Dezastru la centrul de bătrâni al Asociaţiei Episcop Nicolae Popovici, din localitatea bihoreană Băița, unde peste 100 de locatari şi angajaţi sunt suspectaţi de Covid după ce 15 dintre ei au fost deja confirmaţi, iar DSP Bihor a constatat că în cămin nu se respectă nicio regulă de protecţie. Pentru că centrul va fi pus în carantină, preotul ortodox Nicolae Bura susţine că SARS-CoV-2 este „făcătură”, pentru ca România, „condusă de toţi proştii”, să „ia bani de la Uniunea Europeană”.

15 confirmaţi, 40 în aşteptare

Potrivit surselor BIHOREANULUI, joi, zi în care oraşul Nucet a devenit „campionul” judeţean la numărul de noi cazuri SARS-Cov-2 raportat la totalul populaţiei, conducerea Asociaţiei Episcop Nicolae Popovici, care administrează centrul de bătrâni din satul aparţinător Băiţa, a fost înştiinţată că aşezământul va fi pus în carantină după ce laboratoarele RT-PCR din Oradea au comunicat rezultatul Covid pozitiv în cazul a 14 locatari şi angajaţi ale căror probe biologice au fost prelevate încă de luni.

„Preotul ortodox Nicolae Bura, administratorul centrului, a afirmat că nu recunoaşte rezultatele analizelor, a refuzat să admită că în centrul de la Băiţa există persoane cu Covid şi, de asemenea, a refuzat dezinfectarea spaţiilor acestuia. I s-a comunicat că centrul va fi plasat în carantină. A afirmat că se opune, zicând că cineva vrea să-i închidă centrul”, au declarat sursele BIHOREANULUI.

Potrivit acestora, probele biologice prelevate de la alţi 40 de locatari şi angajaţi ai centrului au fost procesate şi urmează să fie aflate rezultatele, cel mai probabil acestea urmând să fie tot pozitive, deoarece în centru nu purta nimeni mască şi nu se păstra nicio distanţă între persoanele cazate şi salariaţi, care locuiesc în Nucet.

Oamenii au început să fie testaţi de luni, 10 august, după ce un angajat domiciliat în Nucet fusese descoperit cu Covid.

„Toţi proştii şi neaveniţii”

Contactat joi seară de BIHOREANUL, preotul Nicolae Bura a confirmat situaţia, însă a arătat că „nu crede” nicio iotă din „povestea cu Covidul”, având un discurs halucinant pe această temă.

„DSP-ul nu-i bun de nimic, nu-i în stare să gestioneze nimic. Mi-a trimis astăzi o listă cu nişte persoane care au fost găsite pozitive, dar sunt asimptomatice, sunt sănătoase, nu mi-a trimis o adresă oficială. Le-am cerut să-mi trimită o adresă oficială, nu poveşti din astea cu Covid. Mi-au spus că vor institui carantină. Nu, zău?!”, a spus părintele Bura.

Preotul s-a plâns că probele biologice ale locatarilor şi angajaţilor centrului au fost recoltate luni şi abia joi a aflat rezultatele, concluzionând că „DSP nu-i în stare de nimic şi avem o ţară condusă de toţi proştii şi neaveniţii”.

„Să vină cu elicopterele!”

Preotul Bura nu s-a sfiit să afirme că DSP vrea, de fapt, doar să-i închidă afacerea de la Băiţa, pentru care statul plăteşte, prin DGASPC Bihor, cazarea, hrana şi îngrijirea bătrânilor, precum şi salarizarea angajaţilor.

„Noi avem o suspiciune clară că-i o făcătură, ca să raporteze ei (n.r. – autorităţile) un număr cât mai mare de cazuri. Se face mare tam-tam ca să luăm banii de la Uniunea Europeană”, a spus administratorul Asociaţiei Episcop Nicolae Popovici.

Preotul ONG-ist acuză DSP Bihor că vrea să instituie carantina asupra centrului, dar dacă ar fi adevărat că ar exista bătrâni şi angajaţi cu Covid ar fi făcut acest lucru luni, nu joi. „Eu mă aşteptam să vină cu elicopterele, ca la interlopi”, a zis Bura, avertizând la final, cu seriozitate, că „o să facem scandal internaţional” şi reiterând că se opune carantinării.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, plasarea în carantină a centrului de la Băiţa ar urma să fie decisă vineri, la recomandarea DSP Bihor, de către Comitetul Judeţean de Conducere şi Coordonare anti-Covid, în contextul în care se aşteaptă ca şi celelalte 40 de probe biologice prelevate de la locatarii şi angajaţii de la Băiţa să fie tot pozitive.