsuţele de e-mail ale mai multor personaje din lumea mondenă, între care Corina Caragea, Bianca Drăguşanu şi Roxana Ciuhulescu, publicând imagini și conversații private ale acestora, sub pseudonimul "Micul Fum”. În 2012, el a fost condamnat de Judecătoria Sectorului 3 din Bucureşti la 3 ani de închisoare cu suspendare, cu o perioadă de încercare de 6 ani, pentru violarea secretului corespondenţei şi transfer neautorizat de date informatice, dar nu s-a cumințit.

În 2014, Guccifer a fost arestat, la propunerea DIICOT Arad, şi trimis în judecată pentru violarea corespondenţei mai multor personalități publice din România, între care europarlamentarul Corina Creţu şi chiar directorul SRI George Maior. În același an, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, plus cei 3 ani suspendaţi din precedenta condamnare. Sentinţa de 7 ani a rămas definitivă, orădeanul fiind atunci încarcerat în Penitenciarul Arad.

foto: Digi 24

În ce privește „afacerile” cu SUA, orădeanul a fost acuzat că a spart circa 100 de conturi de e-mail în perioada 2012-2014. Printre persoanele vizate se numărau fostul secretar de stat american Colin Powell, Sidney Blumenthal, un apropiat al lui Hillary Clinton, membri ai familiilor Bush şi Rockefeller, dar şi vedete din SUA.

Dezvăluirile sale despre corespondenţa candidatei la preşedinţia SUA Hillary Clinton - deconspirată că a folosit un cont de e-mail privat pentru a desfăşura afaceri oficiale (fapt interzis de legea americană, putând periclita siguranţa naţională) care a devenit un scandal imens - l-au ajutat pe contracandidatul acesteia, Donald Trump, să câştige, atunci, alegerile prezidenţiale.

Încarcerat iniţial în 2014, în ţară, după ce a pledat vinovat la acuzaţiile de acces neautorizat la un sistem informatic protejat şi furt de identitate în formă calificată, Lazăr a fost extrădat într-un final în SUA. Bărbatul, azi în vârstă de 51 de ani, a petrecut 4 ani într-o închisoare din Pensylvania.

Primul interviu după eliberare

Marcel Lazăr a ieşit din închisoare încă din august 2021, dar zilele trecute a dat primul interviu de după eliberare, unei publicații internaționale, The Intercept.

Orădeanul - care şi-a ales pseudonimul ca o combinaţie între Lucifer şi brandul Gucci - a spus că, prin ceea ce a făcut, nu spera la celebritate, ci şi-a propus să descopere ceea ce credea că trebuie să fie un motiv ascuns pentru disfuncţia politică continuă a Americii. A găsit, în schimb, în e-mailurile celor bogaţi şi faimoşi, o lume străină şi mai banală.

"Datorită infiltrării lui Guccifer în contul AOL al lui Dorothy Bush Koch, lumea ştie acum că fratelui ei, George W. Bush, îi plac autoportretele fine în baie", scrie The Intercept.

Singurul pedepsit

"Am plătit pentru asta. Oamenii trebuie să aibă intimitate. Dar nu e ca şi cum aş fi vrut să ştiu despre ce vorbesc vecinii mei. Am vrut să ştiu despre ce vorbesc aceşti tipi din Statele Unite şi acesta este motivul pentru care (am recurs la acest gest – n.r.). Eram sigur că se întâmplă lucruri rele. Acesta este motivul pentru care am făcut-o, nu din alt motiv dubios. Ceea ce am făcut este în regulă", a declarat Lazăr.

Între altele, orădeanul s-a declarat dezamăgit că, deşi a ajutat la dezvăluirea e-mailului privat al lui Hillary Clinton şi apoi a cooperat cu oficialii federali, el a fost cel care a ajuns la închisoare, în timp ce ea nu a fost acuzată în legătură cu cele expuse de el.

El a susţinut şi că a fost aproape să pătrundă şi în "cercul interior" al lui Trump, în octombrie 2013. "Eram pe cale să-i sparg pe băieţii lui Trump, pe Ivanka şi altele", a pretins el. "Dar computerul mi s-a stricat"...

foto: The Intercept

Din nou acasă

Guccifer a dezvăluit şi felul în care a aflat parolele celor pe care i-a deconspirat; nu avea abilităţi tehnice, ci în mare parte le-a ghicit întrebările legate de securitatea parolei. "La un moment, însă, dat am pierdut controlul", a mărturisit el în interviul acordat The Intercept.

În prezent, orădeanul s-a stabilit la Arad, unde locuia şi înainte de a fi condamnat, şi unde îşi scrie memoriile.

"Încă încerc să mă conectez cu familia mea, cu fiica mea, cu soţia mea", a spus el, lăsând să se înțeleagă că acomodarea după lunga detenție este grea. "Am fost plecat de mai bine de 8 ani, aşa că acesta este un gol mare, pe care încerc să-l umplu cu tot ce este necesar."

"Sunt nişte lucruri incredibile"

Contactat de BIHOREANUL, Marcel Lazăr a declarat că a "trecut peste" episodul încarcerării îndelungate, deşi nici acum nu îşi explică situaţia decât prin faptul că a avut parte de "sentinţe primite în plic", fiindcă "pentru aşa ceva, în mod normal, nu se face închisoare". 

El a confirmat faptul că lucrează la o carte de memorii care se anunţă de pe acum un best seller.

"Articolul din The Intercept nu conţine foarte multe detalii, el nu surprinde mai nimic din zbuciumul pe care l-am trăit. În carte, însă, am intrat în multe aspecte, mult mai profund. Cele 300 de pagini pe care le-am scris deja m-au secat de energie", a spus el.

"Sunt nişte lucruri incredibile în cartea asta, pentru că despic firul în patru", a mai spus Guccifer prevestind de pe acum o reîntoarcere "explozivă" în arena publică.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!