După flash-mob-ul din 21 mai, din Piaţa Unirii, artiştii Teatrului Szigligeti şi cei ai Teatrului Regina Maria pregătesc un nou manifest pentru artă şi împotriva măsurilor de reformă instituţională, aflate în analiza lui Ilie Bolojan şi a Consiliului Judeţean Bihor.

De această dată, vineri, de la ora 19, va avea loc un eveniment teatral-muzical în cadrul Festivalului "HolnapUtán", pe scena Sălii Mari din Piaţa Ferdinand.

"Scopul concertului-eveniment intitulat "Help!" este acela ca artiştii celor două teatre să-şi facă vocile auzite şi să protesteze împotriva unor proiecte ale Consiliului Judeţean Bihor care ar perturba viaţa culturală a oraşului şi ar pune în pericol existenţa celor mai semnificative instituţii culturale din judeţ. În semn de protest, actorii celor două teatre vor cânta melodii "revoluţionare" în română, maghiară şi engleză. Dramaturgia spectacolului va fi bazată pe comentariile postate pe reţelele de socializare, respectiv fragmente din scrisorile deschise şi articolele de presă referitoare la acest subiect", transmit organizatorii.

Evenimentul de teatru-concert este regizat de Novák Eszter, iar bilete se găsesc deja la casieriile celor două teatre, la prețul de 10 lei. Festivalul "HolnapUtán" (trad. "Poimâine") este organizat anual de Teatrul Szigligeti din Oradea şi cuprinde mai multe spectacole ale unor trupe din România, Serbia şi Ungaria.

Pe 21 mai, artiştii teatrului românesc şi teatrului maghiar din Oradea au ieşit la un manifest artistic în Piaţa Unirii, interpretând momentul "Anatevka" din spectacolul "Scripcarul pe acoperiş", cel care prezintă izgonirea evreilor din Ucraina, şi vrând să arate că se simt iznoniţi, la rândul lor, din Oradea.

Amintim că la începutul lunii mai, într-o discuţie cu uşile închise, Ilie Bolojan le-a spus actorilor Teatrului Regina Maria că îşi doreşte să unească 3 instituţii de cultură din subordinea CJ Bihor (Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti, Filarmonica de Stat Oradea), precum şi să-i treacă pe artiştii acestora pe contracte pe perioade determinate.

Săptămâna trecută, Ilie Bolojan a afirmat într-o conferinţă de presă că aceste reforme sunt "în analiză", iar o propunere concretă va fi prezentată şi supusă votului consilierilor judeţeni în luna iulie.