M-am uitat cu mare atenţie la faţa premierului Ludovic Orban. Sincer, nu am găsit nimic deosebit. Apoi am analizat cu aceeaşi atenţie ţeasta pleşuvă a inamovibilului şi indispensabilului Raed Arafat. Nicio urmă de leziune.

Şi totuşi, după ce am văzut ce măsuri au luat pentru limitarea pandemiei, impresia mea este că, totuşi, oamenii ăștia sunt bătuţi în cap. Cel puţin în ce priveşte măsura închiderii pieţelor agroalimentare care sunt acoperite.

Adică n-ai voie să cumperi legume româneşti din Piaţa Rogerius, pentru că e o piaţă cu acoperiş, în schimb te poţi duce la Auchan sau Kaufland, la raionul de legume, şi să-ţi iei de acolo marfa adusă din China, Turcia şi Polonia. Că şi Covidul ăsta e hoţ. Altfel se zbenguie în hipermarketuri şi altfel printre paporniţele ţăranilor.

Bine, măi, liberalilor din Oradea, că v-a mâncat sub şale să acoperiţi pieţele oraşului! În loc să ne fi lăsat dracului să ne facem cumpărăturile în noroi, cu vântul bătând pe sub fular, cu ţărani îngheţaţi şi marfă congelată, vi s-a făcut de comerţ civilizat, cum aţi văzut voi în filme cu Occidentul!

Eu îl sfătuiesc pe domnul Liviu Andrica să ducă mesele din Rogerius în Piaţa Unirii, până nu o acoperă Bolojan şi pe aia şi să facem cumva să salvăm ţărănimea de la dispariţie.

Nu mai zic că în pieţele noastre ţăranii şi cumpărătorii deopotrivă respectă purtatul măştii. Asta, în timp ce în marile magazine am văzut că temperatura se ia şi nu prea, plus că atât clienţii cât şi angajaţii umblă cu masca pe sub nas sau guşă.

Comportamentul acesta slugarnic faţă de multinaţionale şi puternic discriminatoriu în cazul micilor producători autohtoni poate fi explicat prin două motive. Ori onor membrii Guvernului iau dividende de la marile multinaţionale, ori aşa suntem noi, ca neam. Când e vorba de companii străine, ne înmuiem şi uităm de evaziune, repatrierea profitului şi alte malversaţiuni, că vin domnii ambasadori şi ne trag de urechi.

Şi mai am o nedumerire. Cum de au închis toate teatrele, când măcar unul singur mai putea să funcţioneze: Teatrul Masca?...