Lumea interlopă din Oradea fierbe. Judecătoria Târgu Mureş a dispus, marţea trecută, liberarea condiţionată a şefului clanului Neguş, Markovics Sándor, alias Sanyi Neguş, închis de peste 14 ani, iar rudele şi prietenii erau pregătiţi să-l întâmpine ca pe un rege, cu alai, în poarta Penitenciarului.

Acţiunea s-a contramandat, însă, vineri, căci în ultima clipă procurorii au contestat soluţia instanţei, cerând ca interlopul să rămână, încă, după gratii...

Închis pentru omor

Fiul mai mare al unuia dintre cei mai temuţi lideri ai ţiganilor orădeni de la începutul anilor ’90, Markovics Sándor jr. a fost implicat în numeroase şantaje şi recuperări. În 2006, de pildă, a forţat un tânăr să-i "doneze" un Audi A4, abia cumpărat de o lună, iar apoi a sunat-o pe fosta proprietară şi i-a pretins 1.300 euro în schimbul maşinii, explicându-i că cel căruia i-a vândut-o voia s-o înşele. În loc să plătească, însă, femeia l-a reclamat la Poliţie pentru şantaj.

La scurt timp, Markovics a recidivat, încercând să-l "stoarcă" de 4.000 euro pe fiul unui ofiţer ISU, şi tot în aceeaşi perioadă a fost reclamat pentru că a cerut taxă de protecţie de la patronul unor cluburi de noapte, apoi că a răpit un hoţ din restaurantul unei pensiuni. Victima fusese urcată cu forţa într-o maşină, iar Neguş şi ai lui i-au dat drumul după mai bine de o oră, când respectivul i-a returnat o pretinsă datorie de 3.000 euro.

De teamă să nu fie arestat, Sanyi a plecat în Italia, unde a dat din nou de belele. A fost implicat într-o răfuială cu proxeneţi albanezi din zona Brescia, soldată cu moartea unei persoane, şi a fost arestat pe 26 septembrie 2008, apoi condamnat definitiv, pe 16 martie 2011, la 23 de ani şi 4 luni de detenţie, pentru omor, încăierare, vătămare corporală gravă şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Judecătorii au reţinut că faptele au fost comise "cu pistoale semi-automate de calibru 9 mm şi cuţite purtate ilegal într-un loc public".

Condamnat şi la Oradea

Sanyi Neguş, la vremea respectivă în vârstă de 31 de ani, a rămas de atunci în spatele gratiilor, întâi în Italia, iar din 2014 în România. Între timp, dosarele de şantaj pornite pe numele lui la Oradea s-au închis, căci victimele şi martorii şi-au schimbat declaraţiile. Pentru sechestrarea hoţului, însă, a ajuns în faţa judecătorilor, pe 12 iunie 2015 fiind condamnat la alţi 7 ani de închisoare, pedeapsă înglobată în cea pe care deja o ispăşea.

După 2 ani, condamnarea i-a fost redusă de Curtea de Apel Oradea, care a luat în considerare faptul că "prin sentinţa instanţei italiene s-a recunoscut condamnatului beneficiul amnistiei acordate asupra unei părţi din pedeapsa stabilită". Ca atare, Markovics a rămas cu o pedeapsă de 20 de ani şi 4 luni, care, dacă ar fi fost executată la zi, l-ar fi ţinut după gratii până în 2028, cu posibilitatea de a fi eliberat condiţionat după executarea a trei pătrimi, adică abia anul viitor. 

Va munci...

Atât că, după cum spun sursele BIHOREANULUI, în cei 14 ani de detenţie, interlopului i-au fost scăzute din pedeapsă multe zile pentru condiţii improprii, prin Legea recursului compensatoriu, altele pentru perioade lucrate şi, ca atare, a ajuns în faţa judecătorilor cu propunerea de liberare condiţionată pe 31 ianuarie în acest an, cu mult înainte de expirarea fracţiei obligatorii.

Cazul a fost luat în discuţie de instanţă pe 9 februarie, iar marţea trecută Judecătoria Târgu Mureş a şi pronunţat verdictul, admiţând propunerea Comisiei Penitenciarului Târgu Mureş, care l-a descris pe interlop ca fiind stăruitor în muncă, disciplinat, recompensat de 45 de ori de-a lungul anilor şi niciodată sancţionat.

Sanyi Neguş a fost lăudat de reprezentanţii Penitenciarului şi pentru participarea la peste "80 de programe educaţionale, constând în concursuri tematice, consiliere educaţională, dezbateri, programe şi concursuri sportive, activităţi religioase, creaţie literară, adaptare pentru viaţa instituţionalizată", activând inclusiv în cadrul campaniei de prevenire a criminalităţii, la acţiuni de sprijin pentru persoane dezavantajate sau vulnerabile şi într-un program de prevenţie primară a violenţei domestice.

Mai mult, odată eliberat, Neguş ar fi fost pregătit chiar să muncească, având deja identificat un loc de muncă, "dovada fiind depusă la dosarul persoanei condamnate".

Rămâne pe loc

Procurorii din Mureş s-au opus punerii în libertate a interlopului, invocând că perioada petrecută după gratii "nu este suficientă pentru reintegrarea socială", iar vinerea trecută, în ultima zi a perioadei în care puteau s-o facă, au contestat soluţia Judecătoriei.

Demersul a fost o lovitură pentru rudele şi amicii lui Neguş, convinşi că interlopul urma să fie liber sâmbătă, şi pregătiţi să-l aştepte cu un alai de 15 maşini la poarta Penitenciarului, ca să-l aducă acasă, unde aveau în plan să-i organizeze şi o chermeză. Ca pentru un rege...

Articole pe aceeași temă:
Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!